Στόχος φασιστών οι δημοσιογράφοι που τους ξεσκεπάζουν

 Πισω απο τις καμερες στο ΠΡΙΝ της ΚυριακήςΣτόχος φασιστών οι δημοσιογράφοι που τους ξεσκεπάζουν

Ματίνα Παπαχριστούδη

Τα κρούσματα πληθαίνουν. Ακροδεξιοί, φασίστες, ναζιστές χρησιμοποιούν ως «όπλο» προπαγάνδας αλλά και ως μέσο εκφοβισμού και τρομοκράτισης τα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Στο φαινόμενο που ολοένα και γιγαντώνεται δηλητηριάζοντας ολόκληρες κοινωνίες, άρχισαν επιτέλους να αντιδρούν οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ.

Όχι όμως μαζικά. Η αντίδραση είναι μεμονωμένη, ατομική, γίνεται στις προσωπικές αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ή ιστοσελίδες. Υπάρχει η πρόσφατη φωτεινή εξαίρεση στη Λέσβο, όπου συλλογικά οι δημοσιογράφοι στο νησί, εργαζόμενοι σε εφημερίδες, ιστοσελίδες ή ανταποκριτές ΜΜΕ της Αθήνας, βγήκαν ενεργά, απήργησαν και κατήγγειλαν τις φασιστικές προκλήσεις, αλλά και τη ανοχή των κρατικών-πολιτικών φορέων.

Ο κλάδος, ωστόσο, δεν έχει ακόμη «ενημερωθεί» ότι το αυγό του φιδιού έσπασε και ο φασισμός σέρνεται στα πόδια του επαγγέλματος του.

Οι επιθέσεις ακροδεξιών φασιστών εναντίον δημοσιογράφων που τολμούν να τους αντιμετωπίσουν στα ίσα πληθαίνουν. Ο Στέλιος Νικητόπουλος, της ΕΡΤ 3, πέρα από τις ευθείς απειλές χρυσαυγιτών εναντίον της ζωής του, δέχεται συνεχώς μπλοκάρισμα στην πρόσβαση του στα κοινωνικά δίκτυα. Οι δημοσιογράφοι στη Λέσβο μετά τις λεκτικές απειλές δέχθηκαν απευθείας επίθεση, επειδή κατέγραφαν την επιδρομή των ακροδεξιών εναντίον προσφύγων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η δημοσιογράφος Ελπίδα Κουτσογιάννη απειλήθηκε από γνωστό ακροδεξιό με βαρύτατους χαρακτηρισμούς μίσους.

Κοινός παρανομαστής είναι η διασπορά «ψευδών» στο διαδίκτυο. Τόσο στη Λέσβο όσο και τη Θεσσαλονίκη με την επίθεση των ακροδεξιών στον Μπουτάρη, αλλά και στα Τρίκαλα ή την Αθήνα, πίσω από την ενεργοποίηση των φασιστικών ομάδων, βρίσκεται η κατασκευή γεγονότων και η παραπληροφόρηση.

Το πρόβλημα για τους δημοσιογράφους και τον κλάδο τους είναι πως αυτά τα «ψευδή» γεγονότα αναπαράγονται χωρίς καμία επαλήθευση, διαδίδονται από κεντρικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες, αναπαράγοντας έτσι το αρχικό μήνυμα-στόχο των φασιστικών ομάδων. Ακόμη κι αν αιτιολογείται η στάση παρουσιαστών-στελεχών σε ΑΝΤ1, Star, Alpha ή ΣΚΑΙ να διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις ακροδεξιών, επειδή έτσι νομίζουν πως συμφέρει το ιδεολογικό αφήγημά τους, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα. Και στη δουλειά τους και στην Ένωση Συντακτών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *