Όταν κάνει κουμάντο η συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο των ΜΜΕ

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκ΄ύριακου

Τα γεγονότα εντός: Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Την πλειοψηφία συγκροτούν εδώ και δυο θητείες του ΔΣ (από το 2017), οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται πολιτικά σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια ακόμη παράταξη προσκείμενη σε Ν.Δ, δρά ως νεοφιλελεύθερη- εργοδοτική “αντιπολίτευση”. Η ίδια συμμαχία, μαζί και η “αντιπολιτευόμενη” δεξιά, ήδη από το 2017, συμπορεύτηκε με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους καναλάρχες, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του οργανισμού ασφάλισης. ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ βρίσκονται σε προεκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων οργάνων. Η κοινή συμπόρευση των συνδικαλιστών Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην κατάθεση “ενιαίου” ψηφοδελτίου για το ασφαλιστικό ταμείο και πραξικοπηματική απόπειρα να περάσει στη γενική συνέλευση δημοσιογράφων απόφαση για ηλεκτρονικές εκλογές στο σωματείο, με πρόσχημα την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. (σημειώνουμε πως η πρόταση τους στη γενική συνέλευση καταψηφίστηκε). 

Τα γεγονότα εκτός: Το διάστημα αυτό, στο οποίο οι άνω συνδικαλιστές διακρίνονται για τις εκδόσεις αφισών, προεκλογικών μεγαλόστομων διακηρύξεων και αλληλοκατηγοριών, ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η ποινικοποίηση της ελεύθερης άποψης-γνώμης στο διαδίκτυο με πρόσχημα πάντα τις ψευδείς ειδήσεις για την υγεία. Εκφράζονται ήδη φόβοι πως θα χρησιμοποιηθεί για τους “αντιρρησίες” δημοσιογραφικής ενημέρωσης σε twitter και διαδίκτυο. Εκδηλώθηκε από τα υπόγεια του μεγάρου Μαξίμου και ολοκληρώθηκε από τα πετσωμένα Μέσα και τους ενσωματωμένους δημοσιογράφους η επιχείρηση σπίλωσης, δολοφονίας χαρακτήρα και εξόντωσης της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel η οποία στρίμωξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εγκληματικά pushbags.

Αποκαλύφθηκε από την “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι η ΕΥΠ μεταξύ άλλων πολιτών και αγωνιστών παρακολουθεί και δημοσιογράφους που γράφουν για το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να διαλαλεί πως η ΕΥΠ αντιμετωπίζει τις “απειλές”, με άλλα λόγια η αποκαλυπτική δημοσιογραφία είναι “απειλή για την ασφάλεια”. 

Σε όλα τα παραπάνω οι συμμαχικές συνδικαλιστικές δυνάμεις Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ σιώπησαν, αδιαφόρησαν, αρνήθηκαν την οποιαδήποτε, ακόμη και σε επίπεδο μιας καταδικαστικής ανακοίνωσης, παρέμβαση. Καταδεικνύοντας έτσι πως και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των δυο κομμάτων εξουσίας Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ υποβαστάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται στην εξόντωση της ελεύθερης, αποκαλυπτικής, ερευνητικής δημοσιογραφίας. 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι οι μόνες απουσίες της συμμαχίας συνδικαλιστικών δυνάμεων Ν.Δ ΣΥΡΙΖΑ στον δημοσιογραφικό κλάδο. Όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται απλά ως εκφωνητής επικήδειων ανακοινώσεων στη χειροτέρευση εργασιακών και επαγγελματικών συνθηκών. Με την άρνησή αντίδρασης στις ολοένα και σκληρότερες λογοκριτικές επιχειρήσεις του Μαξίμου, μετατρέπεται σε συνένοχο της φίμωσης στην ελεύθερη δημοσιογραφία. 

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η εκδίκαση της αγωγής στελέχους της “Ελληνική Χρυσός” εναντίον της συνεταιριστικής ιστοσελίδας alterthess και της δημοσιογράφου Στ. Πουλημένου, αγωγή που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την παραβίαση των Προσωπικών δεδομένων για να απαιτήσει την εξόντωση τους με αποζημίωση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και ποινή φυλάκισης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται φίμωση και εξόντωση δημοσιογράφου με τον συνδυασμό της νομοθεσίας Προσωπικών δεδομένων και δυσφήμισης προσώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *