Οι σβηστές κάμερες παρακολούθησης του Αθήνα 9,84

Το ζήτημα μιας πιθανής ενεργοποίησης κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εργαζομένων στον “Αθήνα 9,84” συζητήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, όπως ενημερώνει η παράταξη της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Το σύστημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, ήταν εγκατεστημένο από το 2010(!) χωρίς να έχει λειτουργήσει. Κατά καιρούς πάντως και με προηγούμενες διοικήσεις στο σταθμό, το θέμα τηλεοπτικές κάμερες στους διαδρόμους του 9,84 επανέρχονταν συχνά. Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάμερες ως τις αρχές Ιουλίου. Διαβάζουμε την ενημέρωση της ΚΕΔ:

Να ξηλωθούν  οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από το 2010 για τους εργαζόμενους στο Ρ/Σ 984, και σε καμία περίπτωση να μην τοποθετηθούν καινούργιες, ζήτησε  το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του ΔΣ της Ένωσης στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της ΔΕΡΑ κ. Νίκη  Αραμπατζή.

Αντίστοιχη άποψη είχε και το μέλος του ΔΣ Μ. Παπαχριστούδη, ενώ έσπευσε να συμφωνήσει και η Πρόεδρος της Ένωσης.

Το θέμα ανέκυψε μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση  του ΔΣ της ΔΕΡΑ του Δήμου Αθηναίων, στις 14.5.2021.

Όπως  προέκυψε κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι κάμερες όπως και στο χώρο της Τεχνόπολης τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2010, χωρίς όμως  να μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει αν τέθηκαν σε λειτουργία και για ποιο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της σημερινής διοίκησης του  σταθμού , με εισήγηση  της Προέδρου, αφορά την ανάθεση μελέτης ύψους  16.120 ευρώ , σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση.

Στις δημοσιοποιημένες προδιαγραφές του έργου όμως αναφέρεται μεταξύ άλλων υποχρέωση του αναδόχου να προσκομίσει  «γνωμοδότηση για δυνατότητα τοποθέτησης καμερών ασφαλείας και συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης( acces  points), υποδείξεις περί αυτών και συμμόρφωση με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Τελικά η πρόεδρος του 9,84 συμφώνησε να κατέβουν οι κάμερες, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με την προθεσμία, που της δόθηκε από την ΕΣΗΕΑ.

Δεν δεσμεύθηκε όμως στην ανάκληση της απόφασης για την πραγματοποίηση μελέτης, που ή ίδια πρότεινε και η οποία συνδέει τις κάμερες με τον πυρήνα του δικαίου της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της επεξεργασίας τους για δημοσιογραφικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *