Στην Αγγλία σχέδιο προστασίας δημοσιογράφων από αστυνομικές επιθέσεις, στην Ελλάδα υποταγή ΜΜΕ-ενώσεων στην αστυνομική γραμμή!

Στη Μεγάλη Βρετανία δόθηκε σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δημοσιογράφων από επιθέσεις της αστυνομίας, όχι μόνο εργαζόμενων με μισθό σε ΜΜΕ αλλά και ανεξάρτητων, από επιθέσεις και αυθαιρεσίες. Το σχέδιο χαιρέτησαν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων.

Στην Ελλάδα υπάρχει δήλωση στελέχους της IPI πως έχουν ζητήσει απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. Εδώ στην Ελλάδα οι συνδικαλιστικές ενώσεις υποτάσσονται στα κρατικά όργανα και αρχές, αρνούμενες να καταδικάσουν -καταγγείλλουν την καταπάτηση της δεοντολογίας, την βάρβαρη λογοκρισία… Ας δούμε τι λέει η ανταπόκριση από τη ΔΟΔ

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης της χώρας για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές συμπεριφορές και παρενοχλήσεις. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) χαιρετίζουν το σχέδιο, που χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα με το οποίο οι δημοσιογράφοι κατοχυρώνονται προκειμένου να διεξάγουν το έργο τους απαλλαγμένοι από παρενοχλήσεις και επιθέσεις. 

Η περσινή έρευνα της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων κατέδειξε ότι από τους δημοσιογράφους μέλη που έλαβαν μέρος, τουλάχιστον οι μισοί έχουν υποστεί καταχρηστικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο, ενώ το ένα τέταρτο εξ αυτών έχουν υποστεί σωματικές βλάβες και έχουν δεχθεί επιθέσεις, με αποτέλεσμα η βρετανική δημοσιογραφική Ενωση NUJ να ζητήσει τον τερματισμό των καταχρηστικών συμπεριφορών και παρενοχλήσεων που αυξάνονται στο διαδίκτυο, αλλά και εκτός. Επιπλέον η Ενωση επισημαίνει, το δυσανάλογα μεγάλο αριθμό καταχρηστικών συμπεριφορών που δέχονται οι γυναίκες δημοσιογράφοι, οι μαύροι και άλλοι δημοσιογράφοι που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες. 

‎Η Michelle Stanistreet, Γενική Γραμματέας της βρετανικής Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων NUJ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, δήλωσε:

‎ «Οι επιθέσεις στους δημοσιογράφους σχεδιάστηκαν για να φιμώσουν και να εκφοβίσουν όσους εργάζονται να στηρίξουν το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην ενημέρωση. Τα μέλη της Ενωσης μας έχουν καταθέσει τις τραγικές εμπειρίες από τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί, έχουν κακοποιηθεί ή απειληθεί μέσω διαδικτύου ή και αλλιώς, απλά και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ολοφάνερο ότι τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και οι παρενοχλήσεις και οι καταχρηστικές συμπεριφορές αποτελούν κάτι συνηθισμένο».

Και πρόσθεσε η Michelle Stanistreet:

«Αυτό το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μία σειρά πρακτικών μέτρων προστασίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αλλαγής και διασφαλίζει στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ουσιαστική δουλειά τους, χωρίς παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς».

Το σχέδιο που δρομολογήθηκε με διακομματική στήριξη, καθορίζει μια σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στη διασφάλιση της προστασίας και στήριξης των φρήλανς αλλά και των μισθωτών δημοσιογράφων. Καλεί τις διαδικτυακές πλατφόρμες να επιχειρήσουν την εξάλειψη των καταχρηστικών συμπεριφορών στο διαδίκτυο και ζητά την ποινική δίωξη όσων ευθύνονται για επιθέσεις και απειλές κατά των δημοσιογράφων. 

‎Το βρετανικό υπουργείο εσωτερικών θα προχωρήσει απευθύνοντας έκκληση για να κατατεθούν αποδεικτικά στοιχεία που θα διευκολύνουν στην κατανόηση του όλου προβλήματος. Η βρετανική Ενωση NUJ θα συμβάλλει ως εταίρος στην εξέλιξη των εργασιών που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης, την ανάπτυξη στο διαδίκτυο μιας εργαλειοθήκης για τους δημοσιογράφους και στη διεξαγωγή ετήσιας έρευνας, που θα παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών.

‎Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τα εξής:‎

  • ‎Το σχέδιο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι θα προστατεύονται από απειλές βιαιοτήτων και εκφοβισμούς.
  • Περιλαμβάνει νέα μέτρα για τη διερεύνηση του προβλήματος και την εκπαίδευση αστυνομικών και δημοσιογράφων.
  • Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δεσμευτεί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, εκδότες, εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημόσιες διωκτικές αρχές, βιομηχανικοί φορείς, συνδικαλιστικές ενώσεις και η βρετανική κυβέρνηση. 

‎Ο Anthony Bellanger Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων δήλωσε σχετικά:

«Τώρα που οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων αυξάνονται, χαιρετίζουμε αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης με το οποίο προβλέπεται μεγαλύτερη προστασία για τους δημοσιογράφους. Οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο για τον έλεγχο και την απόδοση ευθυνών της εξουσίας. Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι δημοσιογράφοι προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, υπομένουν απειλές και εκφοβισμούς στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και δέσμευση, αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους δημοσιογράφους, θα τους δώσει τη δυνατότητα να υπηρετήσουν καλύτερα την κοινή γνώμη. Επικροτούμε τη βρετανική δημοσιογραφική Ενωση NUJ για το μεγάλο έργο που ανέλαβε και την αποφασιστικότητά με την οποία προχώρησε στην υλοποίηση του»‎.‎

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *