Το λουκέτο στο Μega σφραγίζει τη νέα τηλεοπτική περίοδο

μεγκαΤης Μ. Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Το Megaπρωτοβγήκε στον αέρα στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ήταν «παιδί» της πρώτης, μετά τη μεταπολίτευση, πολιτικής σύγκλισης των κομμάτων, αποτέλεσμα της Οικουμενικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΚΚΕ. Βάζει λουκέτο 29 χρόνια μετά, δυο χρόνια μετά την εγκατάλειψη του από τους ιδιοκτήτες του, σφραγίζοντας έτσι και το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου στον εκδοτικό και μιντιακό χώρο. Το κλείσιμο του Μegaαποτελεί την πρώτη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την παλιά επιχειρηματική διαπλοκή, μια αναγκαία «θυσία» των διαπλεκομένων μιντια-αρχών για το ξεκίνημα της νέας περιόδου. Ας μην ξεχνάμε πως «λουκέτο» στην παραδοσιακή μιντιακή διαπλοκή είχε ζητήσει πρώτα, το 2012, το ΔΝΤ και η τρόϊκα.

Το Mega ήταν το κανάλι των εκδοτικών συμφερόντων της δεκαετίας του ’90, έγινε πραγματικότητα όταν η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΚΚΕ τον Ιούνιο του 1989 επέτρεψε την κατοχή ιδιωτικών καναλιών μόνο σε εκδότες με το νόμο 1866/1989 για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και όταν η οικουμενική κυβέρνηση λίγους μήνες αργότερα,

ενέκρινε τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες σε αυτούς. Ως φωνή των εκδοτικών συμφερόντων, το κανάλι στήθηκε στην ενημέρωση στα πρότυπα των εφημερίδων τους και εισήγαγε το αμερικάνικο μοντέλο στην τηλεοπτική ψυχαγωγία. Αυτό το μοντέλο ψυχαγωγίας τελειοποίησε ο ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού που βγήκε στον αέρα ενάμισι μήνα αργότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1989.  Επί 29 χρόνια ο χώρος της ιδιωτικής τηλεόρασης λειτουργούσε χωρίς σαφείς κανόνες του αστικού κράτους, χωρίς παραχώρηση άδειας λειτουργίας, οι «καναλάρχες» έγιναν το συνώνυμο της διαπλοκής στη χώρα και επέβαλλαν την υλοποίηση των στενών τηλεοπτικών συμφερόντων τους, γράφοντας νόμους και επιβάλλοντας πολιτικές.

Στα 29 χρόνια λειτουργίας του το Megaκυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας, επέβαλλε τους όρους της μιντιακής δικτατορίας στην επικοινωνία, καθιέρωσε την πραγματικότητα της «τηλεοπτικής δημοκρατίας». Άλλαξε ριζικά το μοντέλο της πολιτικής ενημέρωσης, εξανάγκασε την πολιτική επικοινωνία να υιοθετήσει κανόνες τηλεοπτικής δραματοποίησης, καθιέρωσε για τις δικές του ανάγκες και την προώθηση των συμφερόντων των ιδιοκτητών του νέο μοντέλο στις ειδήσεις και την ενημέρωση. Παραδειγματικά και μόνο, για τις ανάγκες του δελτίου των 8.00 μ.μ, η κάθε κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετακίνησαν την πολιτική επικοινωνίας τους από πριν το μεσημέρι, στο απόγευμα.

Με την κρίση του 2009, το Μegaπρωτοστάτησε στην επιβολή της μνημονιακής επικυριαρχίας, πέταξε από πάνω του το οποιοδήποτε άλλοθι της «αντικειμενικής» ενημέρωσης, μετατράπηκε σε προπαγανδιστικό όργανο επιβολής της πολιτικής του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εγχώριων υποτακτικών της στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αρχικά και Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αργότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *