Πως έχασε η ΕΡΤ την πρόκριση του Πετρούνια

(αναδημοσίευση απο το www.sdna.gr)

 Κανένας Ιάπωνας σκηνοθέτης, καμία δικαιολογία. Πρώτη φορά από το 1992 χάθηκε προσπάθεια Έλληνα αθλητή!

“…Επειδή λοιπόν η κοροϊδία έχει και ένα όριο, αυτή τη φορά απαιτούνται παραιτήσεις και αληθινή επίρριψη ευθυνών. Όχι γιατί χάθηκε η προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια, αλλά για τα χυδαία ψέματα, με τα οποία προσπάθησαν να μπαλώσουν τις ευθύνες τους……Η ΕΡΤ του Κωνσταντίνου Ζούλα επέλεξε να καπελώσει το λάθος με ένα ακόμα πιο χοντρό λάθος και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια του ελληνικού λαού…”  Η τελευταία φορά που η ΕΡΤ έχασε προσπάθεια Έλληνα αθλητή -μάλιστα ήταν προσπάθεια που έφερε χρυσό μετάλλιο- ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, όταν ο Πύρρος Δήμας σήκωσε για πρώτη φορά την Ελλάδα στους ώμους του και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Τότε όμως υπήρχε μία δικαιολογία. Αφ’ ενός, ελάχιστοι γνώριζαν την ικανότητες του Έλληνα αρσιβαρίστα και αφ’ ετέρου έπρεπε να γίνει επιλογή αθλήματος. Ήταν η εποχή που κάθε τηλεοπτικό δίκτυο έπρεπε να επιλέξει ποιο από όλα τα αθλήματα που γίνονταν ταυτόχρονα θα έδειχνε σε ζωντανή μετάδοση. Τότε, στην περίπτωση του Πύρρου Δήμα, η ΕΡΤ έκανε την λάθος επιλογή. Συμβαίνει.

Από τότε όμως έχουν περάσει 29 χρόνια, δηλαδή ένας ολόκληρος αιώνας αν μιλάμε για τεχνολογία. Για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, η Παγκόσμια Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε την OBS, την Olympic Broadcasting Services, λύνοντας αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα σύστημα από δεκάδες διαφορετικά unilateral feeds, αμέτρητες ξεχωριστές διαφορετικές, ανεξάρτητες παραγωγές που τροφοδοτούν με live εικόνα όλα τα δίκτυα του πλανήτη, ώστε να μην χάνεται δευτερόλεπτο δράσης. 

Με αυτό τον τρόπο, όλες οι προσπάθειες, όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες καταγράφονται τηλεοπτικά. Δεν υπάρχει ούτε μία προσπάθεια που να μην απαθανατίζεται από κάμερες.

Κάπως έτσι, δίνεται η δυνατότητα στα εγχώρια τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν τα δικαιώματα να ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ τι ακριβώς θα δείξουν, με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει σε κάθε χώρα. 

Ένα μικρό παράδειγμα. Επειδή η σκοποβολή δεν είναι από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΕΡΤ για να μην πάρει μόνο ένα γενικό πλάνο από την σκοποβολή, έχει το δικαίωμα να ζητήσει ένα unilateral feed (το κόστος είναι πραγματικά ελάχιστο), μόνο για αυτό το άθλημα, ώστε να μην χάσει δευτερόλεπτο από την προσπάθεια της Άννας Κορακάκη που σημειωτέον αγωνίζεται απόψε.  

Κάπως έτσι, κάθε τηλεοπτικό δίκτυο εξασφαλίζει 1000% ότι δεν θα χάσει την προσπάθεια του αθλητή που τον ενδιαφέρει και δεν θα εξαρτάται από το την γενική εικόνα που θα δίνει το κεντρικό δίκτυο και η οποία μπορεί να εξαρτάται από δεκάδες αστάθμητους παράγοντες.

Χάρη σε αυτό το δίκτυο λοιπόν, δεν έχει χαθεί η παραμικρή προσπάθεια αθλητή από καμία χώρα, με καμία κυβέρνηση. Μέχρι που βρέθηκε η ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ζούλα για να πετύχει το ακατόρθωτο!

 Να χάσει την προσπάθεια στον προκριματικό του Λευτέρη Πετρούνια. Όχι ενός τυχαίου, αλλά ενός θρύλου του ελληνικού αθλητισμού. Ενός αθλητή που αποτελεί μία από τις μεγάλες ελληνικές ελπίδες για ένα μετάλλιο στο Τόκιο.

Η ΕΡΤ πιστεύοντας (προφανώς) ότι η ενόργανη γυμναστική είναι ένα δημοφιλές άθλημα και εκτιμώντας ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ένας αθλητής με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, θεώρησε ότι η κεντρική παραγωγή θα δείξει την προσπάθεια του και δεν σκέφτηκε να κλείσει ένα unilateral feed για να εξασφαλιστεί. Έλα, όμως που αυτό δεν έγινε!

Η κεντρική παραγωγή -όπως είχε κάθε δικαίωμα- επέλεξε να δείξει κάτι άλλο και κάπως έτσι η ΕΡΤ έχασε την προσπάθεια του Έλληνα θρύλου!

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο επικεφαλής του συστήματος OBS είναι Έλληνας! Και θέλετε και κάτι ακόμα; Ο επικεφαλής που δίνει τα unilateral feeds σε κάθε τηλεοπτικό δίκτυο στον πλανήτη είναι κι αυτός Έλληνας!

Εννοείται πως και οι δύο -εξαίρετοι και διακεκριμένοι στην δουλειά τους- δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για το φιάσκο, για το οποίο ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου η ΕΡΤ. Καταφέρνουν να μοιράζουν εικόνα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα σε όλο τον πλανήτη, που να φανταστούν ότι η ελληνική κρατική τηλεόραση θα τα θαλάσσωνε στην προσπάθεια του πιο πετυχημένου Έλληνα αθλητή;

Άντε να πει κανείς ότι αυτό είναι ένα ανθρώπινο λάθος, μία αμέλεια, μία αποτυχημένη εκτίμηση. Γίνεται. 

Αυτό που δεν καταπίνεται με τίποτα είναι η συμπεριφορά και η επίσημη τοποθέτηση της ΕΡΤ που νομίζει ότι ζούμε ακόμα στον… Μεσαίωνα!

Οι επίσημες δικαιολογίες της ΕΡΤ ήταν τουλάχιστον κωμικές, αφού με άτσαλο, άγαρμπο και κωμικοτραγικό τρόπο προσπάθησαν να καλύψουν με ψέματα τις δικές της ευθύνες.

Τα δύο Tweet από τον επίσημο λογαριασμό ήταν κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα και προκάλεσαν οργή, αγανάκτηση, χλεύη και ειρωνεία από τον απλό κόσμο: 

«Σχετικά με την μη live μετάδοση της επιτυχημένης προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια: Η ΕΡΤ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταδίδει τις πηγές και τις εικόνες που επιλέγουν οι Ιάπωνες σκηνοθέτες. Έγινε αμέσως διάβημα στο Τόκυο και το βίντεο του πρωταθλητή μας θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο αμέσως μόλις αποσταλεί στην ΕΡΤ. #ERTTokyo2020».

Ποιοι Ιάπωνες σκηνοθέτες; 

Τι είδους ψέματα είναι αυτά; 

Έγινε αμέσως διάβημα στο Τόκιο; 

Τι δουλειά έχει το Τόκιο και τι είδους διάβημα έγινε;

 Διπλωματικό επεισόδιο είχαμε; 

Αλήθεια τι έλεγε το διάβημα και τι απάντηση μας έστειλαν από το Τόκιο; 

Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία από την ΕΡΤ να μας στείλει τις απαντήσεις από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Επειδή λοιπόν η κοροϊδία έχει και ένα όριο, αυτή τη φορά απαιτούνται παραιτήσεις και αληθινή επίρριψη ευθυνών. Όχι γιατί χάθηκε η προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια, αλλά για τα χυδαία ψέματα, με τα οποία προσπάθησαν να μπαλώσουν τις ευθύνες τους.

Λες και η χώρα είναι… μπανανία. Λες και ζούμε ακόμα στην εποχή του μεσοπολέμου. Λες και η χώρα δεν διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και δεν είναι γνωστό πως μεταβιβάζεται το σήμα και η εικόνα όλων των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Τραγελαφικές καταστάσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Αρκούσε μία απλή, αλλά και δύσκολη λέξη: «Συγγνώμη». Μία παραδοχή του λάθους και μία υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθεί. 

Η ΕΡΤ του Κωνσταντίνου Ζούλα επέλεξε να καπελώσει το λάθος με ένα ακόμα πιο χοντρό λάθος και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια του ελληνικού λαού. 

Τα πλάνα από το Eurosport που έδειξε κανονικά την προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή (αλήθεια, εκεί ο Ιάπωνας σκηνοθέτης πως έδωσε πλάνο;) απέδειξε πως η ΕΡΤ είναι σε θέση να τρέχει μόνη της και να τερματίσει δεύτερη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *