Συνδικαλιστική σύγκρουση για τα κονδύλια σωτηρίας από ΕΡΤ!

ert-enati-imera-katalipsisΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ,
ΕΙΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ ΚΑΙ ΕΤΗΠΤΑ:
Δεν θα δεχτούμε κανένα “σχέδιο σωτηρίας” των ιδιωτικών επιχειρήσεων του έντυπου Τύπου που θα στηρίζεται στην “αφαίμαξη” της ΕΡΤ και θα θέσει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων της
Προς
Τα Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ,
ΕΙΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ ,ΕΤΗΠΤΑ 

Επειδή τον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με το πώς η ΕΡΤ θα συμμετάσχει στο «σχέδιο σωτηρίας» των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ επιχειρήσεων του έντυπου τύπου και με δεδομένα :

1) την κοινή απόφαση των ενώσεων της ΕΣΗΕΑ, ΕΙΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ για τη δημιουργία ενός «Διαρκούς Συντονιστικού Οργάνου των Ενώσεων» το οποίο όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει «..στόχο την προστασία των εντύπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αποτελούν πυλώνα της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας»2) την δημοσιευμένη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 28/1/2019 πρόταση του γ. γραμματέα της ΕΣΗΕΑ κ. Καπάκου, την οποία χαρακτηρίζει ο ίδιος ως «Πρόταση για αιμοδοσία του τύπου μέσω της ΕΡΤ»

3) τα όσα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχαν για το ίδιο θέμα οι προαναφερθείσες ενώσεις με τον ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτο και

4) την δόλια de facto περιφρόνηση εκ μέρους αυτών των ενώσεων του δικαιώματος της ΠΟΣΠΕΡΤ να εκφέρει την άποψή της σε ότι αφορά την «αιμοδοσία της ΕΡΤ», διότι περί αυτού πρόκειται, υπέρ των «αναξιοπαθούντων» ιδιοκτητών των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον έντυπο τύπο και που στην πλειοψηφία τους είναι γνωστοί στην κοινωνία και ως «βαρόνοι των ΜΜΕ», έχουμε να πούμε τα εξής:

Δυστυχώς στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, υπήρξαν συνδικάτα που στην πορεία έχασαν τον προσανατολισμό τους και μπέρδεψαν την «όχθη» στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι με την «όχθη» στην οποία εγκαταβιούν οι εργοδότες. Συνδικάτα που αντί να μάχονται για την υπεράσπιση των εργαζομένων σε ότι αφορά τα δικαιώματα, την σταθερότητα στην εργασία, την ασφάλεια, την ισονομία, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας κλπ, έφτασαν στο σημείο να παλεύουν για τα συμφέροντα ή τη «σωτηρία» του εργοδότη, προσπαθώντας να περάσουν την άθλια και δόλια παραπλάνηση, ότι το παρόν και το μέλλον του εργάτη εξαρτάται όχι από το πώς αλλά από το πόσο γεμίζει το πορτοφόλι του αφεντικού.

Δεν φανταζόμαστε πως θα βρεθεί έστω και ένας συνδικαλιστής ο οποίος θα προτείνει αντισυνταγματικά, αντισυναδελφικά και αντισυνδικαλιστικά, την μείωση των εσόδων της ΕΡΤ, αρχικά κατά 5-10% υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων του έντυπου τύπου, δηλαδή την αφαίμαξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όταν μάλιστα αυτή ακόμα αιμορραγεί από τις πληγές που της άφησε το πραξικόπημα του μαύρου.

Φαίνεται όμως, ότι το σύντομο πέρασμα του κ. Καπάκου απο την καρέκλα του διευθυντή στην ΕΡΤ, δεν ήταν αρκετό ώστε να αποκτήσει μια στοιχειώδη αντίληψη της καταστροφής που υπέστη αυτός ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός τον Ιούνιο του 2013, ούτε εκείνης που σχεδιάζουν ξανά ο κ. Μητσοτάκης και οι διαπλεκόμενοι με το κόμμα του μιντιάρχες και μεγαλοεκδότες.
Δεν έχει καταλάβει ή δεν τον ενδιαφέρει ότι το μέλλον των εργαζομένων στην ΕΡΤ, κινδυνεύει αν διαταραχθεί ο ήδη εύθραυστος ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων του προϋπολογισμού.
Δεν νοιάζεται αν εμείς με ελάχιστα μέσα και με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό δίναμε και δίνουμε καθημερινό αγώνα για να ξαναχτίσουμε ότι γκρέμισαν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, έχοντας ταυτόχρονα μπροστά μας και τις καθημερινές απειλές των διαδόχων τους.Τέτοιου είδους αντισυνταγματικές “προτάσεις σωτηρίας” των ιδιοκτητών- επιχειρηματιών του έντυπου τύπου, είναι αδύνατο να μην ξεσηκώσουν όλους τους εργαζόμενους, που παρ΄ολα τα άλυτα μέχρι στιγμής προβλήματα, υποαμειβόμενοι μοχθούν νύχτα – μέρα για να κάνουν την ΕΡΤ να σταθεί στα πόδια της αυτόνομη, ανεξάρτητη χωρίς ομηρείες και εκβιασμούς.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αντέδρασε σφοδρά στην θεσμοθετημένη από τον Σαμαρά υφαρπαγή μεγάλου μέρους των εσόδων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , όπως εμφανιζόταν τότε αυτή με τα κατασκευασμένα από τον ίδιο ραδιοτηλεοπτικά μορφώματα και υβρίδια, δήθεν για το “βούλωμα” της “μαύρης τρύπας του δημόσιου χρέους”.

Τότε καταγγέλλαμε δημόσια ότι αυτό αποτελεί μια δόλια και παράνομη μετατροπή του ανταποδοτικού τέλους σε έμμεσο φόρο και όπως είναι φυσικό θα αντιδράσουμε ακόμα πιο σφοδρά σε παρόμοιες ενέργειες , που τυχόν θα εμφανιστούν σήμερα και που θα έχουν ως στόχο «το βούλωμα» αυτήν τη φορά του ιδιωτικού χρέους και μάλιστα εκείνων που είτε σαν εφοπλιστές, είτε σαν καναλάρχες, είτε σαν εφημεριδάδες, έχτισαν εδώ και χρόνια μια ισχυρή διαπλεκόμενη παραεξουσία, ώστε να έχουν εσαεί την βεβαιότητα, πως τα κέρδη θα πηγαίνουν με ασφάλεια στο πορτοφόλι τους, ενώ τα χρέη θα φορτώνονται στον ελληνικό λαό, που είτε μέσω της ΕΡΤ είτε μέσω της φορολογίας θα τα πληρώνει με ιδρώτα και αίμα.Σας υπενθυμίζουμε ότι η κατάργηση του αγγελιόσημου, και η τεράστια έκπτωση στην φορολόγηση των καναλαρχών (που μερικοί εξ αυτών είναι και εφημεριδάδες), δεν εμπόδισε τους βαρόνους των ΜΜΕ να προσφύγουν προσωπικά αλλά και μέσω της ένωσής τους εναντίον της εισφοράς του 2% υπερ του ΕΔΟΕΑΠ στο ΣΤΕ, καταδεικνύοντας έτσι ότι η μόνη “σωτηρία” που τελικά αναγνωρίζουν, είναι αυτή της κρατικής χρηματοδότησης και της επιστροφής του προηγούμενου καθεστώτος της ανομίας, της ασυδοσίας και της διαπλοκής, που τους εξασφάλιζε απόλυτη ασυλία, άπειρα θαλασσοδάνεια, υπερτιμολογημένα δημόσια έργα και συμμετοχή από τα παρασκήνια στην διακυβέρνηση της χώρας.

Όλα αυτά λοιπόν που διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε, μας βάζουν στον πειρασμό να σκεφτούμε ακόμα και τα πιό επικίνδυνα για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σενάρια, ειδικά σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, στα σχέδια “σωτηρίας” των εκδοτών και ποιός ξέρει ίσως ακόμα και κάποιων Δ.Σ ενώσεων.

Στο χέρι σας είναι πλέον να αποδείξετε ότι υπηρετείτε τις θεμελιώδεις αξίες του συνδικαλισμού, της αλήθειας, της διαφάνειας, της δημοκρατίας κι όχι τις σκοπιμότητες την ιδιοτέλεια και τα συμφέροντα της κάθε είδους εργοδοσίας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα «τετελεσμένο» και θα αγωνιστούμε με όλους τους τρόπους όπως κάναμε πάντα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, εναντίον όλων εκείνων που πίσω από κλειστές πόρτες παίζουν με το παρόν και το μέλλον μας εκπονώντας «σχέδια σωτηρίας».Επειδή εμείς πάντα λειτουργούμε με ευθύτητα διαφάνεια και με ξεκάθαρες θέσεις, αναμένουμε τις δικές σας.

Αγωνιστήκαμε και χάσαμε συντρόφους μας στον αγώνα εναντίον του μαύρου και δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να το ξαναφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Καλφαγιάννης
Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Κουνής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *