Ο “έντιμος συμβιβασμός” των συνδικαλιστών φέρνει μειώσεις συντάξεων

admin-ajaxΓια “έντιμο συμβιβασμό” κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ στο ψήφισμα που προώθησε και πέρασε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσιογράφων (εδώ το ψήφισμα). Συμβιβασμό που όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως επιτεύχθηκε. με 2χρονες συζητήσεις σε υπουργικά γραφεία, μια μόνο απεργιακή κινητοποίηση, ατελείωτα non paper του Π. Κυριακόπουλου, απαιτήσεις εργοδοτών που έγιναν όλες αποδεκτές, εκβιασμοί στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ να ψηφίσουν “Ναι” στις αλλαγές του νόμου. Για να υπάρχει ένα ταμείο για τα ΜΜΕ. Και τι έχουμε σήμερα που κατατέθηκαν οι αλλαγές-μαζί με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή; Διαχωρισμό των συνταξιούχων σε παλιούς και νέους, μείωση συντάξεων, καμία χρηματοδότηση για το επικουρικό εκτός των εισφορών ασφαλισμένων. (Γιατί μην πει κανείς ότι οι εργοδότες πληρώνουν, εδώ ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει δικαστικά τα εκατομμύρια χρωστούμενα). Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι σταδιακά ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα επαγγελματικό ταμείο των εργοδοτών είναι ή χαζός ή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

Τα παρακάτω θα ψηφιστούν στη Βουλή

1. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, ορίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.
Από την 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ορίζεται σε ποσοστό 3,25% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Από την 1.6.2022 το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη.
2. Η εργοδοτική εισφορά 2% επί του τζίρου των μέσων ενημέρωσης, θα χρηματοδοτεί μόνο τον κλάδο υγείας του Οργανισμού.

Υπολογισμός επικουρικής σύνταξης δημοσιογράφων:
1. Στους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, από 1.7.2018 και μετά, στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ το ποσό της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Οι ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική σύνταξη που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο, τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του ΕΔΟΕΑΠ, διαμορφώνεται με βάση:
α) Τα δημογραφικά δεδομένα που προκύπτουν από εγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και
β) Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές. Το ως άνω ποσοστό, θα υπολογίζεται βάσει της ποσοστιαίας μεταβολής των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων. Για την αντιμετώπιση πιθανών ελλειμμάτων θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων. Σε περίπτωση ελλειμμάτων, λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των εισφορών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εάν προκύπτουν ελλείμματα και δεν υπάρχει περιουσία, θα μειώνονται οι συντάξεις όπως ισχύει και στο επικουρικό των υπόλοιπων μισθωτών ΕΤΕΑΕΠ.
2. Στους ασφαλισμένους μέχρι 30.06.2018 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ εφαρμόζεται το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC) για το χρόνο ασφάλισης από 1.7.2018 και εφεξής.
Συνεπώς, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:
α) Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 30.06.2018, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ, όπως ισχύουν κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου, και
β) Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1.7.2018 και εφεξής, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *