Τα νέα κρούσματα παραβίασης ελευθερίας του Τύπου στον παγκόσμιο Χάρτη


Στην ιστοσελίδα του Mapping Media Freedom  προστέθηκαν τρία ακόμη κρούσματα παραβίασης της Ελευθερίας του Τύπου: Η βίαιη απώθηση που δέχθηκαν οι φωτορεπόρτερ στις 6 Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια κάλυψης των συγκεντρώσεων για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, η παραίτηση της αρθρογράφου Ελενας Ακρίτα από τα “Νέα” και η παραίτηση της αρχισυντάκτριας Δήμητρας Κρουστάλλη που κατήγγειλε «ασφυκτική πίεση» του μεγάρου Μαξίμου.

Στον παγκόσμιο χάρτη αυθαιρεσιών, συνήθως του κράτους και των φορέων τους ενάντια σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον δίπλα-δίπλα με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Μάλτα.

Τι γράφει στο Mapping Media Freedom για τα γεγονότα:

” Οι φωτορεπόρτερ εμποδίστηκαν και απωθήθηκαν από την αστυνομία”

Στις 6 Δεκεμβρίου 2020, αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τη διαδήλωση στην Αθήνα για τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός 15χρονου μαθητή, απωθήθηκαν με ασπίδες και παρεμποδίστηκαν στην εκτέλεση των επαγγελματικών της καθηκόντων από την αστυνομία. 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2020, η Έλενα Ακρίτα, γνωστή δημοσιογράφος και αρθρογράφος της ελληνικής εφημερίδας “Τα Νέα”, υπέβαλλε την λόγω λογοκρισίας.  Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ε. Ακρίτα απομακρύνθηκε από την εφημερίδα για τα επικριτικά της κείμενα για την πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και για τις δημοσιεύσεις της στα κοινωνικά μέσα. 

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η κορυφαία δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της στην εφημερίδα Το Βήμα μετά από «ασφυκτική πίεση» από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δημοσιογράφος ανέφερε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook ότι η η πίεση οφείλεται στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε και περιελάμβανε τεκμηριωμένα για τον ΕΟΔΥ και το ελληνικό σύστημα που αναπτύχθηκε για την παρακολούθηση και παρακολούθηση του COVID-19 θήκες. Το άρθρο προκάλεσε πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οδήγησε σε κριτική για το χειρισμό της κυβέρνησης στην πανδημική κρίση. Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στους ιστότοπους tovima.gr και tan.gr, ενώ η Δ.Κρουστάλλη είχε επίσης δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Mega. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ και οι αναφορές για το ζήτημα εξαφανίστηκαν από τους ιστότοπους των άλλων μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά. Σε απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης ή στο έργο των δημοσιογράφων. Σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *