Όχι άλλη… «διάσωση» των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

H “ΑΡΠΑ ΕΣΠΗΤ” για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μονιμοποιούν τις συντάξεις πείνας, στρώνουν το χαλί στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης
Απεργία στις 18 Φλεβάρη και συνέχεια με νέα κλιμάκωση

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ: Καθολικό δικαίωμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση- Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους- Συντάξεις για ζωή, όχι για πείνα

Έχουμε συνηθίσει πλέον κάθε νέα κυβέρνηση να θέλει να… σώσει την κοινωνική ασφάλιση από την προηγούμενη, διατηρώντας ωστόσο αλώβητους τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους. Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ΝΔ-Βρούτση έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό την επέκταση της βασικής αρχιτεκτονικής του νόμου ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου, ο οποίος παραμένει σαν «νόμος-πλαίσιο» για το σύνολο της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ποιος είναι ο πυρήνας και η βασική στόχευση της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης; Ο περιορισμός της εγγύησης του κράτους στις συντάξεις, η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, η εξατομίκευση και η μετάθεση της ευθύνης του ασφαλιστικού κινδύνου στους εργαζόμενους, η ανταποδοτικότητα, η κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτή τη λογική, η κυβέρνηση επιβάλλει: Εθνική σύνταξη (την εισήγαγε ο Κατρούγκαλος) η οποία ουσιαστικά εξαντλεί την υποχρέωση για τη συμμετοχή του κράτους στη συνταξιοδοτική δαπάνη, και ανταποδοτική σύνταξη στο πλαίσιο ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος.«Ενοποίηση» ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ ώστε να διευκολυνθεί σε επόμενη φάση η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης, η οποία θα χορηγείται από ιδιωτικούς φορείς και με όρους ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και βέβαια «τζόγου». Θα αφορά τους νέους και έχει ημερομηνία έναρξης την 1/1/2021.

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην κύρια σύνταξη.Κατάργηση του ισχύοντος διανεμητικού πλαισίου στην επικουρική και σταδιακά στο εφάπαξ και στην ανταποδοτική σύνταξη του ΕΦΚΑ.Επιπλέον η κυβέρνηση: Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας (ΣΥΡΙΖΑ-τρίτο μνημόνιο).

Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό μέρος παραμένουν αυτοί  που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου (εξευτελιστικά περικομμένοι σε σχέση με το παρελθόν) και σε συνδυασμό με το ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζουν το σύνολο της σύνταξης – όπως και των μισθών – για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.Παρά την φιλολογία περί αύξησης των συντάξεων, στον φετινό ΠροϋπολογισμόΤο κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 155 εκατ. ευρώ!Το κονδύλι για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ!

Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως ορίζει η ΕΕ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!Ατομικός «κουμπαράς» για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε «επενδυτικό προϊόν». Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Το σύστημα θυμίζει ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Ο ασφαλισμένος έχει έναν «ατομικό κουμπαρά» που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις η κατώτερη εισφορά κυμαίνεται στα 220 ευρώ (280 ευρώ μαζί με το επικουρικό και το εφάπαξ). Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους ανέργους (περίπου 40 ευρώ τον μήνα).

Η δική μας απάντηση

Εάν τους αφήσουμε χωρίς να αντιδράσουμε θα βιώσουμε πολύ χειρότερες ημέρες.

Εργαζόμενοι, ημιαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι να διεκδικήσουμε:Καθολικό δικαίωμα στην δημόσια ποιοτική κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Άμεση μείωση της εργατικής εισφοράς (στην κατεύθυνση της κατάργησή της) και αύξηση της εργοδοτικής και κρατικής εισφοράς. Κατάργηση της εισφοράς υγείας για όλους. Αύξηση της φορολογίας για το κεφάλαιο (πχ στο 35%) για να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες (μεταξύ αυτών και η ασφάλιση και η υγεία ως κοινωνικά αγαθά).Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη (58-55 για τις γυναίκες, τα Βαρέα/ανθυγιεινά, κλπ).Αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού.Δουλειά για όλους, σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη, με κατάργηση της ανασφάλιστης, μερικής και εκ περιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό να αποφασίσει και ο κλάδος των ΜΜΕ 24ωρη απεργιακή απάντηση ενάντια στο αντεργατικό, ασφαλιστικό νομοσχέδιο στις 18 Φλεβάρη- ήδη έχουν αποφασίσει ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ- και 48ωρη απεργιακή κλιμάκωση (στις 20-21) Φλεβάρη αν η κυβέρνηση το πάει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Δεν αρκεί μια απεργία.

Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.Δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ντόπιους και μετανάστες. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. Τα παραδείγματα των αγωνιζόμενων λαών σε Γαλλία, σε Χιλή, σε τόσες χώρες του κόσμου, δείχνουν ότι μόνο με το λαό στους δρόμους, με ανυποχώρητο, αποφασιστικό αγώνα διαρκείας μπορούμε να νικήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *