Σαν σήμερα έκλεινε ο Ελεύθερος Τύπος, αν στήριζαν τα σωματεία τότε…

Την επέτειο λουκέτου στον Ελεύθερο Τύπο θυμήθηκαν σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο. Και με αφορμή την (επανα)κυκλοφορία του βίντεο για το κλείσιμο του Ε.Τ από τη Γιάννα Αγγελοπούλου, θυμηθήκαμε δυο σημαντικά κείμενα.

Το πρώτο με τα αιτήματα των εργαζομένων της εφημερίδας οι οποίοι με αγώνα 2 μηνών κατάφεραν να λάβουν εκτός από την αποζημίωσή τους, έξτρα ποσό αποζημίωσης, ποσό από την πώληση του τίτλου και κυρίως, την επανέκδοση της εφημερίδας. Το δεύτερο αφορά στο εξώδικο που εστάλη στη νέα εκδοτική ομάδα.

Εάν τότε τα σωματεία, οι συνδικαλιστικές ενώσεις συνεργάζονταν περισσότερο και δεν είχαν πίσω σκέψεις και ενέργειες, αν στήριζαν τα αιτήματα εκείνα ως κλάδος, ίσως, ίσως λέμε, να μην φθάναμε στη σημερινή κατάντια.ετ-εξωδικο

Ας μην ξεχνάμε πως η εργοδοσία τότε ένα πράγμα δεν συγχώρεσε, την επιμονή των συνδικαλιστών του Ελεύθερου Τύπου να απαιτούν φερεγγυότητα των κεφαλαίων, έλεγχο της επένδυσης και ενημέρωση για το αναλυτικό εκδοτικό σχέδιο.

Αναρτούμε τα 10 αιτήματα προς όλους και στο pdf είναι το εξώδικο. Έτσι για την ιστορία μας…

Τα 10 βασικά αιτήματα των 450 εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο», στον «Τύπο της Κυριακής», στο portal e-tipos.com

  • Επανέκδοση των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” “Τύπος της Κυριακής” και η επαναλειτουργία του City 99,5 FM. Ο εκδοτικός όμιλος είναι βιώσιμος μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγίανσης που θα περιορίζει τα ελλείμματα και θα βελτιώνει το τελικό δημοσιογραφικό αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα αυτά έχουν και μπορούν να προτείνουν ολοκληρωμένη εκδοτική στρατηγική για την επιτυχία του εγχειρήματος ανάκαμψης.
  • Ένταξη των εφημερίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού στα προγράμματα χρηματοδότησης που ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών για την παροχή δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όπως ακριβώς συμβαίνει με κλάδους που έχουν δεχθεί πλήγματα εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
  • Υιοθέτηση ρυθμίσεων για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων για όσο διάστημα δεν λειτουργούν τα παραπάνω Μέσα, όπως η άμεση θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους όσους βρίσκονται σε μακροχρόνια σε ανεργία
  • Διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στα παραπάνω Μέσα.
  • Ειδική μέριμνα με υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για όσους εργαζομένους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης (ηλικιακά ή χρονικά).
  • Πάγωμα των δόσεων των δανείων που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, χωρίς ανατοκισμό των υποχρεώσεων
  • Εφαρμογή επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης για δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό για όσο διάστημα δεν λειτουργούν τα παραπάνω Μέσα.
  • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης για τον Τύπο και τα ΜΜΕ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τρεις απαραίτητους όρους. Να σταματήσουν οι απολύσεις και η υιοθέτηση μέτρων που αλλάζουν δραματικά, επί το δυσμενέστερο τις εργασιακές σχέσεις, να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες για την τήρηση των
  • Με επίκεντρο τον Ελεύθερο Τύπο να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ιδιοκτητών ΜΜΕ, κράτους και εργαζομένων για την επανεξέταση των όρων λειτουργίας των ΜΜΕ στην κατεύθυνση της διαφύλαξης του ενημερωτικού ρόλου τους ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών. Την πλήρη διαφάνεια στο καθεστώς διανομής της κρατικής διαφήμισης, τον έλεγχο εισροής κεφαλαίων στον Τύπο, τον έλεγχο στην τήρηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών έναντι των εργαζομένων.
  • Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και τα σωματεία του κλάδου στο χώρο των ΜΜΕ να συνεχίσουν δυναμικά και κλιμακωτά τις αντιδράσεις τους, με προκήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών μέχρι να καταστεί σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται άλλο την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *