Το τελευταίο… ανέκδοτο του Μαξίμου: Μνημόνιο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Βασανίστηκε τελικά πολύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει στην Κομισιόν πως φροντίζει και ενδιαφέρεται για την ελευθερία των ΜΜΕ, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Της έπεσε βαρύ ότι μπήκε στο μικροσκόπιο ελέγχου των μηχανισμών της ΕΕ και πήρε πρωτοβουλία: Να υπογραφεί μεταξύ πέντε υπουργείων (Προεδρίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εργασίας, Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κανόνες για την «ασφάλεια» των δημοσιογράφων και την προστασία της ελευθερίας έκφρασης και της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.

Το ίδιο διάστημα, δυνάμεις ασφαλείας και καταστολής, άθλιες ομάδες «τρολ» παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ή οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί: παρενοχλούσαν επιθετικά τους δημοσιογράφους στο ΑΠΘ για να μην καταγράψουν τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο εναντίον των φοιτητών. Επιδόθηκαν σε κρεσέντο σπίλωσης- συκοφάντησης των φοιτητών και του Γιάννη Ντουσάκη, που δέχθηκε τη χειροβομβίδα κρότου-λάμψης επάνω του.

Παρεμπόδισαν με κάθε δυνατό τρόπο την πρόσβαση φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων στην πυρκαγιά στη Βάρη για να μην αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο (δεν) λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μια ημέρα μετά την πυρκαγιά για να μην τεθούν ανεπιθύμητες ερωτήσεις. Και φυσικά, δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ιστοσελίδων, ακτιβιστών με το λογισμικό Predator, παρά το γεγονός πως αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού σχετίζεται έμμεσα με την εταιρεία που το κατέχει.


Κανείς από το Μαξίμου, που ελέγχει την ΕΡΤ, δεν πτοείται από τη διαγραφή των διορισμένων δικών του στελεχών από το δημοσιογραφικό τους σωματείο για «παραπλάνηση και εξαπάτηση του κοινού». Τα ίδια στελέχη της ΕΡΤ επιβραβεύονται με ανανέωση της θητείας τους για έναν ακόμη χρόνο στο τιμόνι της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, που αποτελούν μικρό μόνο τμήμα στη μεγάλη εικόνα του ασφυκτικού ελέγχου της μιντιακής σφαίρας, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Κάτι που οφείλεται και στην ανοχή των συνδικαλιστικών οργάνων στο δημοσιογραφικό κλάδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *