Οι εχθροί δημοσιογράφοι

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του προηγούμενου Σαββατοκύριακου 

Το μοντέλο της πολιτικής Τραμπ (πόλωση μέχρις εσχάτων στην κοινωνία, αναγόρευση όλων των δημοσιογράφων που δεν παπαγαλίζουν το κυβερνητικό αφήγημα σε «εχθρούς της πατρίδας-κράτους»), υιοθέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ευρισκόμενη σε πανικό μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για το καθεστώς παρακολουθήσεων με νοικιασμένα από κράτος και ιδιώτες κατασκοπικά λογισμικά τύπου Predator και ενόσω είχε εκδηλωθεί παρέμβαση ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τη δολοφονική τακτική των επαναπροωθήσεων σε Έβρο και Αιγαίο, το Μαξίμου επέλεξε την τακτική τραμπικής επίθεσης στη δημοσιογραφική έρευνα. Σε ελληνικά ανεξάρτητα διαδικτυακά Μέσα και δημοσιογραφικές ομάδες, που εδώ και μήνες κάνουν αποκαλύψεις για το καθεστώς των παρακολουθήσεων και των εγκληματικών pushbacks, φτάνοντας και σε διεθνή ΜΜΕ.

Καλομαθημένα τα κυβερνητικά στελέχη στον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού μιντιακού συστήματος, επιδόθηκαν σε χυδαία λασπολογία εναντίον δημοσιογράφων ξένων Μέσων, όπως οι New York Times, το Politico και το Spiegel.

Η συκοφάντηση αυτών των Μέσων, όπως και των δημοσιογράφων που μπήκαν στο στόχαστρο των υποτακτικών υπαλληλίσκων του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Αλεξάντερ Κλαπ (New York Times) και η Νεκταρία Σταμούλη του Politico, με την κατηγορία ότι «στοχεύουν να πλήξουν το κράτος- πατρίδα», ότι είναι «πληρωμένοι» ή «κομματικοί» δημοσιογράφοι, κ.λπ., καταδεικνύει πως το Μαξίμου δεν ανέχεται πλέον την παραδοσιακή δημοσιογραφία. Εξοργίζεται για οποιαδήποτε πληροφορία ή είδηση που δημοσιεύεται εκτός των –ελεγχόμενων από το ίδιο– καναλιών διανομής μέσω non paper, δελτίων τύπου, δηλώσεων και συνεντεύξεων. Επιλέγει να γίνει διεθνώς ρεζίλι, ακόμη και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εκτοξεύοντας από επίσημα χείλη υπουργών απειλές για διώξεις δημοσιογράφων, επειδή τόλμησαν να μιλήσουν με τους πρόσφυγες στον Έβρο, όπως έκανε ο Νότης Μηταράκης εναντίον του Γ. Χρηστίδη του Spiegel. Το μοντέλο διαχείρισης μίντια είναι φανερό πως οδηγεί στην ποινικοποίηση και καταστολή των «εχθρών δημοσιογράφων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *