Απλήρωτοι επί μήνες δημοσιογράφοι θέλουν να σπάσει η απεργία

piestiria-apergoi-koropiΜετά από πολλά χρόνια με επικεφαλής συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ και πάρα πολλούς απεργούς δημοσιογράφους σταμάτησε η απεργοσπαστική απόπειρα τριών αθλητικών εφημερίδων -Πρωταθλητής, Sport Day και Γάτα- να εκδοθούν σήμερα Μ.Τρίτη. Οι απεργοί μπήκαν στα πιεστήρια στο Κορωπί και σταμάτησαν την εκτύπωση. Το πρωί ο ΣΚΑΙ έσπασε την απεργία με τους δυο δημοσιογράφους να αναλαμβάνουν την ευθύνη της πράξης τους. Από κοντά καναλάρχες και εκδότες που απειλούν ανοιχτά με απολύσεις τους απεργούς. Ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων αξίζει να επισημανθεί η βαθιά ενσωμάτωση των συντακτών στο σύστημα των αφεντικών τους, όχι μόνο της κατευθυνόμενης ενημέρωσης αλλά και ως απλοί διεκπεραιωτές πληροφοριών. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η σπουδή εργαζομένων που δεν πληρώνονται (π.χ Πρωταθλητής) επί μήνες και να βιάζονται να σπάσουν την απεργία του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Αναρτούμε τα όσα έγραψε αργά χθές το βράδυ ο Γιώργος Ματθαίου στην προσωπική του σελίδα για τις απειλές σε απεργούς στο fb:

Μάλιστα! Οι εκδότες που θέλουν πλήρη ενημέρωση (sic) για να εκθέσουν την κυβερνηση για το ασφαλιστικό (και ρίχνουν και δάκρυα για τη δύσκολη θέση των δημοσιογραφων) απειλούν όσους απεργουν σήμερα με απόλυση ενώ άλλοι στοχοποιούν εργαζόμενους. Σιγά μη σκίσουν κανένα καλσόν από την πολύ “αντικυβερνητίλα”.

ΥΓ: Είναι γνωστό ότι όλοι τούτοι οι εκδότες (που κλαίνε) πληρώνουν με μισθούς πείνας τους συναδέλφους πέτυχαν το 2010 με τον φίλο τους τον Λοβέρδο να μη μπουν στα ταμεία οι συνάδελφοι στα σαιτ, τα πόρταλ, στις ιντερνετικές εφημερίδες,

αφού ο φίλος τους διέγραψε ένα ολόκληρο άρθρο που ειχε προτείνει η ΕΣΗΕΑ στο τότε ασφαλιστικό νομοσχεδιο.
Για να θυμηθούμε συνάδελφοι τι έλεγε το άρθρο 67 που διαγραφτηκε το 2010 κατ’ επιταγήν των εκδοτών και των καναλαρχών και των διαφημηστών που σήμερα ζητούν να μην απεργήσετε και εκβιάζουν όσους απεργούν γιατί δήθεν στηρίζουν την κυβέρνηση :

Το ‘Αρθρο 67 του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου 2010 που διαγράφηκε:
Ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων

1. Στην ασφάλιση του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Λογαριασμού Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται υποχρεωτικά το προσωπικό που απασχολείται με μία από τις ειδικότητες όπως αυτές ορίζονται στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 5 του π.δ. 284/1974 (Α’ 101) κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό, σε σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και σε επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι πρωτογενές, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις για τα θέματα αυτά.

Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του π.δ 284/1974 (101 Α) εφαρμόζονται και στα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.

Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 7,5% και εισφορά ασφαλισμένου 8,5% και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2%. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τη συγκεκριμένη απασχόλησή τους και σε καμιά περίπτωση σε αποδοχές κατώτερες αυτών που προβλέπονται κάθε φορά από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφεται μεταξύ Ε.Ι.Η.Ε.Α και Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους συντάκτες και από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ε.Π.Η.Ε.Α. και Ε.Ι.Η.Ε.Α. για το προσωπικό.

2. Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεις, υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου, στο ίδιο ποσοστό που προβλέπεται κάθε φορά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο κατανέμεται στους φορείς και κατά την ίδια αναλογία που καθορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν.1866/99 (222 Α), της παραγράφου 1α του άρθρου 14 του ν.1989/91(Α´ 192) και της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του ν.3021/2002 (Α´ 143).
Το αγγελιόσημο βαρύνει άμεσα τον διαφημιζόμενο ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί κατ’ εντολή του διαφημιζόμενου και κατατίθεται από τους υπόχρεους σε λογαριασμό με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Αγγελιοσήμου Διαδικτύου» που τηρείται στην ίδια Τράπεζα στην οποία κατατίθεται το αγγελιόσημο και των άλλων μέσων ενημέρωσης .

3. Οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 2429/1996 (155Α) και της αριθ.1086567/40/Τ και ΕΦ/29-7-1996 (Β 689) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ανάλογη εφαρμογή στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1.

 

1 comment for “Απλήρωτοι επί μήνες δημοσιογράφοι θέλουν να σπάσει η απεργία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *