Συνήγοροι στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενάντια στη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ΕΡΤ

Προγραφές, διώξεις, προληπτική λογοκρισία, “προσλήψεις” ημετέρων και προσλήψεις χαμηλοαμειβομένων, κόψιμο επομπών και σπρώξιμο δημοσιογράφων στο βαθύ λογοκριτικό “ψυγείο” της κρατικής τηλεόρασης. Η διοίκηση της ΕΡΤ ξεδιπλώνει πλέον όλη την πολιτική της στο ραδιομέγαρο. Κι ενώ στην τηλεόραση γίνεται κριτική και μεγάλη σύγκρουση, στο ραδιόφωνο ξεκίνησε η επιχείρηση “φίμωτρο” και εξώθησης σε όσους δεν αρέσουν στη νέα διεύθυνση. Πρόσωπα της “διοίκησης Καμίνη” στο δήμο Αθηναίων τα προηγούμενα χρόνια, ανέλαβαν τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ κόβοντας εκπομπές, εξαφανίζοντας “φωνές”, επιβάλλοντας μια νέα κατάσταση που πλέον προκαλεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόψιμο της εκπομπής της δημοσιογράφου Εύης Ξυνού από το “Πρώτο Πρόγραμμα”. Μια εκπομπή που μεταδίδεται επί πέντε χρόνια και η μόνη που παρακολουθούσε καθημερινά τη δίκη της Χρυσής Αυγής και αναδείκνυε προβλήματα της κοινωνίας, αγώνες, διεκδικήσεις. Το κόψιμο της προκάλεσε την αντίδραση όλων των συνηγόρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής που έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΕΡΤ. 

Την εκπομπή της Εύης Ξυνού επέλεξε να κόψει πριν λίγες ημέρες ο νέος διευθυντής, δημοσιογράφος Άρης Τόλιος, ενώ είχε ζητήσει προσλήψεις άλλων (με σύμβαση έργου) για να καλύψει τα …κενά. Και πράγματι στη ραδιοφωνία “ανεβαίνουν” συμβασιούχοι έργου για να αναλάβουν τις πρωινές εκπομπές από τις οποίες εξαφανίστηκαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ…

Στο κόψιμο της εκπομπής της δημοσιογράφου αντέδρασαν οι οκτώ δικηγόροι στη δίκη της Χρυσής Αυγής με επιστολή τους ζητώντας την απόσυρση της απόφασης του διευθυντή Α.Τόλιου.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ

Οι υπογράφοντες δικηγόροι, όλοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ανησυχία την πρόσφατη απόφαση του   νέου   διευθυντή  του Α΄ προγράμματος  της  ραδιοφωνίας  της ΕΡΤ κ.  Άρη Τόλιου, να καταργήσει από τον προσεχή μήνα Οκτώβριο 2020   την ωριαία καθημερινή απογευματινή  ραδιοφωνική εκπομπή επικαιρότητας «Υπεράνω πάσης υποψίας»  που  επιμελείται δημοσιογραφικά και παρουσιάζει   καθημερινά  τα πέντε τελευταία  χρόνια η δημοσιογράφος  της ΕΡΤ Ευανθία Ξυνού.

Πρόκειται για τη μοναδική εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. μετά την επαναλειτουργία της, η οποία σε αντίθεση με τη συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μ.Μ.Ε,  η οποίασταθερά κάθε εβδομάδα σχεδόν, ενημέρωνε το κοινό για τις εξελίξεις της δίκης φιλοξενώντας μας επανειλημμένα «στον αέρα». 

Η στάση της αυτή βρίσκεται σε συνέπεια με τη στάση της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι στη Χρυσή Αυγή και η παρουσιάστρια δημοσιογράφος Ευανθία Ξυνού υπήρξε μία από τις αγωνιζόμενες λειτουργούς της ενημέρωσης ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ το 2013. Για αυτό και στην εκπομπή της είχαν βήμα και δίαυλο ενημέρωσης οι φωνές όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων στην κοινωνία και τα κινήματα.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε και να ανακαλέσετε την παραπάνω απόφαση, ώστε η εκπομπή αυτή  να συνεχίσει τη λειτουργία της όπως ακριβώς μέχρι τώρα με την κ. Ευανθία Ξυνού, στο πρόσωπο της οποίας εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση, καθώς και την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της και  κάθε πολιτική επιλογή που οδηγεί στην κατάργηση της εκπομπής της, με τη βεβαιότητα ότι υπηρετεί με συνέπεια  την δημοσιογραφική της αποστολή, η οποία προσφέρει στην κοινωνία και πρέπει να συνεχισθεί αδιατάρακτα.

Οι υπογράφοντες συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.

Δημήτρης Ζώτος

Θανάσης Καμπαγιάννης

Ειρήνη Μπολάνου

Κώστας Παπαδάκης

Χρύσα Παπαδοπούλου

Κώστας Σκαρμέας

Ανδρέας Τζέλης

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *