Ψηφιακό ραδιόφωνο σε δοκιμή από την ΕΡΤ στην Αθήνα

Δοκιμαστικές εκπομπές DAB+ από την ΕΡΤ στην Αθήνα

 Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου η πρώτη εκπομπή στην μπάντα του ψηφιακού ραδιοφώνου από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στον Υμηττό ξεκίνησαν να εκπέμπουν 7 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ στο κανάλι 12C της ψηφιακής ραδιοφωνικής μπάντας DAB+.
Η λήψη είναι δυνατή εντός του λεκανοπεδίου Αττικής με ειδικούς ψηφιακούς ραδιοφωνικούς δέκτες που διαθέτουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Ένα μόλις μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ψηφιακή ραδιοφωνία, η ΕΡΤ προέβη στην ενεργοποίηση δικού της ψηφιακού πολυπλέκτη αποτελώντας τον πρώτο φορέα που επισήμως δραστηριοποιείται στο χώρο του ψηφιακού ραδιοφώνου. Από τον πολυπλέκτη στο κανάλι 12C (συχνότητα 227.36) εκπέμπουν το Πρώτο, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Kosmos, η ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας καθώς και ένα πρόγραμμα με την επωνυμία ΕΡΑ7 που μεταδίδει ήχο από το κανάλι της Βουλής. Η εκπομπή είναι εμφανώς σε δοκιμαστική φάση, καθώς αλλάζουν συνέχεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εκπομπής.

Η συχνότητα 12C έχει δεσμευτεί για κάλυψη ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής με μονοσυχνοτικό δίκτυο με βάση τον προϋπάρχοντα χάρτη συχνοτήτων που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου μία δεκαετία. Ο νεοσυσταθής επικαιροποιημένος χάρτης συχνοτήτων δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα.

Η λήψη ψηφιακού ήχου των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ είναι εφικτή εδώ και χρόνια μέσω της πλατφόρμας της ψηφιακής τηλεόρασης, απαιτώντας ωστόσο ειδικό τηλεοπτικό αποκωδικοποιητή.

Πιλοτική εκπομπή ψηφιακού ραδιοφώνου στην Αττική είχε πραγματοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τον Kiss FM σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά, την περίοδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας με επέμβαση της ΕΕΤΤ.

Πηγή: digitaltvinfo.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *