Να σταματήσει ο αποκλεισμός της εφημερίδας Evrensel, ζητά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ 

▸ Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και 17 ακόμα διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του τύπου, της έκφρασης, για τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα ζητούν να σταματήσει ο προκλητικός αποκλεισμός της καθημερινής αριστερής τουρκικής εφημερίδας Evrensel από το δικαίωμα να λαμβάνει και να δημοσιεύει διαφημίσεις από δημόσιους και κρατικούς φορείς. Από το 2019 η «ανεξάρτητη αρχή» Τουρκική Υπηρεσία Διαφήμισης Τύπου (ΒΙΚ, Turkish Press Advertising Agency) αυθαίρετα επιβάλλει λογοκρισία και στοχευμένα αποκλείει από τη διανομή διαφήμισης την πολύ ενοχλητική για το καθεστώς Ερντογάν εφημερίδα Evrensel. Η δημοσίευση διαφημίσεων, όπως σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, αποτελεί απαραίτητο όρο επιβίωσης για κάθε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Στις 22 Αυγούστου 2022 η Evrensel έλαβε την ειδοποίηση του BIK, ότι η εφημερίδα αποκλείεται και επισήμως από τη δυνατότητα δημοσίευσης δημόσιας διαφήμισης, μετά από χρόνια στοχευμένης αναστολής αυτού του δικαιώματος. Η εφημερίδα έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο για την ανατροπή της αυθαίρετης απόφασης. Σημειώνεται ότι η BIK έχει υποχρέωση να λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία «δίκαιης διανομής» των κρατικών διαφημίσεων και όχι να επιβάλλει καθεστώς λογοκρισίας με πολιτικά κριτήρια. Η δικαιολογία της τουρκικής υπηρεσίας για τον αποκλεισμό της Evrensel ήταν ότι αρκετοί αναγνώστες της αγόραζαν περισσότερα από ένα φύλλα της εφημερίδας ώστε να τα μοιράσουν-πουλήσουν μετά σε εργασιακούς χώρους και εργοστάσια! Όπως σημειώνει η Evrensel σχετικά με την αιτιολογία της -όχι και τόσο ανεξάρτητης- αρχής, το να αγοράζεις περισσότερες της μιας εφημερίδας θεωρείται έγκλημα!

Με τον αποκλεισμό από την καταμέτρηση των συνδρομητικών φύλλων και όσων αγοράζονται από μέλη και υποστηρικτές του Κόμματος Εργασίας (EMEP) το BIK θεωρεί ότι η Evrensel δεν τηρεί το κατώτατο όριο των 4.000 ημερήσιων πωλήσεων ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο κρατικό πρόγραμμα διανομής διαφήμισης. Ο αποκλεισμός πέρα από την Evrensel επεκτείνεται και σε άλλες εφημερίδες όπως οι BirGün, Cumhuriyet και Sözcü. H Evrensel καταγγέλλει την ευθεία παραβίαση της ελευθερίας του τύπου και καλεί σε εκστρατεία διεθνούς συμπαράστασης για να μπει τέλος σε αυτή την αδικία.

Το Πριν στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μαχόμενων συναδέλφων και συντρόφων της Evrensel και ενώνει τη φωνή του με το κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό και τη λογοκρισία στην εφημερίδα, που με συνέπεια υποστηρίζει δεκαετίες τώρα την εργατική τάξη της Τουρκίας την ειρήνη και τη φιλία των λαών της περιοχής.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να εκδηλωθεί ένα γενικότερο κύμα αλληλεγγύης στην Evrensel και από τις δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα, από εφημερίδες και έντυπα, αλλά και τις οργανώσεις της μαχόμενης και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *