Το 2019 η 2η ψηφιακή μετάβαση, τέλος του 2018 ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων

kalipsiPsifiakisΑπό τη Ματίνα Παπαχριστούδη στο περιοδικό “Ψηφιακή Τηλεόραση”

Με καθυστέρηση μόλις ενός μήνα η κυβέρνηση έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανα της ITU τον Οδικό Χάρτη των βημάτων που θα ακολουθήσει η χώρα μας,  προκειμένου να χορηγηθεί το φάσμα των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G. Η οριστική χορήγηση του φάσματος προβλέπεται εντός ευρωπαϊκών ορόσημων, να γίνει τον Ιούλιο – Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι τότε οι δυο πάροχοι δικτύου, η Digea και η ΕΡΤ έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους με κύριο έργο, την 2η Ψηφιακή Μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης. Με δεδομένο ότι το τηλεοπτικό φάσμα στη ζώνη των UHF μειώνεται δραματικά καθώς και με τη δυσκολία ανεύρεσης διαύλων για τις επικοινωνίες του στρατού, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει καταρτίσει τον οδικό Χάρτη (national roadmap) με 11 συγκεκριμένα βήματα, από τον Ιούλιο του 2018 ως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Ήδη πάντως σημειώνεται καθυστέρηση στο πρώτο βήμα, δηλαδή στην ανακοίνωση για «την υιοθέτηση του προτύπου DVB-T2 και παροχή πληροφοριών στο κοινό με σκοπό την διευκόλυνση της έγκαιρης διάθεσης  εξοπλισμού και δεκτών στην εσωτερική αγορά». Η εν λόγω ανακοίνωση θα ανοίξει το δρόμο της μαζικής πλέον εισαγωγής των νέων τηλεοπτικών συσκευών στην ελληνική αγορά.

Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα ώστε να αρχίσει και επίσημα η διαδικασία της 2ης Ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση είναι η «Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ)  σχετικά με τη συχνοτική ζώνη των 700MHz και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις  που επί του παρόντος χρησιμοποιούν τμήμα της ζώνης», τον Οκτώβριο του 2018. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ανατεθεί στο Πολυτεχνείο η σύνταξη του νέου ψηφιακού χάρτη, ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα ελέγχου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Τον Οκτώβριο του 2018 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απονομή της ζώνης των 700MHz και τον Νοέμβριο του 2018 αναμένεται η ανακοίνωση της «προτυποποίησης των δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης. Η έκδοση του τελικού Χάρτη Συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης προβλέπεται για τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και θα ξεκινήσει τον ίδιο μήνα η συζήτηση-διαβούλευση για «την τροποποίηση 1) του δικαιώματος χρήσης του Δημόσιου Παρόχου Δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης (ΕΡΤ) 2) του δικαιώματος χρήσης του Ιδιωτικού Παρόχου Δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης (DIGEA) σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων. Τον Φεβρουάριο του 2019 προβλέπεται η έκδοση των «πλάνων μετάβασης για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των υπηρεσιών ψηφιακής τηλεόρασης κάτω από τα 694MHz. Το πλάνο μετάβασης θα λάβει υπόψη τις αποκλίνουσες ημερομηνίες μετάβασης των γειτονικών χωρών, με σκοπό την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στη λήψη τηλεοπτικού σήματος από το κοινό».

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δικτύων με τα νέα τεχνολογικά πρότυπα, η 2η δηλαδή Ψηφιακή Μετάβαση, θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 να έχει ολοκληρωθεί. Τον Ιούλιο του 2020 η ζώνη των 700ΜΗz θα πρέπει να είναι ελεύθερη από τηλεοπτικές εκπομπές για να αρχίσει η διαδικασία απονομής στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Τον ίδιο μήνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η εκπομπή όλων των προγραμμάτων της ελεύθερης τηλεόρασης στο μειωμένο τηλεοπτικό φάσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *