Τα ΜΜΕ προάγουν τον ανορθόδοξο λόγο στην πανδημική κρίση

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Η ταύτιση και ολοκληρωτική ενσωμάτωση των συστημικών μίντια –κυρίως της τηλεόρασης και των ιστοσελίδων– στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετατρέπει τα Μέσα Ενημέρωσης σε έναν από τους σημαντικούς παράγοντες στην εξάπλωση του ανορθόδοξου αντιεπιστημονικού λόγου και στην ενίσχυση-τροφοδότηση του αντιεμβολιαστικού ρεύματος.

Κύρια αιτία για αυτό είναι η πιστή αναπαραγωγή του κυβερνητικού αφηγήματος και των απλοϊκών προπαγανδιστικών σχημάτων που εκπορεύονται από τις επικοινωνιακές ομάδες στο Μαξίμου. Τα τηλεοπτικά κανάλια και πλειάδα ιστοσελίδων, ακολουθώντας το αναγνωρίσιμο μοντέλο της κατασκευής δυο αντίπαλων στρατοπέδων («οι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι πολίτες», «η ατομική ευθύνη και η συλλογική τιμωρία»), εξαφάνισαν κάθε άλλη πτυχή στην κάλυψη και την ενημέρωση για την πανδημική κρίση.

Για τον ιό, τη διασπορά, τις επιστημονικές μελέτες, τις επιπτώσεις, κυρίως, εξαφάνισαν κάθε πιθανότητα ρεπορτάζ και ενημέρωσης για την ανάγκη ενίσχυσης του υγειονομικού δημόσιου συστήματος, ως μόνο ανάχωμα στην πανδημική κρίση. Ενδεικτικό της προσήλωσης στο μοντέλο της προπαγανδιστικής πληροφόρησης είναι ότι για πρώτη φορά στον χώρο των ελληνικών μίντια, ρεπορτάζ, απόψεις και έρευνες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες δεν αναπαράγονται από τα τηλεοπτικά κανάλια, ούτε αντιγράφονται στις διαδικτυακές ιστοσελίδες. Λες και η συστημική έντυπη αστική δημοσιογραφία, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ηγούνταν της ιδεολογικής χειραγώγησης και τροφοδοτούσε τις τηλεοπτικές συζητήσεις, πετάχτηκε στα σκουπίδια. Τη στιγμή που, όπως προκύπτει από πλειάδα ερευνών, η ανάγκη για επιστημονική πληροφόρηση και ενημέρωση από πρωτεύουσες πηγές της ιατρικής έρευνας είναι εξαιρετικά μεγάλη, τα «πετσωμένα» μίντια περιορίζουν την ενημέρωση αποκλειστικά από το κυβερνητικό «κανάλι», καταλήγοντας συχνά να παραπληροφορούν.

Το πράττουν, δε, με πολλούς τρόπους. Αποδέχθηκαν τη μονομερή κυβερνητική ενημέρωση, την απαγόρευση παροχής πληροφοριών από νοσοκομεία, τη μη υποβολή ερωτημάτων. Δεν κάνουν ούτε μια δημοσιογραφική έρευνα και εστιάζουν μόνο στο κατασκευασμένο από την κυβέρνηση «μέτωπο» όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, το οποίο επιχειρούν να ανάγουν σε «απειλή» που πρέπει να καταπολεμηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *