Τα πολιτικά κόμματα θα αποφασίσουν για τη ενίσχυση στον Τύπο!

Τα πολιτικά κόμματα βάζει στο παιχνίδι η κυβέρνηση της Ν.Δ μετά το φιάσκο της υπουργικής απόφασης για την ενίσχυση με 200.000 ευρώ 36 εφημερίδων από τις 53 που κυκλοφορούν σήμερα. Η επιδότηση του “Μακελειού” με 200 χιλιάδες ευρώ και άλλων εφημερίδων με 3 εργαζόμενους, κάποιες στοιχηματικές αλλά όχι ο Ελεύθερος Τύπος, το Έθνος ή το Ποντίκι και το Παρόν, προκάλεσαν τεράστια αντίδραση στο twitter από το πρωί του Σαββάτου. Αποτελέσμα ήταν να ανακληθεί από τον υφυπουργώ παρά το πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα η απόφαση μέσα σε 24 ώρες! Για αύριο έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων να γίνουν “συνένοχοι” της κρατικής ενίσχυσης στον τύπο.

Ένα μικρό χρονικό των αλλαγών και παρεμβάσεων στην υπουργική απόφαση Ν.Παππά για την ενίσχυση των εφημερίδων διαβάζουμε και αναδημοσίευουμε από τον Κώστα Ντελέζο στη σελίδα του στο fb. Θα πρέπει να θυμηθούμε και την ιστορία της επιδότησης εδώ: http://mediatvnews.gr/?p=11293 και εδώ http://mediatvnews.gr/?p=118

Λαθρόβια έντυπα με μόλις 2-3 εργαζόμενους, αλλά και έντυπα που διαθέτουν 150-200 εργαζόμενους και δεν χρωστούν μισθούς και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιμετωπίζονται από την σημερινή κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο, ωσάν κανείς να μην επιχείρησε οποιαδήποτε αξιολόγηση. 

Επιχειρήθηκε, δηλαδή, να επιδοτηθούν όλοι με τα ίδια ποσά, ανεξαρτήτως μεγέθους, εργοδοτικής συμπεριφοράς και δημοσιογραφικής ποιότητας – επάρκειας…!

Έτσι, υπό το βάρος και των δικών του επικρίσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράφων την απόφαση, οδηγήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ανάκλησή της και στη σύγκλιση σύσκεψης για τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να εξεταστούν οι ενστάσεις και οι αμφισβητήσεις….

ΟΙ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ” ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ…

Επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών, επέλεξε να επιδοτήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτό δρομολογήθηκε με απόφαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα. Και αυτή, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική «φωτογραφική» διάταξη που περιλαμβάνει η εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ειδικότερα, ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης (πρόκειται για την απόφαση 107/10-6-2019 ΦΕΚ Β΄ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου) προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε η απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚ Β΄ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Και αυτή η προϋπόθεση απαλείφθηκε στη νεότερη ΚΥΑ. Μάλιστα, η τελευταία προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους, το ποσό της ενίσχυσης εκχωρείται σε αυτούς….(!)

Ακόμη και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ ήταν ενδεικτική των «διευθετήσεων» που επιχειρήθηκαν. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Οκτωβρίου 2019, την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, προκειμένου να δοθεί παράταση 3 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι αυτή η τριήμερη παράταση ήταν η δεύτερη που χορήγησε η σημερινή κυβέρνηση! Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετική περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητική της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τη 15η Οκτωβρίου 2019.

Στην αρχική ΚΥΑ προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης του ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους που απασχολεί η επιχείρηση, ενώ στην τελευταία δόθηκε η εναλλακτική για «άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του ΕΦΚΑ».

Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο έπεσε στους 18 μήνες. Το ποσό, τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθορισθεί αρχικά.

1 comment for “Τα πολιτικά κόμματα θα αποφασίσουν για τη ενίσχυση στον Τύπο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.