Νέα μείωση προσωπικού στα κανάλια, αντιδράσεις κατόπιν εορτής για τις αυξήσεις στα στελέχη της ΕΡΤ

news στα media

Ο ένας μετά τον άλλο συνδικαλιστικοί φορείς εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τις προκλητικές αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών της ΕΡΤ.

Η ΕΣΗΕΑ η οποία αποδέχθηκε τα τροφεία ως “καλή εξέλιξη” και παράτησε τις όποιες διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, έβγαλε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για “πρόκληση”. Το Καλοκαίρι του 2022 ωστόσο κι ενόσω ήταν ήδη γνωστό πως η διοίκηση της ΕΡΤ εισηγήθηκε αυξήσεις για τον εαυτό της (εδώ το δημοσίευμα της Αυγής) το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη σύμπραξη των συνδικαλιστών ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο δήλωναν: “Σημαντικές βελτιώσεις στους θεσμικούς όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου και μη μισθολογικές παροχές που φθάνουν έως και τα 1.635 ευρώ το χρόνο, σε προπληρωμένες ατομικές κάρτες για συγκεκριμένες δαπάνες, περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ με τον Αναπληρωτή  Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου, ως εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου”. 

Γίνεται φανερός ο λόγος που η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε, στον πρόσφατο νόμο για τα Μητρώα, την περαιτέρω μείωση του υποχρεωτικού αριθμού των 400 ατόμων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του το Star, τον Alpha και την εταιρεία παραγωγής Green Pixel, παρουσίασε τα στοιχεία του αριθμού εργαζομένων για το 2021. Στο Star εργάζονταν 382 άτομα, στον Alpha 391 και στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου 498 άτομα.

Η διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με τις σταθερές εργασιακές σχέσεις στους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς, στην εταιρεία παραγωγής εργάζονται με συμβάσεις, χωρίς ωράρια, με κυλιόμενες βάρδιες, για πολλές παραγωγές συγχρόνως, χωρίς συλλογική σύμβαση ή άλλου είδους εργασιακά δικαιώματα. Ο νόμος που πέρασε, χωρίς καμία συνδικαλιστική αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ, πρακτικά σημαίνει περαιτέρω μείωση του προσωπικού των καναλιών το 2023.

Πληθώρα δημοσιογράφων, όπως διαβάζουμε, θα κοσμήσει τα ψηφοδέλτια των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξουσίας. Το ερώτημα είναι αν οι εν λόγω δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές ορισμένοι εξ αυτών, ακόμη και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θα δηλώσουν πως παραιτούνται της δημοσιογραφικής ιδιότητάς τους αυτό το διάστημα. Γιατί, πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές, άρχισαν να δίνουν συνεντεύξεις ως υποψήφιοι βουλευτές, διαφημίζοντας την πολιτική εξάρτησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *