Φόρος 3% στους ψηφιακούς κολοσσούς google, face book από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθεί φόρος 3% στα googleέσοδα των ψηφιακών εταιρειών στις χώρες της Ευρώπης θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής. Οι ανακοινώσεις έγιναν σήμερα και σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η πρόταση έγινε ι εν μέσω του σκανδάλου που ξέσπασε με το Facebook και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών, αλλά και της κόντρας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ λόγω των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής θα επιβάλλεται ένας προσωρινός φόρος με συντελεστή 3% στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη θα εισπράττουν τα φορολογικά έσοδα εκεί όπου βρίσκονται οι χρήστες.

Η πρόταση αυτή θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να φορολογούν τα κέρδη που παράγονται στην επικράτειά τους, ακόμη και αν η επιχείρηση δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά στο ίδιο επίπεδο με τις συμβατικού τύπου επιχειρήσεις με φυσική παρουσία.

Μια ψηφιακή πλατφόρμα θα θεωρείται ότι έχει φορολογητέα «ψηφιακή παρουσία» ή ψηφιακή μόνιμη εγκατάσταση σε ένα κράτος μέλος αν πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

– υπερβαίνει το κατώτατο όριο ετησίων εσόδων ύψους 7 εκατ. ευρώ σε ένα κράτος μέλος

– έχει περισσότερους από 100 000 χρήστες σε ένα κράτος μέλος σε ένα φορολογικό έτος

– δημιουργούνται πάνω από 3 000 επιχειρηματικές συμβάσεις για ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ της εταιρείας και των επιχειρηματιών χρηστών σε ένα φορολογικό έτος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *