Ραδιοφ(ο)νικό τοπίο στη μπάντα με ανοχή ΕΣΡ

Μονοπωλιακές καταστάσεις στο ραδιοφωνικό τοπίο και παράνομες μεταβιβάσεις χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός!  Ο χώρος του ραδιοφώνου έχει αφεθεί ανεξέλεγκτος στο όνομα της “μικρής” αγοράς στο χώρο των ΜΜΕ. Εργαζόμενοι δεν υφίστανται με κανονικές εργασιακές σχέσεις, οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν μόνο προνόμια χωρίς καμία υποχρέωση. Αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο της ΠΟΣΠΕΡΤ το ενδιαφέρον “ρεπορτάζ” μέλους της ΕΤΕΡ για το σημερινό ραδιοφωνικό τοπίο. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης οι εργοδότες της ΕΙΙΡΑ λειτουργούν χρησιμοποιώντας τους προηγούμενους νόμους αδειοδότησης κατά το δοκούν. 
Έτσι όποτε τους βολεύει δεν έχουν άδεια και δεν ισχύουν οι νόμοι Ρουσσόπουλου, Βενιζέλου κτλ. όποτε τους βολεύει έχουν άδειες και πρέπει να «μετρήσουν» και τα χρόνια της τελευταίας πενταετίας στην παλαιότητα του καθενός από αυτούς όταν οι ίδιοι λένε πως δεν έχουν άδειες…

Βέβαια ποτέ δεν αναφέρουν πως όταν πήραν τις άδειες (έστω και προσωρινές) είχαν καταθέσει φακέλους με αριθμό εργαζομένων που έχει αλλάξει δραματικά από τότε…εδώ όμως ο νόμος του Ρουσόπουλου δεν ισχύει…γιατί δεν βολεύει…Με τον ίδιο τρόπο δεν ισχύει και η αναφορά του νόμου για υπογραφή και τήρηση ΣΣΕ με τα κλαδικά Σωματεία…
Με 2 κουβέντες τα καλά και συμφέροντα, ισχύει ότι η ΕΙΙΡΑ θέλει να ισχύει…
Η τελευταία προσπάθεια για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απέτυχε αφού ο εν λόγω διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω μη συμμετοχής των ιδιοκτητών της ΕΙΙΡΑ. Σε παλιότερη συνάντηση της ΕΤΕΡ με τον τότε  κυβερνητικό αξιωματούχο και μέλη του ΔΣ του ΕΣΡ   τέθηκαν επι τάπητος με στοιχεία και ντοκουμέντα όλα όσα αφορούν τους υπάρχοντες  ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα  προβλήματα γυρω απο τη λειτουργία τις σχέσεις εργασίας και  την συμπεριφορά  των σταθμαρχών εν γένει ως επιχειρηματίες και εργοδότες.Στο τέλος της συνάντησης  η “βόμβα κρότου- λάμψης”  έπεσε απο το στόμα  μέλους  του Δ.Σ του ΕΣΡ ο οποίος   ομολόγησε απλά και κυνικά  ότι “έχει  δίκιο το σωματείο  αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα…”
Το ΕΣΡ και τότε και σήμερα όμως, παρά τα λεγόμενα περί κενού νόμου όπως διαβάσαμε  πρόσφατα, συνεχίζει να αποφασίζει ενισχύοντας την ΕΙΙΡΑ  των σταθμαρχών – επιχειρηματιών, επιβραβεύοντας με τη στάση του τις παρανομίες των μελών της. 

Ας δούμε  όμως επιγραμματικά  τι έχει συμβεί  μέχρι σήμερα  στο “ραδιο-φονικό” τοπίο:

-Η Δασκαλοπούλου συγχωνεύει τους 5 ραδιοσταθμούς της (Εν Λευκώ, RED, HIT, Μελωδία και LEGEND) σε έναν (με το ίδιο ΑΦΜ δηλαδή) πράγμα που απαγορεύεται. Για να αλλάξει το ΑΦΜ μίας εταιρείας- φορέα δημόσιας συχνότητας πρέπει να γίνει αδειοδότηση. 
Το έχουμε καταγγείλει σαν ΕΤΕΡ εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση.
 Λειτουργεί και τους 5 με το προσωπικό ενός ραδιοσταθμού ‘όμως από την λίστα Πέτσα πήρε λεφτά για 5 ραδιοσταθμούς. Όποτε βολεύει τους «βλέπει» ξεχωριστά ή όλους μαζί σαν μία επιχείρηση. 

-Τα ίδια κάνει και ο Μπιλίρης (PEPPER-ΜΕΝΤΑ)
-Ο ANT1 (πλέον EASY) είναι επί της ουσίας μουσικός έχει όμως ειδησεογραφική άδεια που δεν την τιμά. 
Το καταγγείλαμε και 2 χρόνια μετά το ΕΣΡ αποφάσισε πως όλα είναι εντάξει χωρίς να μας καλέσει στην εξέταση του θέματος. Αντίθετα κάλεσε τον εναγόμενο. Στείλαμε αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης με δική μας παρουσία αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση εδώ και ένα χρόνο.

-Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ λειτουργεί ενημερωτικό ραδιόφωνο σε συχνότητα που έχει άδεια μη ενημερωτική. Τον ξέπλυνε το ΕΣΡ με μία κατάπτυστη απόφαση και ψήφους 3-3 επί των παρόντων μελών του ΔΣ.Υπερίσχυσε η ψήφος του Προέδρου.
-Ραδιοσταθμός σε αυτοδιαχείριση (πρώην ΞΕΝΙΟΣ νυν ΕΛΛΑΔΑ FM) πέρασε την πλειοψηφία των μετοχών σε ιδιώτη (ιδιοκτήτη σχολής πολεμικών τεχνών) ενώ απαγορεύεται.
-Ο Μαρινάκης ανοίγει το MEGA ενώ έχει αναμειχθεί σε διαδικασία πτώχευσης δημόσιας συχνότητας (ΒΗΜΑ FM). Ζητήσαμε να παρέμβουμε και μας απάντησαν ότι δεν έχουμε έννομο συμφέρον…
-Ανοίγει ραδιοσταθμός χωρίς Βεβαίωση Νομίμου Λειτουργίας (πρώην STYL FM νυν OVER).
Γενικά τώρα πάνε να σχηματιστούν 3-4 μεγάλοι όμιλοι – γαλέρες ήδη στην οδό Βιλτανιώτη (στην Κάτω Κηφισιά) στις εγκαταστάσεις του STAR CHANNEL και προσφάτως και του ALPHA έχουν μαζευτεί τα ραδιόφωνα : ALPHA RADIO, ATHENS RADIO DJ, ROCK FM, ΛΑΜΨΗ, ΔΡΟΜΟΣ, ΔΙΕΣΗ. 

-Ο Πολίτης έχει πλέον 3 τους ΜΟΥΣΙΚΟΣ, SFERA και MUSIC. Όλοι είναι πολύ υποστελεχωμένοι και τα ΣΕΠΕ δυστυχώς δεν βοηθούν στην δουλειά μας παρά τις συνεχείς καταγγελίες μας. Έχουν παρουσιαστεί τραγικά φαινόμενα όπως να σταματάει ο υπολογιστής και να μένει χωρίς πρόγραμμα όλο το βράδυ ή  να φορτώνει τις διαφημίσεις με team viewer εργαζόμενος που βρίσκεται σε κανονική άδεια κ.α.… 

Η  ΕΤΕΡ ζήτησε (στις 14/9/20) να παραστεί στην ακρόαση των ραδιοσταθμών Sport 24 (του Μάρη) για παράδοση της συχνότητας 103,3 MHz, του OVER (πρώην STYL FM) περί θεραπείας και απόδοσης βεβαίωσης νομίμου λειτουργίας και του ΕΛΛΑΔΑ FM (Πρώην Δημοτικού ραδιοσταθμού Ξένιου) που άλλαξε το μετοχολόγιο (ενώ απαγορεύεται στην αυτοδιαχείριση που ήταν ενταγμένος). 

Μόλις οι  “ενδιαφερόμενοι” έμαθαν πως θα είμασταν παρόντες σαν ΕΤΕΡ ζήτησαν και πήραν αναβολή για τις 5/10/2020!

Και καλά του Ξένιου και του OVER έγινε δεκτή.. ο Μάρης που θέλει να παραδώσει την συχνότητα και έχει απολύσει όλο το προσωπικό του SPORT 24 κατηγορώντας ότι τον κυνηγά το ΕΣΡ γιατί ζήτησε αναβολή;;;Μήπως δεν παραδίδει την συχνότητα αλλά την πουλάει απαλλαγμένη από εργαζόμενους;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *