Το έδωσε ο Μπόμπολας το 20% του Mega στον Σαββίδη!

savidisΤο ρεπορτάζ από το sofokleusin

Ενώ το deal με την οικογένεια Μπόμπολα  για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του «Πήγασου»  (“Εθνος”, “Ημερησία” κλπ) φαίνεται ότι έχει σκαλώσει στις αντιρρήσεις τραπεζιτών για μεγάλο κούρεμα υποχρεώσεων και στο “βέτο”  Μητσοτάκη/ΝΔ, ο Ιβάν Σαββίδης πραγματοποιεί το πρώτο βήμα εισόδου στον θαυμαστό, διαπλεκόμενο κόσμο των media: Απέκτησε το 19,63% του Mega Channel από τον “Πήγασο” του Μπόμπολα και περιμένει τώρα τους υπόλοιπους μετόχους του καναλιού για να εξαγοράσει τα ποσοστά τους ή να συμφωνήσουν πάνω σε ένα κοινό σχέδιο αναστήλωσης και εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού. Είναι η αφετηρία  έντονων διεργασιών και νέων deals που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στον χάρτη της ενημέρωσης, επηρεάζοντας  αναπόφευκτα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Οπως έχει επισημάνει σε προγενέστρα σχετικά δημοσιεύματα το Sofokleousin.gr,  η “άλωση” του Mega  ήταν διακαής στόχος του ομογενούς επιχειρηματία, ο οποίος επεδίωκε να “βάλει πόδι” στο κανάλι εξαγοράζοντας τον “Πήγασο” – ώστε να πετύχει “με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια”, καθώς η εκδοτική εταιρεία του Μπόμπολα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του καναλιού.

Διαβάστε σχετικά:  Νέος βαρόνος στα media ο Ιβάν

Τελικά, καταφεύγει σε σχήμα πρωθύστερον: Μπαίνει στο Mega και περιμένει τις εξελίξεις για να αποκτήσει και τον “Πήγασο”, ή τουλάχιστον να καταστεί εταίρος-συνομιλητής με τον Βαρδινογιάννη, τον Μπόμπολα και τις τράπεζες που είναι οι άλλοι βασικοί μέτοχοι του καναλιού.

Μεταβίβαση μετοχών

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Χρηματιστήριο, η εταιρεία “Πήγασος” μεταβίβασε το  19,63% των μετοχών του “Τηλέτυπου” (εταιρείας του Mega). Ο αγοραστής δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά όπως διέρρευσε από επιχειρηματικές και τραπεζικές πηγές είναι εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη.

Μετά την μεταβίβαση αυτού του ποσοστού, η συμμετοχή του “Πήγασου” στο Mega περιορίζεται από  32,73% σε 13,09%. Ως πρώτος βασικός μέτοχος του καναλιού εμφανίζεται τώρα ο υπό εκκαθάριση ΔΟΛ (με περίπου 25%). Πάνω από 34% εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν διάφορες offshre εταιρείες που ανήκουν στην οικογένεια και στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Σε ειδησεογραφικά sites γράφτηκε ότι οι μετοχές που μεταβιβάσθηκαν ανήκαν προσωπικά στον Φώτη Μπόμπολα και όχι στον “Πήγασο” – γι αυτό δεν ενημερώθηκαν οι πιστώτριες τράπεζες για μεταβίβαση τόσο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου. Ομως η ανακοίνωση του χρηματιστηρίου είναι σαφής – η μεταβίβαση έγινε από τον “Πήγασο”.

Οι επόμενες κινήσεις και οι βλέψεις

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι περαιτέρω εξελίξεις στα δύο ανοιχτά μέτωπα:

– Το “παγωμένο” deal Σαββίδη-Μπόμπολα που αφορά το πλειοψηφικό πακέτο του “Πήγασου”

– Τη συνεργασία (ή αντιπαράθεση) των μετόχων του Mega, για το οποίο ενδιαφέρεται επίσης ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές  και για το μέλλον των εφημερίδων του ΔΟΛ, καθώς ο ειδικός διεχειριστής (και ουσιαστικά οι τράπεζες) θέλουν να αξιοποιήσουν τώρα την ευκαιρία για να πουλήσουν “πακέτο” τα περιουσιακά στοιχεία του χρεοκοπημένου συγκροτήματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται και η ομάδα διευθυντικών στελεχών του ΔΟΛ, που προσπαθεί να κρατήσει μακριά τον Σαββίδη, ελπίζοντας ότι η παλιά “αυτοκρατορία” μπορεί να  επιβιώσει – έστω και “κουτσουρεμένη” – στα χέρια άλλου  ιδιοκτήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *