ΜΜΕ – ρομπότ προώθησης συμφερόντων

Στη στήλη “Πισω απο τις καμερεςστο ΠΡΙΝ της Κυριακής

ΜΜΕ – ρομπότ προώθησης συμφερόντων

 Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Τρεις διαφορετικές μεταξύ τους ειδήσεις από το διεθνή χώρο έρχονται να πιστοποιήσουν τις σαρωτικές πλέον αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των ΜΜΕ, στον χαρακτήρα της δημοσιογραφίας. Πρώτη: Επίσημα πλέον με διαφημιστικές καταχωρήσεις εταιρεία μεσαζόντων στη Μεγάλη Βρετανία διαλαλεί πως εξασφαλίζει «θετικά άρθρα» για επιχειρήσεις στην αγγλική εφημερίδα Evening Standard. Το ετήσιο κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται σε 3 εκατ. λίρες και μεσάζων της συμφωνίας είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όζμπορν.

Δεύτερη: Το επιχειρηματικό τηλεοπτικό κανάλι Cheddar TV, ένα δίκτυο οικονομικών ειδήσεων που μεταδίδει απευθείας και on line σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες διανομής και τα κοινωνικά δίκτυα, από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,

δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο δελτίο ενημέρωσης και με πολιτικές-κοινωνικές. Το εγχείρημα στήριξε οικονομικά πολυεθνικό φαντ και δεκάδες άλλοι όμιλοι, μεταξύ αυτών και ο εγχώριος ΑΝΤΕΝΝΑ. Το δίκτυο μεταδίδει ειδησεογραφία υπό την οπτική των επιχειρήσεων-επιχειρηματιών και μια διαφήμιση σε αυτό κοστίζει ετησίως 100.000 δολάρια.

Τρίτη: Μια μικρή γιαπωνέζικη εταιρεία, η JX Press με έδρα το Τόκιο «πουλάει» ειδήσεις τις οποίες «γράφει» ειδικό λογισμικό, ένα είδος ρομποτικού «δημοσιογράφου». Η ανερχόμενη εταιρεία πέτυχε χρόνους ρεκόρ στην μετάδοση σημαντικών γεγονότων και ειδήσεων ανά τον κόσμο με τη χρησιμοποίηση ειδικού προγράμματος. Στην εταιρεία απασχολούνται 24 άτομα, εκ των οποίων μόνο 5-6 είναι δημοσιογράφοι.

Οι τρεις παραπάνω καταγραφές καταδεικνύουν ότι ο έλεγχος στη ροή της πληροφόρησης, δεν χρειάζεται πλέον τους δημοσιογράφους για να «πουλήσει» το εμπόρευμα της είδησης, για να διαδώσει τα προπαγανδιστικά μηνύματα όσων πληρώνουν ή ελέγχουν την πληροφόρηση. Με την εξάπλωση και κυριαρχία των νέων μέσων και μορφών διάχυσης και διακίνησης των πληροφοριών, η δημιουργία ειδήσεων και ενημέρωσης περνάει απευθείας στα χέρια των ελεγκτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν και να κατασκευάσουν γεγονότα και ειδήσεις κατά παραγγελία. Το ύψος της αμοιβής τους είναι αυτό που καθορίζει το εύρος, τη σημαντικότητα και την εμβέλεια της ενημέρωσης. Η κατασκευή και διάχυση ειδήσεων κατά παραγγελία δεν απαιτεί επαγγελματίες, δεν απαιτεί αρχές, δεν απαιτεί καν γνώσεις. (Θα) αρκεί ένας μηχανικός προγραμμάτων για να παρακολουθεί το ρομποτικό γραφιά-λογισμικό στη διαδικασία της ανακατασκευής.

Για την ελληνική πραγματικότητα όλα τα παραπάνω είναι μακρινά, εξάλλου εδώ στα ελληνικά ΜΜΕ η δημοσιογραφία έχει ήδη εκδιωχθεί με παραδοσιακούς τρόπους. Στα ελληνικά μίντια δεν χρειάζεται τα ποικίλα συμφέροντα να πληρώσουν για την προπαγάνδα, οι ίδιοι οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι τη διαδίδουν ως γεγονός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *