Το τεχνολογικό στοίχημα της ΕΡΤ

Επειδή φαίνεται πως η νέα διοίκηση της ΕΡΤ δεν δίνει σημασία στην τεχνολογική αναβάθμιση της κρατικής τηλεόρασης, αναρτούμε το τεχνολογικό πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά. Αν παραδοθεί η τεχνολογική υποδομή της δημόσιας ΕΡΤ σε ιδιώτες, θα είναι το δεύτερο ατόπημα της Νέας Δημοκρατίας. Μ.Π

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη στο περιοδικό “Ψηφιακή Τηλεόραση”, τεύχος Οκτωβρίου

Στόχος για την ΕΡΤ είναι η πλήρης μετάβαση σε all-IP λειτουργία, ένας στόχος που σύμφωνα με πληροφορίες μας στηρίζεται και αναλύεται εκτενώς σε μελέτη που εκπόνησε το Πολυτεχνείο για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και βρίσκεται ήδη στα χέρια της νέας διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζούλα. Όπως αποκάλυψε το digitaltvinfo.gr έχει αρχίσει ήδη η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τεχνολογικής αναβάθμισης ύψους  6,1 εκατ. ευρώ με τη διενέργεια δεκάδων διαγωνισμών για την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού. Μακροπρόθεσμα η τεχνολογική αναβάθμιση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απαιτεί τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης με οπτικές ίνες, ώστε να προχωρήσει σταδιακά όλη η λειτουργία της σε IP περιβάλλον. Με τη μετάβαση σε all-IP, το νέο Δίκτυο Δεδομένων (ΔΔ) προβλέπεται να είναι η βασική υποδομή για όλες τις υπηρεσίες Παραγωγής, Ελέγχου και Διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, αρχείων και βοηθητικής πληροφορίας.

Η αναβάθμιση και η χρήση του ΔΔ, προβλέπεται να γίνει σταδιακά (graceful upgrading), ώστε να μην θιγεί η συνέχεια της λειτουργίας της Εταιρίας. Πριν ωστόσο από τη σταδιακή αυτή μετάβαση,  εκκρεμεί η έγκριση του προγράμματος για την αναβάθμιση του δικτύου εκπομπής ενόψει της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο είναι άγνωστο αν θα το υιοθετήσει η νέα διοίκηση της ΕΡΤ και περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ως το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση του δικτύου της ανέρχεται σε περίπου 16,7 εκατ. ευρώ με προμήθειες σε κύριο εξοπλισμό (πομπούς συστήματα ακτινοβολίας κ.λπ. για την προσαρμογή στο νέο πρότυπο DVB–Τ2, υποστηρικτικός εξοπλισμός όπως όργανα μέτρησης, όργανα και εργαλεία εγκατάστασης, ειδικό λογισμικό κλπ.), καθώς και την υλοποίηση υπηρεσιών υποδομής (διανομή σήματος, έργα ρευματοδότησης, σύστημα τηλεμετρίας, αδειοδοτήσεις κλπ.).

Ειδικότερα προβλέπεται η αναβάθμιση σε DVB-T2 των υπαρχόντων πομπών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σήματος στο 1ο multiplex της ΕΡΤ,  αλλά και αγορά ψηφιακών πομπών (41 πομπών σε DVB-T2 καθώς 164 πομπών σε DVB-T2) για το δεύτερο multiplex. Η δαπάνη για αυτές τις προμήθειες υπολογίζεται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται η προμήθεια περίπου 900 gap fillers δαπάνης 3,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου η ΕΡΤ να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως καθολικός πάροχος δικτύου, που είναι υποχρεωμένος να καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας σε πληθυσμό και όχι μόνο το 95% της γεωγραφίας της χώρας, όπως ο ιδιώτης πάροχος της Digea.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *