Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανέλαβε και επικεφαλής των σωματείων στην ΕΡΤ!

Μια ακόμη επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Κ.Ζούλα προς τις διοικήσεις των 5 πρωτοβάθμιων σωματείων υπαλλήλων στην κρατική τηλεόραση, καταδεικνύει την κατάντια του συνδικαλισμού στο χώρο των ΜΜΕ. Το στέλεχος της εταιρείας που υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο εμφανίζεται σε ρόλο “αρχισυνδικαλιστή” να αναλαμβάνει “πρωτοβουλίες” και “ρίσκα” για τη συνένωση ή μη των σωματείων σε …συμπράξεις. Αιτιολογία να μην χαθούν τα κουπόνια-τροφεία για τους υπαλλήλους που θα προβλέπονται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για πρώτη φορά τα “κουπόνια” της αναξιοπρέπειας για σούπερ μάρκετ που δίνονται ως “οικειοθελή παροχή” της διοίκησης η οποία κόβεται ανά πάσα στιγμή, αντικαθιστούν σε κείμενο Σ.Σ.Ε τις μισθολογικές αυξήσεις. Κι αυτό οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες το ονομάζουν “καλή σύμβαση”, αφού απαρνήθηκαν το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και κινητοποίησης. Διαβάζουμε την επιστολή Κ. Ζούλα…

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και απολύτως ειλικρινής μαζί σας, όπως πιστεύω υπήρξα τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην τελευταία επιστολή μου, στις 31 Αυγούστου, σάς ενημέρωσα για την επιτυχή ολοκλήρωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που έγιναν με στόχο την κατάρτιση της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.), όπως και για το γεγονός ότι προσκάλεσα τους προέδρους των τριών Σωματείων της ΕΡΤ (ΕΕΕΡΤ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ) που έχουν ορισθεί ως επίσημοι εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων για να την υπογράψουν. 

Προφανώς γνωρίζετε ότι ένα από τα τρία συμπράττοντα σωματεία, και συγκεκριμένα αυτό των μουσικών της ΕΡΤ (ΣΕΚΟΧΕΡΤ) αρνήθηκε να την υπογράψει, προβάλλοντας κάποιες επιφυλάξεις που δεν είναι στη αρμοδιότητά μου, αλλά και δεν κρίνω σκόπιμο να τις χαρακτηρίσω δημοσίως.  

Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τόνισα στους εκπροσώπους σας στο ΔΣ της ΕΡΤ ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην ναυαγήσει μια προσπάθεια δύο ετών, διότι θεωρώ ότι θα είναι ένα ασυγχώρητο λάθος, τόσο για τη Διοίκηση, όσο και για τους εκπροσώπους σας να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία, ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια που έχει να υπογραφεί στην ΕΡΤ ανάλογο κείμενο. Πολύ περισσότερο όταν η εν λόγω συμφωνία ανάμεσα σε πολλά άλλα προσφέρει επί της ουσίας έναν 13ο μισθό σε όλους τους εργαζομένους και μάλιστα αφορολόγητο.

Ως εκ τούτου, διερεύνησα μια δεύτερη λύση. Το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να λάβει τον χαρακτήρα ενός Πρακτικού Συμφωνίας με κάθε ένα από τα πέντε Σωματεία που είχαν αποδεχθεί την ΕΣΣΕ. Στις σχετικές επιστολές που έστειλε ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Β.Λουριδάς στα πέντε Σωματεία και συγκεκριμένα στην ΕΕΕΡΤ, το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, τον ΠΑΣΥΜΗΤΕ, τoν ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ και τον ΠΣΥΠΕΡΤ, διερευνώντας τη συναίνεσή τους σε μια τέτοια λύση, και τα πέντε Σωματεία απάντησαν θετικά.

Ωστόσο, και αυτή η λύση δεν κατέστη μέχρι σήμερα εφικτή, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ΕΡΤ αν νομικά μπορεί να σταθεί η μετατροπή μιας ΕΣΣΕ σε Πρακτικά Συμφωνίας τα οποία θα υπέγραφαν μεμονωμένα τα πέντε Σωματεία. Διαβλέποντας τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην προλάβει η ΕΡΤ εντός του τρέχοντος έτους να εκδώσει τις προπληρωμένες κάρτες των τροφείων που θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι, και επομένως να χαθεί και η αναδρομική καταβολή τους, καταλήξαμε με τη νομική υπηρεσία της εταιρείας σε μια τρίτη λύση την οποία θα σας εξηγήσω με απλά λόγια και ελπίζω ειλικρινά να βρει σύμφωνους τους εκπροσώπους σας. 

Οπως γνωρίζετε τα τρία Σωματεία (ΕΕΕΡΤ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ) ονομάστηκαν συμπράττοντα, καθώς αυτά έλαβαν βάσει δικαστικής απόφασης την αρμοδιότητα να διαπραγματευθούν με τη Διοίκηση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και αυτό γιατί η σύμπραξή τους θεωρήθηκε η πλέον «ικανή, αρμόδια και αντιπροσωπευτική για την υπογραφή της ΕΣΣΕ». Μετά ωστόσο την επιλογή του ΣΕΚΟΧΕΡΤ, να μην υπογράψει το τελικό κείμενο της ΕΣΣΕ, αυτή η σύμπραξη εν τοις πράγμασι παύει πλέον να υφίσταται. 

Παράλληλα, όμως, σήμερα 5 επιχειρησιακά Σωματεία (ΕΕΕΡΤ, Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ,  ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ, ΠΣΥΠΕΡΤ) έχουν δηλώσει εγγράφως στην ΕΡΤ ότι θα επιθυμούσαν να υπογράψουν την ΕΣΣΕ, ακόμη και αν αυτή ελάμβανε το χαρακτήρα των μεμονωμένων Πρακτικών Συμφωνίας, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Με απλά λόγια τα 5 αυτά Σωματεία έχουν πλέον δημιουργήσει -και πάλι εν τοις πράγμασι- μια νέα σύμπραξη η οποία -κατά τη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ- είναι ακόμη πιο «ικανή, αρμόδια και αντιπροσωπευτική για την υπογραφή της ΕΣΣΕ». Πόσο μάλλον όταν εκπροσωπούν το 94% του μη δημοσιογραφικού προσωπικού της εταιρείας. 

Με τα δεδομένα αυτά ανέλαβα σήμερα την ευθύνη, αλλά και το ρίσκο, να καλέσω πλέον τα 5 Σωματεία να υπογράψουν εκείνα με τη Διοίκηση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την προσεχή Τρίτη, στις 14,00, στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου. Εφόσον αυτή υπογραφεί, θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων. Δηλαδή και των μουσικών μας οι οποίοι, αν δεν επιθυμούν να απολάβουν τα οφέλη της, δεν έχουν παρά να το δηλώσουν εγγράφως στην εταιρεία. 

Αγαπητοί Συνάδελφοι 

Δεν έγραψα τυχαία τη λέξη ρίσκο και ότι θέλω να είμαι απολύτως σαφής αλλά και απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Διότι προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν αποδεχθούν τη συγκεκριμένη πρόταση τα πέντε Σωματεία, τότε ίσως χαθεί οριστικά η ευκαιρία υπογραφής ΕΣΣΕ. Τον ίδιο κίνδυνο θα διατρέξει πιθανώς η Συμφωνία αν επιχειρήσει να την προσβάλει το ΣΕΚΟΧΕΡΤ.

Ελπίζοντας και ευχόμενος να επικρατήσει η λογική και όχι οι μικροσυνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, αναμένω πλέον τις απαντήσεις των εκπροσώπων σας. 

Κων. Ζούλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *