Σενάρια αντιμετώπισης διαδηλώσεων σε στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η “αντιμετώπιση των διαδηλώσεων” περιλαμβάνεται στα σενάρια της στρατωτικής άσκησης “Defender Europe ’21”, η μεγαλύτερη άσκηση των ΗΠΑ στη χώρα μας που άρχισε από την Θράκη. Την είδηση αποκαλύπτει ο Θανάσης Αργυράκης στο ρεπορτάζ του “Defender Europe ’21: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη αμερικανική άσκηση από την Ελλάδα” που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του lawandorder. Όπως γράφει ο δημοσιογράφος pαρά τις τουρκικές κορώνες περί κοινής άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ, και, ως εκ τούτου, απειλής της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, η μεγαλύτερη αμερικανική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών, η Defender Europe ’21, η οποία ξεκίνησε αυτές τις ημέρες από την Αλεξανδρούπολη, και θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, ουδόλως έχει στόχο τον «εξ Ανατολών» -για την Ελλάδα- «κίνδυνο». Δηλαδή, την Τουρκία. Αντίθετα, στόχος της είναι ο -ονομαζόμενος την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου- «από Βορράν κίνδυνος». Η Ρωσία. Στα σενάρια λοιπόν περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων από το στρατό!

Γράφει: Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, στα σενάρια της Defender Europe ’21, περιλαμβάνονται και οι κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων και χώρων, καθώς και η αντιμετώπιση διαδηλώσεων. Κάτι που γεννά εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά. Πόσο μάλλον, αφού στρατιωτικοί εντάσσουν πολιτικές κινητοποιησεις σε «σενάρια υβριδικού πολέμου»(!).

Εκτός των άλλων, σε σενάρια στρατιωτικής άσκησης εντάσσεται η αντιμετώπιση διαδηλώσεων. Κάτι που ουδόλως αποτελεί αντικείμενο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, ως γνωστόν, της Αστυνομίας.

Από τα σενάρια της αμερικανικής άσκησης, είναι αδιευκρίνιστο εάν ασκήσεις για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων θα γίνουν και στην Ελλάδα ή μόνο σε άλλες χώρες όπου θα εξελιχθεί η άσκηση των ΗΠΑ.

Εως τώρα, πάντως, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος και ουδεμία διευκρίνιση παρέχει επί του θέματος.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος

Τα σενάρια της Defender Europe ’21, ως όλα δείχνουν, είναι ενταγμένα στους συνολικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, καθώς και στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, ανεξαρτήτως Τράμπ ή Μπάϊντεν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των ειδικών στρατιωτικών επιτροπών του ΝΑΤΟ, καθώς και στις Συνόδους Κορυφής, τα τελευταία χρόνια:

1. Σχεδιάστηκε η διεύρυνση των περιοχών αντιμετώπισης της Ρωσίας, εκτός της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, σε περιοχές όπως στη χερσόνησο Κόλα, τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

2. Θεωρήθηκε ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, η σύγκρουση με τη Ρωσία να μην περιοριστεί σε μια περιοχή, αλλά να είναι γενικευμένη.

3. Εκτιμήθηκε ότι, στην περίπτωση μιας γενικευμένης αντιπαράθεσης, θα υπάρξει και πυρηνική διάσταση.

Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των παλαιών πυρηνικών του ΝΑΤΟ, τα οποία, βάσει των σχεδιασμών, θα είναι έτοιμα το 2022 ή 2023.

Επίσης, προβλέπεται η μαζική προώθηση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, προς Ανατολάς.

4. Δόθηκε εντολή στις στρατιωτικές αρχές του να επεξεργαστούν μια πολιτικο-στρατιωτική «μελέτη προσομοίωσης», δηλαδή συγκεκριμένα σχέδια, ειδικά για τις περιοχές Καλίνινγκραντ (στη Βαλτική, ανάμεσα σε Ρωσία και χώρες της Βαλτικής) και Αγία Πετρούπολη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κρίθηκε απολύτως αναγκαία η ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων (reinforcement) στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, η έγκαιρη ετοιμότητα των συμμαχικών δυνάμεων (Readiness initiative), καθώς και ο συντονισμός ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί πως οι «ανατολικοί εταίροι» στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση «κρίσης», ουσιαστικά ζητούν γενικευμένη κινητοποίηση του ΝΑΤΟ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έναντι της Ρωσίας.

5. Προωθείται η ενισχυμένη συμμαχική διάταξη αποτροπής και άμυνας και υλοποιείται το σχέδιο της νέας δομής των δυνάμεών του.

Βέβαια, στους κόλπους του ΝΑΤΟ εκφράζονται συχνά διαφωνίες μεταξύ των χωρών, οι οποίες θέλουν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τις ίδιες. Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται «κοκορομαχίες», για παράδειγμα, ανάμεσα στην Τουρκία και την Πολωνία. Επίσης, ανάμεσα στη Ρουμανία και την Τουρκία για το ποια χώρα θα έχει την πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Αγκυρα, επίσης, μπλοκάρει πολλές φορές τις εσωτερικές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ, και παζαρεύει, προκειμένου να αποσπάσει ως αντάλλαγμα τη σιωπηρή ανοχή της πλειοψηφίας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, με πρώτες από όλες τις ΗΠΑ, στην εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία”.

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το διαβάζετε εδώ:

https://www.lawandorder.gr/Article/115037/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *