Το πρωτοσέλιδο της “Αυγής” αναστατώνει την ΕΣΗΕΑ

Η παράταξη της Συσπείρωσης δημοσιογράφων που συνεργάζεται με την παράταξη των Ενωμένων δημοσιογράφων, η οποία κινείται ιδεολογικά δτη Ν.Δ στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, με δημόσια ανακοίνωσή της δηλώνει πως δεν θα στηρίξει απόφαση (της πλειοψηφίας) για παραπομπή της Αυγής στα πειθαρχικά όργανα της ένωσης συντακτών. Κι έτσι μάθαμε πως στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τέθηκε με επιμονή να καταδικαστεί το εν λόγω πρωτοσέλιδ. Βέβαια οι ίδιες παρατάξεις- που κινούνται στο χώρο της ΝΔ- δεν έδειξαν καμία απολύτως ευαισθησία όταν άλλες εφημερίδες ή δημοσιογράφοι σε τηλεοπτικές εκπομπές διαφήμιζαν τη Χρυσή Αυγή, το ρατσισμό, το φασισμό. Σιωπή για πρωτοσέλιδα μίσους, σιωπή για χρυσαυγίτικο περιεχόμενο ρεπορτάζ. Και μόλις αντιδράσει το “κοινό” σε τέτοια δημοσιογραφία, ενεργοποιούνται τα κλαδικά αντανακλαστικά της ΕΣΗΕΑ.

Στην ανακοίνωση της “Συσπείρωσης”με τίτλο ” Με τη δημοσιογραφική δεοντολογία κατά του φασισμού”, χαρακρητίζεται το εν λόγω προσωτοσέλιδο “δημοσιογραφική υπερβολή”…

Η Συσπείρωση δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος χαιρετίζει την απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, μια απόφαση που αποτελεί νίκη της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης απέναντι στον φασισμό και στους εκφραστές του.

Ταυτόχρονα αποτελεί μια νίκη της δημοσιογραφίας που αποκάλυψε την εγκληματική φύση του ναζιστικού μορφώματος και βρέθηκε απέναντί του χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Παραμένοντας σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι απέναντι στον ναζισμό και στον φασισμό πρέπει να υπάρξει το πιο πλατύ δημοκρατικό μέτωπο τονίζουμε ότι δεν θα στηρίξουμε την επιλεκτική ευαισθησία μέρους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για καταδίκη της εφημερίδας “Αυγή” και παραπομπή της στο Πειθαρχικό και την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θεωρούμε ότι η όποια δημοσιογραφική υπερβολή δεν μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για να στοχοποιηθούν αυτοί που έδωσαν τη μάχη για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού μορφώματος.

Το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της Αυγής μπορεί για κάποιους να διολισθαίνει στην ίδια ισοπεδωτική και διχαστική λογική που προσπαθεί να επιβάλει η δεξιά και ο φιλικός της Τύπος, το περιεχόμενο του κύριου άρθρου, ωστόσο, τεκμηριώνει με γεγονότα και δημόσιες τοποθετήσεις τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της δεξιάς παράταξης και της ηγεσίας της στη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς, ρατσιστικής και μισαλλόδοξης ρητορικής που έδωσε αέρα στα πανιά της ΧΑ, στην ανοχή έως και συγκάλυψη των εγκλημάτων της μέχρι τη δολοφονία ενός Έλληνα και το ξέσπασμα της αντιφασιστικής θύελλας. Αλλά και στα πιο πρόσφατα, στη συμπόρευση με την ηγεσία της ΧΑ στα συλλαλητήρια των «Μακεδονομάχων», στην από κοινού απόκρουση των “λαθροεισβολέων” στον Έβρο κ.α. .

Την Κυριακή υπήρξαν τουλάχιστον 3 πρωτοσέλιδα που συντάσσονται με το αφήγημα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και με ψέματα στηρίζουν την ανιστόρητη και διχαστική θεωρία των δύο άκρων και επιχειρούν να εμφανίσουν το αντιμνημονιακό κίνημα του 2011 ως θερμοκοιτίδα της ΧΑ. Η επιλεκτική ευαισθησία μέρους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ωστόσο δεν ασχολείται με την κατασυκοφάντηση της κοινωνίας και του δικαιώματος της να αντιστέκεται. Όπως δεν ενοχλείται με την καθημερινή κατρακύλα της δημοσιογραφίας στη μονομέρεια, την εκούσια και ακούσια διασπορά ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων και τελικά την αναξιοπιστία.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος παραμένει σταθερά στο πλευρό της πραγματικής δημοσιογραφίας που διασταυρώνει, τεκμηριώνει και ελέγχει κάθε εξουσία. Δίπλα στη δημοσιογραφία που αποκάλυψε και απέδειξε το εγκληματικό πρόσωπο της ναζιστικής ΧΑ και την έστειλε στη φυλακή μαζί με το πλήθος των δημοκρατών αντιφασιστών και τους δικηγόρους των θυμάτων της. Δίπλα στη δημοσιογραφία που δεν επιτρέπει σε κάποιους να ξαναγράφουν την Ιστορία όπως τους βολεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *