Σιωπή από την ΕΡΤ στις συνεχιζόμενες καταγγελίες για το το ψαλίδι σε ντοκιμαντέρ προσφύγων

Καμία αντίδραση προς τον παρόν από την ΕΡΤ για τη “λογοκρισία” στο ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο» (Β’ µέρος), που κόπηκε αιφνιδιαστικά δυο ημέρες πριν την προβολή του. (28η Οκτωβρίου). Στις ήδη καταγεγραμμένες αντιδράσεις προστίθεται και η επιστολή της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ. Από την πλευρά της η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης τηρεί σιγή, σε μια απόπειρα να ξεχαστεί το θέμα!

Η νέα διαμαρτυρία

Προς ΕΡΤ ΑΕ  
∆ιευθύνοντα Σύµβουλο, Πρόεδρο ∆.Σ. , Μέλη ∆.Σ. & Υπεύθυνο Ροής Προγράµµατος 

Αγαπητοί κ.κ., 

Με έκπληξη η Εταιρία Ικαριακών Μελετών παρακολουθεί τη συνεχιζόµενη προσβολή των ακριτών, µετά την απαράδεκτη ακύρωση µετάδοσης του Β΄ µέρους του ντοκιµαντέρ «Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο» (Β’ µέρος). 

Η αρχική µας αγανάκτηση για τη µη µετάδοση του Β΄ µέρους, που έγινε στο παρά πέντε και χωρίς καν ενηµερωτικό µήνυµα στις οθόνες, όταν πολλοί συµπατριώτες µας είχαν στηθεί στις τηλεοράσεις για να το δουν, πήρε ακόµα µεγαλύτερες διαστάσεις από τις ανώνυµες «διαρροές» ότι αυτό συνέβη διότι το υλικό δεν ήταν τεχνικά καλό.

Εκτός από το γεγονός ότι τεχνικά το Β’ µέρος είναι η συνέχεια του Α’ µέρους που έχει ήδη µεταδοθεί, είναι γνωστό ότι όλα τα υλικά στην ΕΡΤ και στα άλλα µέσα, περνούν πρώτα από  εξονυχιστικό τεχνικό έλεγχο, πριν προγραµµατιστεί η µετάδοσή τους. 

H Εταιρία Ικαριακών Μελετών όχι µόνο στήριξε έµπρακτα τη διαδικασία παραγωγής του ντοκιµαντέρ µε παροχή ιστορικών στοιχείων και κλείσιµο συνεντεύξεων, αλλά στελέχη της είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης και να υποστηρίξουν µεγάλο αριθµό γυρισµάτων, όπως και να γνωρίσουν και να συνοµιλήσουν µε το µόνιµο τεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ (εκ των οποίων µάλιστα ο ένας µόλις είχε γυρίσει από τους Ολυµπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία, στους οποίους τον είχε στείλει η ΕΡΤ λόγω της ιδιαίτερης τεχνικής εµπειρίας του).

Συνεπώς η τακτική ανώνυµων κύκλων που επιχειρούν να µετακυλίσουν την ευθύνη της µη µετάδοσης του Β’ µέρους του ντοκιµαντέρ (είτε αυτή έγινε από την όποια σκοπιµότητα, είτε από ατυχές γεγονός) σε δήθεν ανεπαρκείς τεχνικούς της εταιρίας, είναι αχαρακτήριστη. 
Οφείλει η διοίκηση της ΕΡΤ άµεσα να υλοποιήσει την τηλεοπτική µετάδοση του ντοκιµαντέρ (Β’ µέρος) και την ανάρτησή του στο WEB. 

Η ιστορία του τόπου µας δεν µπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ευελπιστούµε να επανέλθουµε µε συγχαρητήριο µήνυµα για τη µετάδοση του Β΄ µέρους καθώς αυτό είναι οφειλή προς τους προγόνους µας και παρακαταθήκη για τις νέες γενιές του τόπου µας. 
Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο 

Σχολιάστε