«Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας”, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα κάνει το νέο ντοκιμαντέρ της Αντζελίκ Κουρούνη, «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας“, η συνέχεια της εξαιρετικής δουλειάς της σκηνοθέτριας, «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση», όπου εξερεύνησε, με κίνδυνο της ζωής της και των συνεργατών της, το πώς λειτουργεί το νεο-ναζιστικό μόρφωμα.

Η ταινία θέτει τα ερωτήματα: Ποια μπορεί να είναι η αντίσταση στην άκρα δεξιά, τον φασισμό και τον ναζισμό; Η Δημοκρατία μπορεί να απαλλαγεί οριστικά από αυτές τις λαίλαπες, χωρίς να ποδοπατήσει τις αρχές της; Παρόλο που η δίκη κατά της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, μια δίκη που προσδοκά να αποδείξει ότι η Χ.Α. δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, όπως τα άλλα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση με στρατιωτικό χαρακτήρα και ιεραρχική δομή, η Χ.Α. παραμένει παρούσα στο πολιτικό πεδίο.

Πώς μπορούν κάποιοι γύρω μας να ψηφίζουν ακόμα Χ.Α.; Πώς ειναι δυνατόν 13,3 % των νέων μεταξύ 17 και 25 ετών να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή; Ένα μόρφωμα του οποίου τα μέλη και οι οπαδοί συνεχίζουν να επιτίθενται μέρα μεσημέρι σε δημοσιογράφους, δικηγόρους, πολιτικούς αντιπάλους, μετανάστες ;

Η μελέτη αυτού του μορφώματος ξεκίνησε το 2009 και όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά εξελίσσεται και βαθαίνει. Η σκηνοθέτιδα Angelique Kourounis, αφού ερεύνησε τη φύση και την οργάνωση του φασιστικού – νεοναζιστικού κόμματος, ψάχνει τις απαντήσεις που μπορούν να δοθούν στη Χ.Α.  Πώς εντέλει πρέπει να αντισταθούμε; Η απάντηση ανήκει στη δικαιοσύνη; Μπορεί να προκύψει από ένα μπαράζ των δημοκρατικών κομμάτων; Χρειάζεται ένα δημοσιογραφικό μποϊκοτάζ; Κοινωνική επαγρύπνηση; Σωστή παιδεία; Ή η αντίσταση πρέπει να είναι πιο δυναμική και μαχητική από τα παραπάνω;

Οι συνέπειες της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που εξαπλώνεται σε όλο και πιο πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την εδραιούμενη πολιτική αστάθεια,η απόρριψη των «κλασικών» πολιτικών ηγετών και η αποτυχία της αριστεράς να οργανωθεί απέναντι στο νεοναζιστικό καρκίνωμα είναι στον πυρήνα αυτού του ντοκιμαντέρ,που προσπαθεί να καταλάβει γιατί η Χ.Α. είναι ακόμα παρούσα στην πολιτική σκηνή.

Η Χ.Α. δεν έχει μετακινηθεί από την ιδεολογία της ούτε μετέβαλε τη στρατηγικής.  Ο μαύρος μαίανδρος στο κόκκινο φόντο που θυμίζει απροκάλυπτα τη σβάστικα είναι μονίμως αναρτημένος στα γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας. Η Χ.Α. είναι παρούσα σε κάθε εκλογική διαδικασία, λειτουργεί σαν χρήσιμο πολιτικό σκιάχτρο , διατηρεί το 8% στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα μέλη της αυτοπροβάλλονται ως μάρτυρες του έθνους. Ωστόσο, η ιστορική δίκη που είναι σε εξέλιξη έχει πληγώσει τη Χ.Α. 
Αυτή η δίκη που μπορεί να συγκριθεί σε σημασία και ίσως να ξεπερνά τη δίκη της Νυρεμβέργης αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του νέου ντοκιμαντέρ. Η Angelique Kourounis έχει αφιερώσει πολλά χρόνια δουλειάς γύρω από το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα, που μετά από δεκαετίες εγκληματικής δράσης βρίσκεται τρίτο στην πολιτική σκακιέρα .

Αυτή είναι η τέταρτη ταινία της Αντζελίκ Κουρούνη για αυτό το θέμα. Μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ θα ακολουθήσουν προβολές και συζητήσεις στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Περισσότερα εδώ

Σχολιάστε