Παραπληροφόρηση προς κατασκευή ακροδεξιού ακροατηρίου

Της Μ. Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Το φαινόμενο της διακίνησης κατασκευασμένων και σκηνοθετημένων ειδήσεων έχει αγριέψει. Με πολύ προφανείς στόχους και πολύ συγκεκριμένους ενόχους. Τη στιγμή που στη Λέσβο ομάδες ταγμάτων φασισμού και μισανθρωπισμού βγήκαν περιπολίες εναντίον προσφύγων-μεταναστών, τη στιγμή που δημόσιες αναρτήσεις καλούν σε πυρπλήσεις του στρατοπέδου της Μόριας και δολοφονίες ανθρώπων, η πλειονότητα των Μέσων, παραδοσιακών και ιντερνετικών, ακόμη και η κατ’ ευφημισμό «ουδέτερη» ΕΡΤ, πρόβαλε με πηχιαίους τίτλους μια κλοπή από τον Δεκέμβριο του 2019 στη Λέρο!

Μια κλοπή «άχρηστου υλικού» του Κρατικού Θεραπευτηρίου που προοριζόταν για «καταστροφή» και περιελάμβανε –σύμφωνα με επίσημη καταγραφή στη «Διαύγεια»– 42 μη λειτουργικά, αναπηρικά καρότσια, ανάκλιντρα μεταλλικά, κ.ά. Αυτή ακριβώς η «κλοπή» παρουσιάστηκε ενά- μιση μήνα μετά, τις μέρες που αλώνιζαν οι ακροδεξιοί στη Μυτιλήνη, ως «πλιάτσικο δημόσιας περιουσίας», με δράστες πρόσφυγες.

Η παραπάνω ενέργεια είναι φανερό πως είχε συγκεκριμένο καθοδηγητικό κέντρο, του οποίου έρμαια έχουν καταντήσει τα ΜΜΕ και οι άνθρωποι τους. Πρόκειται για μια μηχανή παραπληροφόρησης που δραστηριοποιείται πλέον πολύ κοντά σε κυβερνητικά ή παρακυβερνητι- κά όργανα.

Όσο για τα ακροδεξιά, φασιστικά πλιάτσικα, προφανώς τα ρεπορτάζ δεν «μιλάνε» γι’ αυτά, ούτε αναζητούν ευθύνες και ενόχους. Ως κορυφαία στιγμή αυτής της επιχείρησης μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του Star να παρουσιάσει τα τάγματα θανάτου ως… «αγανακτισμένους νέους» του νησιού! Ο όμιλος Βαρδινογιάννη με τα ΜΜΕ του αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τις προτιμήσεις του…

Διαπιστώνουμε, έτσι, πως υπάρχει σοβαρότατη ευθύνη των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που εργάζονται με άθλιες εργασιακές σχέσεις σε αυτά. Οι περισσότεροι αντιγράφουν χωρίς δεύτερη σκέψη όλες τις κατασκευασμένες ψευδείς ειδήσεις δεν τηρούν καν τον απαράβατο κανόνα της ειδησεογραφίας «πότε, πού, ποιος, από ποιον, γιατί». Συνειδητά ή άθε- λά τους, μετατρέπονται σε μεγάφωνα προπαγάνδας.

Ο στόχος, τελικά, δεν επετεύχθη. Γιατί πολλά Μέσα και πολλοί δημοσιογράφοι επέμεναν στην ανάδειξη των ταγμάτων εφόδου, μέχρι να ανακοινωθεί η σύλληψη της πρωταγωνιστικής ομάδας. Μέχρι πότε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *