Οργή για ρεπορτάζ χειραγώγησης που “δικαιώνει” το φόνο του 20χρονου στο Πέραμα…

Υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι που δεν ανέχονται τον ξεπεσμό προώθησης της γραμμής Κατεχάκη, που οργίζονται με τη διαστρέβλωση και τη “σκηνοθεσία” κειμένων για να περάσει η γραμμή της αστυνομίας, για τη χειραγώγηση του θυμικού της κοινωνίας. Θυμωμένος με το ρεπορ΄τάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, ο δημοσιογρ΄αφος Μάριος Διονέλλης γράφει στο προσωπικό του blog για τους “γαμημένους δημοσιογράφους”. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εφημερίδα το κάνει, πουλάει προκλητικά ότι πιο αντιδραστικό και ακροδεξιό σέρνεται στην ελληνική κοινωνία. 

Γράφει ο Μάριος Διονέλλης στο blog του 

Όταν λοιπόν, συνάδελφοι, στην επόμενη πορεία θα ακούσουμε «γαμημένοι δημοσιογράφοι», ή «μπάτσοι, τιβί, νεονάζι κτλ» να μην απορήσουμε. Είναι για δημοσιεύματα σαν αυτό εδώ, είναι για τη βρωμιά που κουβαλάει η δουλειά μας όπως κατάντησε, να ζέχνει από χιλιόμετρα. Και δεν το γράφω για τους συντάκτες του (ανυπόγραφου) δημοσιεύματος, έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν θα καταλάβουν. Το γράφω για όλους εμάς, τους υπόλοιπους του κλάδου, που δεν θα βγούμε δημόσια να αντιδράσουμε.

Σε αυτό το δημοσίευμα βιάζεται βάναυσα τουλάχιστον 10 φορές η αλήθεια και καθοδηγείται με τρόπο προκλητικό η κοινή γνώμη:

1 – Καταρχάς ο τίτλος: Το σημαντικό είναι ότι ο 20χρονος ήταν σεσημασμένος (χωρίς καν να αναφέρεται γιατί). Δεν ήταν το σημαντικό ότι ήταν άοπλος. Ούτε ότι ήταν μόλις 20 χρονών. Ενώ η λέξη «ανθρωποκυνηγητό» για τον τρίτο που διαφεύγει προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απαξία και τρόμο για τους… ειδεχθείς εγκληματίες.

2 – Αν και έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρέως το βίντεο όπου οι αστυνομικοί αναφέρουν στον ασύρματο πως ΔΕΝ υπάρχει τραυματίας αστυνομικός, στο μότο του θέματος αναφέρεται (ψευδώς) πως υπάρχουν 7 τραυματίες αστυνομικοί. Αναφέρεται και ο τραυματίας από τους επιβάτες μόνο που παραλείπεται η λεπτομέρεια ότι αυτός είναι τραυματίας από τις σφαίρες των αστυνομικών.


3 – Μόνο φτάνοντας στη δεύτερη παράγραφο (και όχι φυσικά στον τίτλο) διευκρινίζεται ότι ο 20χρονος είχε συλληφθεί «για κλοπές». Ενώ από τον τίτλο το γενικώς «σεσημασμένος» αφήνει τη φαντασία να οργιάσει – μπορεί π.χ. να σημαίνει και φονιάς, βιαστής και ό,τι άλλο ιδιαζόντως ειδεχθές.

4 – Στην περιγραφή του περιστατικού, μετά τον εμβολισμό των μηχανών της ΔΙΑΣ αναφέρεται πως «ακολούθησε μεγάλος αριθμός πυροβολισμών», που δίνει την εικόνα πυροβολισμών και από τις δύο πλευρές, τη στιγμή που ΟΛΟΙ οι πυροβολισμοί (πάνω από 30) ήταν ΜΟΝΟ από τους αστυνομικούς.

5 – Στην ίδια παράγραφο περιγράφεται πως ο 20χρονος «τραυματίστηκε θανάσιμα».  (Παθητική φωνή, όχι ενεργητική: Δεν τον τραυμάτισαν θανάσιμα – «τραυματίστηκε» θανάσιμα). Πώς τραυματίστηκε; Μήπως μόνος του, μήπως από τον συνεπιβάτη ή μήπως σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς; Αμέσως μετά την αναφορά στον νεκρό προστίθεται ξανά η αναφορά στους (ανύπαρκτους) τραυματίες αστυνομικούς, που αυτή τη φορά γίνονται 8 αντί για 7 που ήταν στην αρχή του κειμένου.

6 – Η επόμενη παράγραφος, ξεκινά με τη σημαντική πληροφορία ότι ο νεκρός έχει δεχτεί περισσότερες από μία σφαίρες στο σώμα του και πάλι χωρίς να διευκρινίζεται από ποιον (αν και είναι γνωστό). Γρήγορα όμως  και χωρίς να αλλάξει η παράγραφος πάμε παρακάτω για να μάθουμε τρεις φορές το ίδιο πράγμα με εμφανή την αγωνία του συντάκτη να μας ενημερώσει πως η δίωξη των αστυνομικών γίνεται μόνο για τυπικούς λόγους και στην ουσία για τα μάτια του κόσμου.

7 – Μαθαίνουμε λοιπόν για την παρέμβαση εισαγγελέα που θα διερευνήσει «ως είθισται» αν οι αστυνομικοί ενήργησαν βάσει των κανόνων. Και αμέσως μετά ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν «σύμφωνα με την πάγια διαδικασία». Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία και να το εμπεδώσετε, στο τέλος της ίδιας παραγράφου, μαθαίνουμε ότι στους αστυνομικούς «θα ασκηθεί δίωξη για ενδεχόμενο δόλο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αποτελεί μία πάγια διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις».

8 – Επίσης, παραλείπεται εντέχνως και προκλητικά η λέξη «ανθρωποκτονία» καθώς προφανώς η δίωξη δεν είναι «για ενδεχόμενο δόλο» αλλά για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

9 – Στην επόμενη παράγραφο, που προαναγγέλλει το βίντεο, στην ουσία υποδεικνύεται στον θεατή που θα το παρακολουθήσει τι πρέπει να νιώσει… Όχι την απαξία για τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς και εντέλει τη δολοφονία αλλά γενικώς την αγωνία των κατοίκων αφού γίνεται λόγος για «κατάσταση πανικού που επικράτησε στην περιοχή, με τους κατοίκους να παρακολουθούν έντρομοι όσα διαδραματίζονταν έξω από τα σπίτια τους». Επίσης, για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά γενικά στους «πυροβολισμούς που ακολούθησαν» χωρίς να αναφέρεται ποιοι πυροβολούσαν ενώ αναφέρεται πως «κόσμος τρέχει στους δρόμους για να καλυφθεί από τα πυρά» (ποιων;)

10 – Το γεγονός ότι μια γυναίκα (πιθανότατα αυτή που τραβάει το βίντεο) ακούγεται να λέει κλαίγοντας «τα παιδιά, τα παιδιά» δεν κρίνεται άξιο λόγου στο κείμενο περιγραφής. (σ.σ. Με λίγη ακόμα προσπάθεια ο συντάκτης θα μπορούσε να φανταστεί πως η γυναίκα, με τον όρο «παιδιά» εννοεί τους αστυνομικούς αλλά μάλλον αυτό κρίθηκε πολύ τραβηγμένο και θα μας παίρνανε χαμπάρι…).

Ασφαλώς αυτό το… ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος δεν είναι το μοναδικό δείγμα τέτοιας δημοσιογραφίας. Αυτής που από την πρώτη στιγμή μιας έντασης βιάζεται να δικαιώσει τους θύτες και να καθοδηγήσει τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας. Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του γιατί μας βρίζει ο κόσμος στους δρόμους και τουλάχιστον, συνάδελφοι, αν δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε, ας σταματήσουμε να απορούμε…

1 σκέψη στο “Οργή για ρεπορτάζ χειραγώγησης που “δικαιώνει” το φόνο του 20χρονου στο Πέραμα…”

 1. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε μια μια παράγραφο στο κείμενο που γράφει o Νάριος Διονέλης για να έχουμε και έναν αντίλογο στο δικό του κείμενο
  1-ΓΡΑΦΕΙΣ: – Καταρχάς ο τίτλος: Το σημαντικό είναι ότι ο 20χρονος ήταν σεσημασμένος (χωρίς καν να αναφέρεται γιατί). Δεν ήταν το σημαντικό ότι ήταν άοπλος. Ούτε ότι ήταν μόλις 20 χρονών. Ενώ η λέξη «ανθρωποκυνηγητό» για τον τρίτο που διαφεύγει προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απαξία και τρόμο για τους… ειδεχθείς εγκληματίες.
  ΑΠΑΝΤΩ: https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CE%B5%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82 πρώτα διάβασε ποια είναι η Ετυμολογία της λέξης «σεσημασμένος» ‘Αρα για να γνωρίζεις σεσημασμένος είναι αυτός ο οποίος έχει σημανθεί για οποιοδήποτε αδίκημα η αυτό είναι μικροκλοπές ή αυτό είναι μέχρι και ένα απεχθές έγκλημα
  Το ίδιο σε παραπέμπω και στην λέξη «Ανθρωποκυνηγητό» https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CF%8C
  δηλαδή όταν κάποιος έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα και διώκετε (αναζητείτε) προκειμένου να συλληφθεί

  2-ΓΡΑΦΕΙΣ – Αν και έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρέως το βίντεο όπου οι αστυνομικοί αναφέρουν στον ασύρματο πως ΔΕΝ υπάρχει τραυματίας αστυνομικός, στο μότο του θέματος αναφέρεται (ψευδώς) πως υπάρχουν 7 τραυματίες αστυνομικοί. Αναφέρεται και ο τραυματίας από τους επιβάτες μόνο που παραλείπεται η λεπτομέρεια ότι αυτός είναι τραυματίας από τις σφαίρες των αστυνομικών
  ΑΠΑΝΤΩ: Τραυματίας αστυνομικός μπορεί να υπάρξει στην αρχή του περιστατικού ή ακόμα και στο τέλος το ίδιο γίνεται και με το δράστη , Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου έγραψε το κείμενο πολύ ώρα μετα το περιστατικό διότι θα έπρεπε να γράψει ότι στην αρχή δεν υπήρχε τραυματίας και να παραλείψει να γράψει και το τέλος με τους τραυματίες άρα αυτό είναι παραπληροφόρηση αφού πραγματικά υπάρχουν τραυματίες
  3- ΓΡΑΦΕΙΣ – Μόνο φτάνοντας στη δεύτερη παράγραφο (και όχι φυσικά στον τίτλο) διευκρινίζεται ότι ο 20χρονος είχε συλληφθεί «για κλοπές». Ενώ από τον τίτλο το γενικώς «σεσημασμένος» αφήνει τη φαντασία να οργιάσει – μπορεί π.χ. να σημαίνει και φονιάς, βιαστής και ό,τι άλλο ιδιαζόντως ειδεχθές.
  ΑΠΑΝΤΩ: Σου απάντησα παραπάνω και νομίζω ότι δεν θα αναλύσω άλλο αυτό το θέμα πλην όμως να διευκρινίσω ότι ένα κείμενο θα πρέπει να είναι σωστά δομημένο, ώστε αυτός που διαβάζει και θα σε παραπέμψω να διαβάσεις πως γράφουμε ένα κείμενο με τον πρόλογο του με το κυρίως θέμα του και με τον επίλογο του. Τώρα εάν εσύ νομίζεις ότι η επικεφαλίδα θα πρέπει να είναι ένα κατεβατό που να αναφέρεις όλες τις λεπτομέρειες τότε να μην γράφει κάποιος ένα κείμενο , αφού όλα αναφέροντες στην επικεφαλίδα του κάθε άρθρου, τότε τα δικά σου άρθρα γραψτα κατά αυτόν τον τρόπο

  4 -ΓΡΑΦΕΙΣ – Στην περιγραφή του περιστατικού, μετά τον εμβολισμό των μηχανών της ΔΙΑΣ αναφέρεται πως «ακολούθησε μεγάλος αριθμός πυροβολισμών», που δίνει την εικόνα πυροβολισμών και από τις δύο πλευρές, τη στιγμή που ΟΛΟΙ οι πυροβολισμοί (πάνω από 30) ήταν ΜΟΝΟ από τους αστυνομικούς.
  ΑΠΑΝΤΩ: Το ψέμα εδώ που βρίσκεται? Ότι δεν ανάφερε ο συντάκτης ότι οι πυροβολισμοί ήταν μόνο από τους κακούς μπάτσους και όχι από τα καλά παιδιά που έκλεψαν ένα αυτοκίνητο!!!!!!! Προφανώς και μόνο εσύ αντιλήφθηκες το συγκεκριμένο κομμάτι του άρθρου έτσι όπως το έγραψες
  5 – ΕΓΡΑΨΕΣ – Στην ίδια παράγραφο περιγράφεται πως ο 20χρονος «τραυματίστηκε θανάσιμα». Πώς τραυματίστηκε; Μήπως μόνος του, μήπως από τον συνεπιβάτη ή μήπως σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς; Αμέσως μετά την αναφορά στον νεκρό προστίθεται ξανά η αναφορά στους (ανύπαρκτους) τραυματίες αστυνομικούς, που αυτή τη φορά γίνονται 8 αντί για 7 που ήταν στην αρχή του κειμένου.
  ΑΠΑΝΤΩ: Θα σου πω ότι ο συντάκτης έγραψε ένα κείμενο , δεν έγραψε βιβλίο η ένα μακροσκελές κείμενο που να γράφει ανά δευτερόλεπτο τι έγινε διότι αυτό θα ήταν βαρετό προς τον αναγνώστη
  6 -ΕΓΡΑΨΕΣ – Η επόμενη παράγραφος, ξεκινά με τη σημαντική πληροφορία ότι ο νεκρός έχει δεχτεί περισσότερες από μία σφαίρες στο σώμα του και πάλι χωρίς να διευκρινίζεται από ποιον (αν και είναι γνωστό). Γρήγορα όμως και χωρίς να αλλάξει η παράγραφος πάμε παρακάτω για να μάθουμε τρεις φορές το ίδιο πράγμα με εμφανή την αγωνία του συντάκτη να μας ενημερώσει πως η δίωξη των αστυνομικών γίνεται μόνο για τυπικούς λόγους και στην ουσία για τα μάτια του κόσμο
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ αρχίζεις λίγο και τα μπερδεύεις η μου φαίνεται , κείμενο γράφει ο συντάκτης όχι βιβλίο!!!!!!!!!!!!!
  7 – ΕΓΡΑΨΕΣ– Μαθαίνουμε λοιπόν για την παρέμβαση εισαγγελέα που θα διερευνήσει «ως είθισται» αν οι αστυνομικοί ενήργησαν βάσει των κανόνων. Και αμέσως μετά ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν «σύμφωνα με την πάγια διαδικασία». Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία και να το εμπεδώσετε στο τέλος της ίδιας παραγράφου μαθαίνουμε ότι στους αστυνομικούς «θα ασκηθεί δίωξη για ενδεχόμενο δόλο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αποτελεί μία πάγια διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις».
  ΑΠΑΝΤΩ: Μήπως έγινες και Εισαγγελέας και δεν το γνωρίζω, μήπως να πεις ότι θα πρέπει αμέσως να πάνε οι αστυνομικοί σε εκτελεστικό απόσπασμα!!!!!!! Άλλη η δουλειά του ναύτη και άλλη του καντηλανάφτη. Άσε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της διότι δεν είσαι αρμόδιος να ασκείς την ποινική δίωξη αλλά ούτε και να δικάζεις!!!!!!!
  8-ΓΡΑΦΕΙΣ – Επίσης, παραλείπεται εντέχνως και προκλητικά η λέξη «ανθρωποκτονία» καθώς προφανώς η δίωξη δεν είναι «για ενδεχόμενο δόλο» αλλά για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
  ΑΠΑΝΤΩ: Υπάρχει περίπτωση να ασκήσει ποινική δίωξη ο Εισαγγελέας για κάτι άλλο εφόσον υπάρχει θάνατος ανθρώπου? Άρα η ποινική δίωξη θα είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ή ανθρωποκτονία με δόλο , όπως όμως και να έχει ο εισαγγελέας ο οποίος είναι αρμόδιος θα διερευνήσει και θα ασκήσει την ποινική δίωξη που αρμόζει στο συγκεκριμένο περιστατικό και όχι εμείς οι υπόλοιποι
  9 -ΓΡΑΦΕΙ– Στην επόμενη παράγραφο, που προαναγγέλλει το βίντεο, στην ουσία υποδεικνύεται στον θεατή που θα το παρακολουθήσει τι πρέπει να νιώσει.. Όχι την απαξία για τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς και εντέλει τη δολοφονία αλλά γενικώς για την αγωνία των κατοίκων αφού γίνεται λόγος για «κατάσταση πανικού που επικράτησε στην περιοχή, με τους κατοίκους να παρακολουθούν έντρομοι όσα διαδραματίζονταν έξω από τα σπίτια τους». Επίσης, για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά γενικά στους «πυροβολισμούς που ακολούθησαν» χωρίς να αναφέρεται ποιοι πυροβολούσαν ενώ αναφέρεται πως «κόσμος τρέχει στους δρόμους για να καλυφθεί από τα πυρά» (ποιων;)
  ΑΠΑΝΤΩ: Η απάντηση βρίσκεται στα παραπάνω που σου απάντησα αλλά και μόνος σου απαντάς για την αγωνία των κατοίκων και το αναγράφεις στην παράγραφο 10 του κειμένου που έγραψες
  10 -ΓΡΑΦΕΙΣ– Το γεγονός ότι μια γυναίκα (πιθανότατα αυτή που τραβάει το βίντεο) ακούγεται να λέει κλαίγοντας «τα παιδιά, τα παιδιά» δεν κρίνεται άξιο λόγου στο κείμενο περιγραφής. (σ.σ. Με λίγη ακόμα προσπάθεια ο συντάκτης θα μπορούσε να φανταστεί πως η γυναίκα, με τον όρο «παιδιά» εννοεί τους αστυνομικούς αλλά μάλλον αυτό κρίθηκε πολύ τραβηγμένο και θα μας παίρνανε χαμπάρι…).
  ΑΠΑΝΤΩ: Εφόσον είδες το video η γυναίκα που τραβάει είναι πάρα πολύ μακριά από το σημείο το οποίο έγινε το περιστατικό και αμφιβάλω εάν μπορούσε από αυτήν την απόσταση να διακρίνει ποιος είναι πού , προφανώς και τρομοκρατήθηκε καθόσον άκουγε τους πυροβολισμούς και όταν έλεγε «τα παιδιά, τα παιδιά» πιθανόν να εννοούσε τους αστυνομικούς ή ακόμα και τους παραβάτες, μόνο αυτή ξέρει να μας απαντήσει

  Τέλος θα ήθελα να σου πω κάτι το οποίο εσκεμμένα δεν ανάφερες εσύ, ότι τα «καλά» παιδιά επιχείρησαν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς εμβολίζοντας τους , η μήπως θες να μου πεις ότι ο σκοπός τους δεν ήταν να τους σκοτώσουν απλά να διαφύγουν Και εγώ θα σου πω ότι τους τράκαραν για να διαφύγουν και εις γνώση τους ότι από το τρακάρισμα θα είχαμε νεκρούς αστυνομικούς το έκαναν, άρα εδώ έχουμε την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
  Επιπλέον θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι σε ένα κείμενο πρώτα το διαβάζουμε όλο και εν συνεχεία βγάζουμε τα συμπεράσματα μας και ότι συμπεράσματα δεν βγαίνουν από μια λέξη η από νια παράγραφο, τα συμπεράσματα βγαίνουν από όλο το κείμενο

  Απάντηση

Σχολιάστε