Ένα-δυο πράγματα για το ασφαλιστικό και η ανάγκη για απεργιακό ΜΜΕ

skitso

Σκίτσο του Κ.Γρηγοριάδη για την απεργία στα ΜΜΕ

Η απεργία διαρκείας των δημοσιογράφων συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη και για αύριο η ΠΟΕΣΥ έχει καλέσει στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στελέχη, αρχισυντάκτες για συζήτηση και ανταλλαγή προτάσεων. Βασικά εκδηλώνεται ευρεία κλίμακα απεργοσπασίας με διάφορα επιχειρήματα. Η ΕΣΗΕΑ καλεί επίσης σε συγκέντρωση τους δημοσιογράφους στις 12.00 το μεσημέρι. Μέχρι και σήμερα δεν ελήφθη απόφαση να εκδοθεί απεργιακή εφημερίδα και να φτιαχτεί απεργιακό site στο Διαδίκτυο (το πιο εύκολο). Πολλοί δημοσιογράφοι δεν έχουν σε όλο του το εύρος τις επιπτώσεις από το ασφαλιστικό. Στα ψιλά περνάει για αυτούς πως αναφέρονται ως “απασχολίσιμοι”, με άλλα λόγια επειδή δεν θα συμφέρει τους εργοδότες να πληρώνουν εισφορές για αυτούς, θα τους απολύουν για να συνεχίζουν να εργάζονται με μπλοκάκια. Αφού θα είστε ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, θα λένε. Κι αυτό είναι το “τυράκι” για τους εργαζόμενους στα sites που δεν είναι στον ΕΔΟΕΑΠ είτε είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ είτε όχι. Όμως αν διαβάσουν τις άλλες διατάξεις του ασφαλιστικού σχεδίου θα διαπιστώσουν πως κλείνουν μια θέση στην κόλαση του ασφαλιστικού μέλλοντος. Γιατί

οι ασφαλισμένοι έχοντες μπλοκάκι θα πληρώνουν πλέον πολύ υψηλές εισφορές. Από αναλύσεις που έγιναν από τους τεχνικούς στις κατασκευές, αμειβόμενοι με μπλοκάκι, διαπιστώθηκε πως από τα 180 ευρώ που πληρώνουν σήμερα θα πρέπει να πληρώνουν έως και 500 ευρώ! Για το χώρο των ΜΜΕ πρακτικά αδύνατον, αφού ειδικά στα site τα 500 ευρώ είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός.

Οι παραπάνω και άλλες διατάξεις θα πρέπει να επικοινωθούν στον κόσμο. Της δημοσιογραφίας καταρχήν και των άλλων φορέων. Αν ο αγώνας των δημοσιογράφων δεν πάρει κοινωνικά χαρακτηριστικά, θα μείνει να τρώει τις σάρκες του με τους απεργοσπάστες, είτε με άποψη είτε από φόβο. Και οι άλλες κοινωνικές ομάδες επίσης δεν έχουν φωνή για να επικοινωνήσουν τα δικά τους αιτήματα. Ας βρεθούν επιτέλους οι δημοσιογράφοι με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, ας γίνουν οι απεργοί των ΜΜΕ δημοσιογράφοι της κοινωνίας τώρα που υπάρχει η ανάγκη.

Ήδη σε εφημερίδες καλούνται τα στελέχη να οργανώσουν γενικές συνέλευσεις δημοσιογράφων για να ψηφίσουν με …κάλπη για την απεργία, τα αθλητικά φύλλα καθοδηγούμενα από τα κέντρα των ΠΑΕ πιέζουν να εκδοθούν. Σε συγκεκριμένη ημερήσια εφημερίδα έως και η εκπρόσωπος συντάχθηκε με τα στελέχη και μετέφερε την “πληροφορία” πως η ΕΣΗΕΑ συμφωνεί για γενική συνέλευση και ψηφοφορία! Άλλοι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται πως αυτή η απεργία κάνει καλό στην κυβέρνηση. Το πολυμεταχειρισμένο δηλαδή επιχείρημα σε όλες τις απεργίες εδώ και δεκάδες χρόνια.

Αυτή η απεργία διαρκείας δεν θα πάει μακριά αν η ΕΣΗΕΑ δεν πρωτοστατήσει άμεσα για να στηθεί απεργιακή εφημερίδα και απεργιακό site ενημέρωσης. (Το πιο εύκολο και άμεσο). Δεν μπορεί να είχαν βγάλει οι εργαζόμενοι του “Ελεύθερου Τύπου”, της “Απογευματινής”, του “Επενδυτή|, της “Ελευθεροτυπίας”, απργιακά φύλλα των εργαζομένων και να μην μπορεί να το κάνει η ΕΣΗΕΑ. Σημαίνει ότι δεν το θέλει. Αλλά μια απεργία διαρκείας χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται την κοινωνία. Αυτό το γνώριζαν και οι παλιοί μεγάλοι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ το 1975. Και τότε δεν υπήρχε καν το Internet και τα  social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published.