Ρωτάνε: Υπάρχει όμως άλλο σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ; Ξεχνάνε τη μεθόδευση…

καπάκος=εσηεα

Ερώτηση -παγίδα για αυτούς που θέτουν την ερώτηση. Τη θέτουν μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του blog για το σχέδιο καναλαρχών-κυβέρνησης-συνδικαλιστικών ηγεσιών για τον ΕΔΟΕΑΠΚάποιοι δε θεωρούν πως είναι “καλό” το σχέδιο γιατί έχει μέσα τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Ξεπερνώντας τις διατάξεις στο σχέδιο που λένε ξεκάθαρα για αναλογιστικές μελέτες, σε συνδυασμό με την απαγόρευση μεταφοράς κονδυλίων από κλάδο σε κλάδο εντός ΕΔΟΕΑΠ, δεν “διαβάζουν” πως πως ειδικά οι άνεργοι θα πεταχτούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ στον πρώτο ζημιογόνο απολογισμό…

Όσοι δεν ζητάνε “άλλες προτάσεις” έχουν ήδη ξεχάσει δυο βασικά σημαντικά γεγονότα. Πρώτον ότι η ίδια η ΠΟΕΣΥ έχει πληρώσει 4-5 αναλογιστικές μελέτες. Ειδικά η τελευταία-μετά την καταγραφή των σεναρίων βιωσιμότητας- καταλήγει σε σαφή πρόταση. Εργοδοτική εισφορά και εισφορά σε ύψος άνω του 6%-8%.

Περιέργως λοιπόν, επιμένουμε, αυτή η μελέτη πετάχτηκε εντέχνως και ύπουλα απο τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΟΕΣΥ, ΕΠΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ εκτός ατζέντας συζήτησης με τους Πετρόπουλο και Κυριακόπουλο. Η ΠΟΕΣΥ που πλήρωσε μαζί με τις ενώσεις την αναλογιστική μελέτη για να χρησιμοποιηθεί στο διάλογο, την πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων για να υιοθετηθεί αίφνης η πρόταση Σταύρου Καπάκου. Η οποία γράφτηκε και στάλθηκε, δυο ημέρες μετά την πρόταση του Πάνου Κυριακόπουλου, προέδρου της ΕΙΤΗΣΕΕ. Και από κοντά ο Νίκος Παππάς που έσπευσε στη Βουλή να αναγνωρίσει στον Π. Κυριακόπουλο τον “εκπρόσωπο όλων των εργοδοτών”!

Εν ολίγοις και για να μην λέμε και θυμίζουμε πολλά σε όσους βρίσκουν ξαφνικά μια χαρά την πρόταση που παραδίδει τον ΕΔΟΕΑΠ στην αγκαλιά των επαγγελματικών ταμείων, η πραγματική πρόταση βιωσιμότητας για το ταμείο των ΜΜΕ με τις ίδιες προϋποθέσεις-να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο νέο ταμείο- με δόλο και σχέδιο δεν συζητήθηκε ποτέ στις 3μερείς συναντήσεις. Ως αρχή τέθηκαν από τους καναλάρχες και έγινε αποδεκτή από τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου οι απαιτήσεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων.

Όπως και η συμμετοχή τους στη διοίκηση. Κάτι που προβλέπεται ρητά στη σύσταση και λειτουργία των Επεγγαλματικών ταμείων. Αν διαβάσει κανείς την “Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης αριθμ. ΑΤ10/Φ51010/οικ.38916/678 (ΦΕΚ Β’ 3556/04.11.2016), «Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης αριθμ. Φ.51010/οικ.1893/ 15/23.01.2015 (ΦΕΚ Β’ 178) “Έκδοση Κανονισμού Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης”», που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 5 Ιανουάριου 2017, θα διπαιστώσει πως γίνει η πρόβλεψη για τη συμμετοχή των εργοδοτών στις διοικήσεις των Επαγγελματικών Ταμείων.

Αυτή είναι και η άλλη πρόταση που ζητάνε οι δημοσιογράφοι. Να τεθεί τέλος εδώ και τώρα στις απαιτήσεις των καναλαρχών, να ψηφίσει η κυβέρνηση την ασφαλιστική εισφορά έστω ύψους 5% για τον ΕΔΟΕΑΠ και να πληρώσουν(επιτέλους) οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές. Μεγαλύτερες από ότι οι ασφαλισμένοι!

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *