Πανδημία εργασιακής ζούγκλας και στα ΜΜΕ

Από την “Αυγή”, της Αγγέλας Νταρζάνου

Μονομερώς και ανέλεγκτα θα μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο, αλλά και στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες οι εκδότες και ιδιοκτήτες, σε εφημερίδες και ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν μείωση του τζίρου τους λόγω κορονοϊού.

Μιλάμε δηλαδή για το σύνολο των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και του διαδικτύου, όπου οι μεν πωλήσεις έχουν καταβαραθρωθεί, η δε διαφήμιση έχει μειωθεί περί το 30% στην τηλεόραση και ακόμα περισσότερο στα άλλα μέσα.

Οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν τον μισθό τους και σε επίρρωση αυτού, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει στους συγκεκριμένους εργαζομένους το ποσό των 800 ευρώ συν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα παρατεθεί και για τους επόμενους μήνες αν δεν υπάρξει βελτίωση στο μέτωπο του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες στον Τύπο και τα ΜΜΕ (ο αντίστοιχος ΚΑΔ για Τύπο, ραδιοτηλεοπτικά, αλλά και παραγωγές, αναφέρεται ρητά) θα μπορούν μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης πιθανότατα αύριο, Σάββατο, να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας, όσο οι επιχειρήσεις συνεχίζουν και λειτουργούν με το υπόλοιπο προσωπικό, έως τις 30 Απριλίου.

Το ποσό των 800 ευρώ για όσους ανασταλούν οι συμβάσεις, αντιστοιχεί έτσι, όχι σε ένα μήνα, αλλά σε 40 ημέρες. Το μηνιαίο εισόδημα μειώνεται έτσι στα 600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι εκδότες ή εταιρείες επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση, υποχρεούνται να δηλώσουν ως τις 31 Μαρτίου. Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, και για τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, το δώρο Πάσχα μετατίθεται να καταβληθεί μαζί με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι, εάν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, όμως εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι θα μετατεθεί στις ελληνικές καλένδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *