Ψευδής ενημέρωση από το ΑΠΕ

Με «φωτογραφία αρχείου» με συγκρούσεις σε διαδήλωση, έστειλε το ρεπορτάζ για την μαζική σημερινή πορεία μαθητών, το Αθηναϊκό Πρακτορείο! Το ΑΠΕ που τροφοδοτεί το 95% των ΜΜΕ σε όλη τη χώρα έβαλε άσχετη φωτογραφία στο δημοσίεύμα για το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, χωρίς καν να βάλει την ένδειξη “φωτο αρχείου”. Η επιλογή του ελεγχόμενου πρακτορείου ειδήσεων έγινε τη στιγμή που σημαντική μερίδα του κυβερνώντος κόμματος επιτίθεται με σφοδρότητα στο μαθητικό κίνημα, χρησιμοποιώντας μόνο τα μεμονωμένα επεισόδια που έγιναν μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Το γεγονός κατήγγειλε και η Ένωση Φωτορεπόρτερ με ανακοίνωσή της.

Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου του 2020.

Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/home/article/492669/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto-kentro-tis-Athinas, ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ

1 comment for “Ψευδής ενημέρωση από το ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *