Μαζικά κατακλύζει το διαδίκτυο η παραπληροφόρηση

Αναδημοσεύουμε από τη σελίδα του Χρήστου Κτενά
Christos Ktenas στο face book για να δούμε πως ακριβώς παίζει (με δόλο και στόχο) η παραγωγή παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων από τους ακροδεξιούς-φασίστες

Για να καταλάβουμε το χάος της ενημέρωσης αυτή την εποχή. Χθες -και σήμερα- παίζει παντού στο διαδίκτυο η εξής είδηση: Πως στις Σέρρες έγινε “πορεία μουσουλμάνων μεταναστών ως αντίδραση σε συγκέντρωση Ελλήνων”. 

Η είδηση παίζει παντού και προκαλεί χιλιάδες σχόλια για τους “λάθρο που τόλμησαν και σήκωσαν κεφάλι” και “τι μας περιμένει” ενώ διανθίζεται με μια εικόνα με γενειοφόρους να κράτανε πράσινες σημαίες (του Ισλάμ) η οποία όμως είναι από το εξωτερικό.

Έψαξα να βρω άκρη σε όλο αυτό. Αρχικά η πηγή είναι μια, όλοι αναφέρονται στο τοπικό site-κανάλι epiloges.tv το οποίο υποτίθεται δίνει την είδηση. Έλα όμως που το τοπικό αυτό κανάλι γράφει τα εξής (το link στο τέλος του κειμένου). 

“Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι παρατεταγμένες στην Πλατεία Ελευθερίας προς αποφυγή επεισοδίων από τις δυο πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται και είναι σε εξέλιξη.
Στην πλατεία αυτή την ώρα είναι συγκεντρωμένη ομάδα πολιτών που εναντιώνεται στην φιλοξενία μεταναστών ενώ συγχρόνως άλλη ομάδα αλληλέγγυων προς τους μετανάστες πραγματοποιεί την δική της πορεία”.

Προσέξτε τι γράφει: Μιλά για δύο πορείες, μια πολιτών ενάντια στους μετανάστες και μια άλλη (κόντρα) πορεία από αλληλέγγυους. Καμμία αναφορά δηλαδή σε πορεία “μεταναστών”. 

Ψάχνω τα βίντεο που το ίδιο κανάλι αλλά και άλλα τοπικα δημοσιεύουν. Πουθενά δεν υπάρχει βίντεο, ή φωτό μεταναστών. 

Αντίθετα υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τα εξής: Μια μικρή ομάδα 30-50 ατόμων, αρκετοί ντυμένοι στα μαύρα ή με μπλουζάκια με το σήμα της Βεργίνας, μερικοί με μάσκες full face, με ελληνικές σημαίες να φωνάζουν τα εξής: “αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει” και “τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά” όπως και “θέλουμε ελληνόπουλα μέσα στα σχολειά και όχι μουσουλμάνους να κάνουμε καλά” αλλά και “Ελλάς-Ελλάς Ορθοδοξία”. 

Επίσης υπάρχει και άλλο βίντεο με δηλώσεις μετεχόντων στην αντιδιαδήλωση όπου μιλάνε επώνυμα Έλληνες και λένε πως είναι ντροπή να γίνεται τέτοια διαδήλωση στις Σέρρες, όπου η πλειοψηφία του νομού είναι πρόσφυγες. 

Υπάρχουν επίσης ένα-δύο βίντεο που δείχνουν την πρώτη πορεία των λίγων δεκάδων να κάνουν μικροφασαρίες στην κεντρική πλατεία της πόλης χωρίς όμως κάτι το ιδιάιτερο.

Συνοψίζοντας: Μια μικρή ομάδα με καθαρά εθνικιστική αντίληψη (για να μη πω κάτι πιο βαρύ) κάνει μια συγκέντρωση κατά των μεταναστών στις Σέρρες. Δικαίωμα τους και τα συνθήματα δείχνουν τι πιστεύουν. Κάποιοι τοπικοί σύλλογοι Ελλήνων κάνουν αντιδιαδήλωση και το όλο θέμα λήγει. Πουθενά δεν υπάρχει -το επαναλαμβάνω- μια φωτό ή βίντεο από μετανάστες, ενώ όλα τα σχετικά κείμενα είναι αναπαραγωγή το ένα του άλλου αυτολεξεί. 

Τι υποθέτω: Πως κάπου στην αρχή των copy paste η “πορεία αλληλέγγυων με τους μετανάστες” είτε από πονηριά είτε από αμέλεια έγινε “πορεία μεταναστών” και αυτό πυροδότησε μαζική αναπαραγωγή καθώς ο τίτλος ήταν πιασάρικος. 
Κανείς δεν έλεγξε το θέμα, κανείς δεν τσέκαρε αν πράγματι έγινε, κανεις δεν έκατσε να δει το τοπικό υλικό από βίντεο και να επικοινωνήσει με τοπικούς δημοσιογράφους. Σημειωτέον κανένα από τα τοπικά ειδησεογραφικά site των Σερρων δεν αναφέρουν κάτι για πορεία μεταναστών. Κάνα δύο μόνο γράφουν ότι “έγιναν μικροεπεισόδια στην πλατεία Ελευθερίας”. 

¨Ενα πλήρες δηλαδή χάος, τυχαίο ή κατασκευασμένο το οποίο αναπαράγεται συνεχώς, κατά πάσα πιθανότητα ψευδέστατο, χωρίς κανένα οπτικό υλικό από την υποτιθέμενη πορεία “μεταναστών” αλλά με άφθονο υλικό ακροδεξιάς διαμαρτυρίας και όλα αυτά σε μια μικρή σχετικά πόλη. Μια δηλαδή καραμπινάτη περίπτωση fake news, που όμως χαιδεύει τα αυτιά και κολακεύει πολλούς έτοιμους να την πιστέψουν. 

Πάσα παρατήρηση, προσθήκη και κυρίως αναφορά εικόνων και βίντεο που να αποδεικνύουν ότι η είδηση είναι τελικα αληθινή όπως βγήκε – και όχι ψευδής όπως πιστεύω- δεκτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *