Στο πλευρό του Στ.Μπαλάσκα που είπε ναζί τον ναζί και καταδικάστηκε

μπαλασκασΑπό τον Θράσο Αβράαμ

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, μετά την πρόσφατη απόρριψη από το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αίτησης αναίρεσης, που είχε κάνει, σχετικά με την καταδίκη του για εξύβριση, επειδή χρησιμοποίησε τον όρο νεοναζί για τον γνωστό διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια σε δημοσίευμα του τον Νοέμβριο του 2013.

Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε γιατί χαρακτήρισε σε άρθρο του ναζί και… όχι εθνικοσοσιαλιστή τον γυμνασιάρχη, ο οποίος όχι μόνον έκανε προπαγάνδα υπέρ της «Χρυσής Αυγής»,
αλλά υμνούσε την «Άρια Φυλή» και τον «Υπερανθρώπου», προβάλλοντας σβάστικες και ρητά των Ες Ες. Στις 6 Νοεμβρίου 2013, ο γυμνασιάρχης είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο με τον τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973». Το βίντεο αναπαρήγαγε τη γνωστή ακροδεξιά προπαγάνδα περί ανυπαρξίας νεκρών του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση συνιστούσε «εξύβριση» η φράση «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλης Μακρυπούλιας, ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο». Αυτό έγραψε ο Στρατής Μπαλάσκας στην εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου, της οποίας ήταν τότε αρχισυντάκτης.
Ο Στρατής Μπαλάσκας μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας σχολίασε μεταξύ άλλων : «Φαντάζεστε τον κακόμοιρο τον Γερμανό δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος θα πάρει την προσφυγή μου, μεταφρασμένη; Σκέφτεστε τι θα σκεφτεί όταν δει πως καταγράφηκε ως αδίκημα το γεγονός ότι χρησιμοποίησα τον όρο εθνικοσοσιαλιστής κι όχι… εθνικοσοσιαλιστής; Πρόκειται για δημόσια κριτική, για το δημόσιο λόγο ενός δημοσίου προσώπου. Υπάρχουν και προϊστάμενες αρχές, οι οποίες σιωπούν προκλητικά. Ο γυμνασιάρχης παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά από το 2013 δεν έχει, ακόμη, εκδοθεί απόφαση. Αντιθέτως, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση μέσα σε 14 ημέρες, 5 αργιών συμπεριλαμβανομένων…Δεν ξέρω αν υπάρχει πρόθεση εξευμενισμού της Χρυσής Αυγής».
Είναι αυτονόητη η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στον αγώνα του Στρατή Μπαλάσκα. Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, είναι στο πλευρό του μέχρι την τελική δικαίωση του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *