Οδικός χάρτης για το Ψηφιακό Μέρισμα 2

fasmaΠιέζουν οι …ευρωπαϊκοί χρόνοι για την προετοιμασία στην απόδοση του φάσματος των 700 ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των νέων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η χώρα μας όπως και οι άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να έχει δημοσιεύσει το αργότερο ως στις 30 Ιουνίου 2018 το «εθνικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα (εθνικός χάρτης πορείας)» για την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος 2. Πριν τη δημοσίευση του, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο νέος ψηφιακός χάρτης, αφορά σε αυτήν ακριβώς την υποχρέωση της χώρας. Τυπικά το φάσμα των 700 ΜΗz θα πρέπει να αποδοθεί έως τις 30 Ιουνίου 2020. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει θεσπιστεί η καθυστέρηση έως και 2 χρόνια αν υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα διασυνοριακού συντονισμού που προκαλούν επιζήμιες παρεμβολές, σε περίπτωση που απαιτείται να διασφαλιστεί η τεχνική μετάβαση μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε προηγμένα ραδιοτηλεοπτικά πρότυπα κι αν το οικονομικό κόστος της μετάβασης υπερβαίνει τα αναμενόμενα έσοδα από τις διαδικασίες ανάθεσης.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών δηλώνει έτοιμη για τη διαδικασία αυτή για την οποία το πρώτο βήμα είναι η έκδοση του νέου Ψηφιακού Χάρτη και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την τεχνολογία μετάβασης. Η ελεύθερη τηλεόραση θα πρέπει για μια ακόμη φορά να μετακινηθεί στο φάσμα κάτω των 700 MHz, δικαίωμα που θα διατηρήσει ως το 2030, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Απριλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *