Στην ΕΡΤ θέλουν να κόψουν το “Μονόγραμμα” μετά από 39 χρόνια εκπομπών

Τη Δευτέρα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ 2 ο νέος κύκλος της εκπομπής πολιτισμού “Μονόγραμμα” του Γιώργου Σγουράκη. Μια εκπομπή από τις μακροβιότερες στην ελληνική τηλεόραση και την ΕΡΤ, μια εκπομπή πλούτος για το οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας. Επί 39 χρόνια το Μονόγραμμα καταγράφει τα σημαντικά πρόσωπα που σημαδεύουν την πολιτιστική -καλλιτεχνική πορεία στη χώρα. Αυτή την εκποπμπή, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ στις “Τυπολογίες” , αποφάσισαν στο ραδιομέγαρο να την κόψουν! 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: “Οι παραγωγοί της εκπομπής που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Αρχείο, δέχθηκαν τηλεφώνημα πως ο νέος κύκλος εκπομπών του “Μονογράμματος” θα είναι και ο τελευταίος κύκλος! “Η απόφαση που έχουμε λάβει” είπε το στέλεχος, “είναι να μην υπάρξει άλλη ανανέωση”Δεν είναι σαφές αν η ενημέρωση που έγινε στον Γιώργο Σγουράκη, μεταφέρει και την απόψη της διοίκησης του Γιώργου Γαμπρίτσου και του Κωνσταντίνου Ζούλα και ανθρώπων με πολυετή παρουσία στην παραγωγή των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η διοίκηση δηλαδή της ελεγχόμενης από το Μαξίμου κρατικής τηλεόρασης θέλει να κόψει τη μακροβιότερη βραβευμένη εκπομπή στέλνοντας μήνυμα πως ο πολιτισμός δεν έχει θέση στο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 400 πρόσωπα, που σχεδόν καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους με τις ακόλουθες ειδικότητες: αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αστροφυσικοί, βαρύτονοι, βιολονίστες, βυζαντινολόγοι, γελοιογράφοι, γεωλόγοι, γλωσσολόγοι, γλύπτες, δημοσιογράφοι, διαστημικοί επιστήμονες, διευθυντές ορχήστρας, δικαστικοί, δικηγόροι, εγκληματολόγοι, εθνομουσικολόγοι, εκδότες, εκφωνητές ραδιοφωνίας, ελληνιστές, ενδυματολόγοι, ερευνητές, ζωγράφοι, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, θέατρο σκιών, ιατροί, ιερωμένοι, ιμπρεσάριοι, ιστορικοί, ιστοριοδίφες, καθηγητές πανεπιστημίων, κεραμιστές, κιθαρίστες, κινηματογραφιστές, κοινωνιολόγοι, κριτικοί λογοτεχνίας, κριτικοί τέχνης, λαϊκοί οργανοπαίκτες, λαογράφοι, λογοτέχνες, μαθηματικοί, μεταφραστές, μουσικολόγοι, οικονομολόγοι, παιδαγωγοί, πιανίστες, ποιητές, πολεοδόμοι, πολιτικοί, σεισμολόγοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, σκιτσογράφοι, σπηλαιολόγοι, στιχουργοί, στρατηγοί, συγγραφείς, συλλέκτες, συνθέτες, συνταγματολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων και εικόνων, τραγουδιστές, χαράκτες, φιλέλληνες, φιλόλογοι, φιλόσοφοι, φυσικοί, φωτογράφοι, χορογράφοι, χρονογράφοι, ψυχίατροι.

Στη νέα σειρά εκπομπών αυτοβιογραφούνται: ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο ποιητής Κώστας Παπαγεωργίου, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, ο μουσικολόγος Γιώργος Μονεμβασίτης, ο σκιτσογράφος-γελοιογράφος Γήσης Παπαγεωργίου, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, η τραγουδίστρια και ποιήτρια Γιοβάννα, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, ο σκιτσογράφος Γιώργος Ψαρρόπουλος, ο συγγραφέας Γιάννης Παπακώστας, ο μουσικός Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ο κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο συγγραφέας και πολιτικός Μίμης Ανδρουλάκης, ο αρχαιολόγος Νίκος Σταμπολίδης, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής, η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου, η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, ο τυπογράφος και εκδότης  Αιμίλιος Καλιακάτσος, ο συγγραφέα Φώντας Λάδης, η αρχαιολόγος Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος, και άλλοι.

Συντελεστές δημιουργίας των εκπομπών είναι:

παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθέτες Περικλής Κ. ΑσπρούλιαςΧρίστος ΑκρίδαςΓιάννης ΚαραμπίνηςΜπάμπης Πλαϊτάκης,Κιμ Ντίμον, Στέλιος Σγουράκης, δημοσιογραφική επιμέλεια Αντώνης Εμιρζάς, Ιωάννα Κολοβού, σύμβουλος εκπομπής Νέλλη Κατσαμά,φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ – μίξη ήχου Βαγγέλης Βασιλάκης, Γιάννης Καραμπίνης, Θανάσης Παπαθανασίου, Δημήτρης Μπλέτας, Τζαννέτος Κομηνέας και διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *