Το CNN ρωτά τον Μητσοτάκη για τα pushback στο Αιγαίο κι αυτός αμφισβητεί το βίντεο των NewYork Times

Δημοσιογράφος CNN σε Μητσοτάκη: Εγκρίνετε το να αφήνονται παιδιά στη θάλασσα; 

αναδημοσίευση από το thepressproject.gr

Η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ ζήτησε απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το βίντεο των New York Times, που δείχνει την ελληνική ακτοφυλακή να ρίχνει πρόσφυγες στη θάλασσα.

Το βίντεο που παρουσίασαν οι New York Times δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα στις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή σας παρανόμως επιτρέπει pushback μεταναστών στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, που δείχνει τους μετανάστες να μπαίνουν σε φορτηγάκι, στη συνέχεια σε βάρκα, μετά σε σκάφος του λιμενικού και τελικά να στέλνονται με φουσκωτή σχεδία, στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θα διατάξετε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;» ρώτησε η δημοσιογράφος στο CNN Κριστιάν Αμανπούρ τον Κ. Μητσοτάκη, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική», ισχυριζόμενος ότι όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι στη θάλασσα.

«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν εγκρίνετε, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται στο να αφήνονται αυτοί οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – στη θάλασσα;» επέμεινε η Κριστιάν Αμανπούρ, με τον Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως δεν συμβαίνει αυτό και πως οι εικόνες από το βίντεο δεν είναι αποδεκτές. «Αυτό που κάνουμε και είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών είναι να αναχαιτίζουμε στη θάλασσα στα σύνορά μας με την Τουρκία και μετά να ζητάμε από την τουρκική ακτοφυλακή να τους περισυλλέξει» ισχυρίστηκε.

«Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το δικό της μερίδιο κριτικής για τα pushbacks, αλλά λίγοι μιλούν για τα push forward που κάνει η Τουρκία, η τουρκική ακτοφυλακή πιέζοντας επιθετικά απελπισμένους ανθρώπους που τους βάζουν σε φουσκωτές βάρκες και του σπρώχνουν προς τα δικά μας εθνικά ύδατα» προσέθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *