Σιωπητήριο για τους νεκρούς ή “ευχάριστη” είδηση οι λιγότεροι νεκροί, οι δυο επιλογές της κυβερνητικής ενημέρωσης

Σε τουλάχιστον τέσσερα sites αναρτήθηκε με σχεδόν τον ίδιο τίτλο η είδηση περί 85 νεκρών προχθές, ένα ακόμη δείγμα της εξωνημένης δημοσιογραφίας. Παράλληλα με την “γραμμή” χαρμοσύνης στα ΜΜΕ, υπάρχει η εντολή αποσιώπησης γεγονότων και ειδήσεων.

Για το θέμα γράφει σήμερα ο Δημήτρης Σούλτας στη σελίδα του στο face book από όπου και αναδημοσεύουμε. Και ως επιβεβαίωση των όσων γράφει, έρχεται η είδηση-καταγγελία από τη βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά πως η ΕΡΤ Ορεστιάδας ανακοίνωσε πως σταματάει την ενημέρωση για τον αριθμό όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. (παρακάτω ολόκληρη η καταγγελία της) 

Δημήτρης Σούλτας:

Φαντάζεστε μία είδηση για ένα δυστύχημα ή μια φυσική καταστροφή π.χ., όπου οι νεκροί θα είναι 86 και αυτό το γεγονός θα περνάει σε δεύτερη μοίρα; Όχι, ε; Και όμως αυτό συμβαίνει εδώ και μέρες με κάποια ΜΜΕ που θεωρούν ήσσονος σημασίας τους 80, τους 90 ή τους 100 νεκρούς, προτάσσοντας μονίμως τον αριθμό των κρουσμάτων”. Κάποιοι μάλιστα το παραλείπουν ακόμα και τη στιγμή που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία, αλλά κι αν ακόμα το βάλουν στον τίτλο μέσα στην επόμενη μισή ώρα εξαφανίζεται. Είδηση με 86 νεκρούς και φεύγει από τις πρώτες ειδήσεις εν ριπή οφθαλμού. Λες και δεν συνέβη. Σήμερα ειδικά κάποιοι κάνουν λόγο για “ελπίδα” και “χαρμόσυνα νέα” γιατί “μειώθηκαν τα κρούσματα” (δια της δοκιμασμένης μεθόδου: λιγότερα τεστ, λιγότερα κρούσματα). Προφανώς όλοι θέλουμε και να μειωθούν τα κρούσματα και να φτάσουμε στο σημείο που να μην θρηνούμε την απώλεια ούτε ενός ανθρώπου. Αλλά δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών δεν μειώνεται όταν πάψεις να μιλάς γι αυτούς.

Σιωπητήριο στην ενημέρωση των πολιτών της ΑΜΘ για την πανδημία

Ανακοίνωση της Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου, Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση της ΕΡΤ Ορεστιάδας πληροφορηθήκαμε πως σταματά ακόμα και η ελάχιστη ενημέρωση για τους αριθμούς ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Την ώρα που είναι γνωστό πως η περιοχή παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, «κόβουν» ακόμα και την ελάχιστη ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Περιφέρειας να μην γνωρίζουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία. Η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών συνιστά εχέγγυο για την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό μετάδοσης του υιού. 

Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ και τις δηλώσεις Πέτσα για την αναγκαιότητα ακριβής καμπάνιας για την ενημέρωση των πολιτών, αποδεικνύεται πως θέλουν τους πολίτες βυθισμένους στο σκοτάδι της άγνοιας και της παραπληροφόρησης, στο έλεος φημών και θεωριών συνωμοσίας. Οι Λίστες Πέτσα αξιοποιούνται τελικά για να πέφτει ένα πέπλο σιωπής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογράφοι της ΑΜΘ από τον Μάρτιο είχαμε αντιδράσει, ζητώντας καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Τότε οι εκκλήσεις είχαν πέσει στο κενό. Για 8 μήνες οι δημοσιογράφοι έβρισκαν τα επίσημα στόματα κλειστά. Η πληροφόρηση ερχόταν μόνο μέσω διασταυρωμένων ρεπορτάζ από τη συχνότητα της ΕΡΑ Ορεστιάδας, υπηρετώντας τον ρόλο ενός δημόσιου Μέσου Ενημέρωσης. Σήμερα ήρθε και η ολοκληρωτική διακοπή κάθε εναπομείνασας πληροφόρησης. 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει την απόλυτη ευθύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *