Ο Κοκλώνης, ο Παππάς και στη μέση ο… Πολάκης

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Tα τρία πρόσωπα πρωταγωνιστές στην πρόσφατη (προεκλογική) επικαιρότητα, ο Νίκος Κοκλώνης, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, έχουν κοινό παρονομαστή: Την πανίσχυρη στη χώρα μας μιντιακή εξουσία. Εξουσία που παραχωρήθηκε με τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης πριν από 34 χρόνια και γιγαντώθηκε στη συνέχεια. Οι εκδότες έγιναν καναλάρχες, η τηλεόρασή τους εγκαθίδρυσε την τηλε-δημοκρατία, οι επιχειρήσεις τους λειτουργούσαν ως άβατο, οι ιδιοκτήτες- ολιγάρχες στην ενημέρωση και τη χειραγώγηση επέβαλλαν θεσμικά πλαίσια και νόμους σε όλες τις κυβερνήσεις.

 

Η εμφάνιση του παραγωγού, «επιχειρηματία της χρονιάς» – και τηλεοπτικού σταρ – Κοκλώνη στο σόου του στον Alpha, αμέσως μετά τον πάταγο που προκάλεσε η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ζημιά στο δημόσιο ύψους τουλάχιστον 12,6 εκατ. ευρώ, δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, με την εταιρεία Βarking Well Media, η οποία ιδρύθηκε το 2018, ελέγχει μεγάλο ποσοστό της τηλεοπτικής παραγωγής σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, απασχολεί εκατοντάδες προσωπικό χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις, απαλλάσσοντας έτσι τους ιδιοκτήτες από το ανελαστικό κόστος παραγωγικής εργασίας.

Τη δυνατότητα αυτή την πρόσφερε ο νόμος Παππά. Ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είχε αναλάβει να βάλει τάξη στο χαοτικό περιβάλλον των ΜΜΕ με μόνο κριτήριο να πληρώσουν λεφτά οι καναλάρχες. Τους ικανοποίησε, ωστόσο, όταν πάτησαν πόδι και απαίτησαν να μην μπει στο νόμο περί τηλεοπτικών αδειών η απαίτηση για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, παρά μόνο ως σύνολο προσωπικού. Όπως ομολόγησε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΣΕ, Πάνος Κυριακόπουλος, στις συζητήσεις του με την ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι δεν θα κινδύνευαν με απόλυση ή μετακίνηση σε άλλες θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρείες. Όπως και συνέβη. Οι δημοσιογράφοι στους οποίους ανατίθεται η διαχείριση της κατασκευής της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας και διατηρούν άριστες σχέσεις με την οικονομική και πολιτική εξουσία παραμένουν ακλόνητοι εδώ και 30 χρόνια, σχεδόν στα ίδια πόστα, έστω κι αν αλλάζουν ΜΜΕ ή ρόλο χειραγωγού.

Πρακτικά, πολλά από τα ονόματα που χρησιμοποίησε ο Πολάκης – παρά το ότι δεν άγγιξε την πραγματική ουσία και εξουσία του «βαθέος κράτους» – στην ανάρτηση του, η οποία και αξιοποιήθηκε για να δώσει διαπιστευτήρια υποταγής ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν και παραμένουν συνδαιτημόνες της μιντιακής εξουσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *