Μάχη στη Βουλή για την ΕΡΤ

εερτΟξύνθηκαν οι τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για την ΕΡΤ με τους αρμόδιους υπουργούς να υποστηρίζουν πως η κρατική τηλεόραση βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της! «Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, απαντώντας στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία χαρακτήρισε “φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας”.

«Ποιος από τους 1.000.000 τηλεθεατές που έβλεπαν χθες τη δημόσια τηλεόραση να πιστέψει τη ΝΔ;», ανέφερε ο Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι «η ΕΡΤ έκλεισε με 15% τηλεθέαση και στα τρία της κανάλια, βυθίστηκε στο 6% και τώρα η τηλεθέασή της έχει πάει στο 9%. Οι εκπομπές της κάνουν 20άρια, τα αθλητικά της γεγονότα, όσο και αν κάποια συμφέροντα στενοχωριούνται, πηγαίνουν στα 30άρια και 1.000.000 τηλεθεατές».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του  ΑΠΕ, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, ο Νίκος Παππάς παρατήρησε πως η ΝΔ δεν έχει μετανιώσει για το μαύρο στην ΕΡΤ, «γι’ αυτό και απόψε ο κ. Βορίδης θεμελίωσε γιατί είναι συνταγματικά ορθό το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κ. Ασημακοπούλου είπε πως ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».

«Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: ό,τι κόψατε εσείς, το χτίζουμε εμείς, και σε αυτήν, και στην επόμενη 4ετία» είπε ο Νίκος Παππάς. Σχολιάζοντας δε, την κριτική για το κόστος μισθοδοσίας, ενημέρωσε ότι «υπάρχει δίκη σε εκκρεμότητα που έχει πάρει 8 αναβολές για τα μπόνους που μοίραζαν διοικήσεις που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε, σήμερα το κόστος των μικτών παραγωγών είναι 40% μικρότερο από όσο κόστιζαν επί ΝΕΡΙΤ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε μάλιστα, ότι η επιτροπή ορκωτών ελεγκτών θα ελέγξει και ποιο ήταν το κόστος του «μαύρου στην ΕΡΤ».

«Λέγατε ότι δεν χρειάζονται άδειες. Εμείς φέραμε ένα νόμο που έλεγε να κάνει αδειοδότηση το ΕΣΡ, αρνηθήκατε να συνηγορήσετε στη συγκρότησή του. Αλλάξαμε το νόμο κατά την πρώτη εφαρμογή, έγινε ο διαγωνισμός που απέδειξε ότι το δημόσιο πρέπει και μπορεί να πάρει τίμημα. Δυστυχώς απερρίφθη από το ΣτΕ και εμείς φέραμε αμέσως διάταξη», είπε ο υπουργός και τόνισε η ΝΔ θέλει παρία τη δημόσια τηλεόραση, χωρίς τη δυνατότητα να διεκδικεί τηλεθέαση, και ασύδοτα τα ιδιωτικά κανάλια, και ως προς το περιεχόμενο, και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, και ως προς την τεχνολογία. «Το δημόσιο εισέπραξε 150 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο διαφήμισης. Εισέπραξε από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, θα εισπράξει 170 εκατομμύρια από τις άδειες και άλλα 125 εκατομμύρια επίσης, από το φόρο διαφήμισης» είπε ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «στο μουντιάλ, ο Έλληνας τηλεθεατής είχε πρωτόγνωρες υπηρεσίες με την τεχνολογία της ΕΡΤ. Το site της ΕΡΤ έχει πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το μήνα. Τις ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί 7,5 εκατομμύρια χρήστες και πολύ περισσότερο νεανικό κοινό, 15 εκατομμύρια θεάσεις αγώνων. Όλοι οι δείκτες επισκεψιμότητας, είχαν άνοδο από 140% έως 700%».

Πυρ ομαδόν από τη ΝΔ

«Στηρίζουμε τη δημόσια τηλεόραση και πιστεύουμε ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Δυστυχώς όμως σήμερα η ΕΡΤ λειτουργεί ως φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπτύσσοντας την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την ΕΡΤ. Η βουλευτής της ΝΔ, εξήγησε ότι αφορμή για την πρωτοβουλία της ΝΔ να φέρει το θέμα της ΕΡΤ προς συζήτηση στη Βουλή, είναι οι αλλεπάλληλες και πολύ σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ σήμερα δεν είναι, ούτε δημόσια, ούτε τηλεόραση. Είναι άλλο χαράτσι», είπε η κ. Ασημακοπούλου κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο κομματικής προπαγάνδας.

Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις παραιτήσεις στελεχών της ΕΡΤ, αλλά και τις δηλώσεις που έχουν γίνει ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης. Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην παραίτηση του Διονύση Τσακνή, στην επιστολή του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπ. Κρίμπαλη, στη δημόσια παρέμβαση του Γ. Θαλασσινού, στην επιστολή παραίτησης του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ Ν.. Μιχαλίτση, τη δημόσια παρέμβαση του δημοσιογράφου Αντώνη Αλαφογιώργου.

Τόσο η κ. Ασημακοπούλου όσο και ο Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκαν και στη ΝΕΡΙΤ, σημειώνοντας ότι στην ουσία ουδέποτε η δημόσια τηλεόραση έκλεισε, διότι αμέσως μετά τη κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στη ΝΕΡΙΤ η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης από την ΕΡΤ, και τότε, και σήμερα. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στη συνταγματικότητα των τότε αποφάσεων για τη ΝΕΡΙΤ.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθούσε να «εξυγιάνει» την ΕΡΤ, αλλά οι αντιστάσεις ήταν τόσο ισχυρές και τα συμφέροντα τόσο μεγάλα, που πήρε τη δύσκολη απόφαση: «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται»! Και τελικά δεν «έκλεισε» η δημόσια τηλεόραση. Έκλεισε ένα δημόσιο φορέα – την ΕΡΤ – που είχε κακοφορμίσει πια. Και στη θέση της αμέσως δημιουργήθηκε ένας άλλος δημόσιος φορέας – η ΝΕΡΙΤ – πολύ πιο υγιής. Όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολύ σύντομα ξεπέρασε σε τηλεθέαση την «παλαιά ΕΡΤ». Και βρέθηκε τότε – το 2014 – η ΝΕΡΙΤ πολύ ψηλότερα σε τηλεθέαση απ’ ό,τι η σημερινή «νέα ΕΡΤ», που σπαράσσεται πλέον από εσωτερικές φαγωμάρες και καταγγελίες κακοδιοίκησης και σκανδάλων», είπε η ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η ΝΕΡΙΤ ασκούσε τότε στην κυβέρνηση πολύ πιο αυστηρή κριτική απ’ ό,τι ασκούσαν ενίοτε τα ιδιωτικά κανάλια».

 

Ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας πως θέλει την ΕΡΤ ξανά κομπάρσο για να ικανοποιήσει φίλους και συμμάχους της. «Μετά το έγκλημα που διαπράξατε στην ΕΡΤ, έχουν περάσει 3,5 χρόνια και δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για όσα έχουν γίνει. Αυτό με το μαύρο να το προσέξετε! Να μας πείτε γιατί δεν υπογράψατε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων αντί να πλήττετε την εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», είπε ο Λευτέρης Κρέτσος σημειώνοντας ότι η σκληρή γραμμή της αντιπολίτευσης είναι η ίδια με αυτή των ανταγωνιστών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι αναφορές του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Κρέτσο να επισημαίνει ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΕΜΠ ενώ στη φάση υλοποίησης είναι οργανόγραμμα της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι την ίδια ώρα παρούσα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα ενώ στα θέματα οικονομικής διαχείρισης όλες οι αποφάσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και στη Διαύγεια και ελέγχονται. Το προσωπικό της ΕΡΤ παρότι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το 2008, λειτουργεί 5 κανάλια, 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς και «είναι απορίας άξιο πως η ΝΔ μιλάει για επάρκεια προσωπικού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κρέτσος, το μεσοσταθμικό κόστος, ανά λεπτό, στις εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ είναι κατά 42% μικρότερο της ΝΕΡΙΤ, το κόστος των εκπομπών της ΝΕΡΙΤ που συνέχισαν στην ΕΡΤ είναι μειωμένο κατά 20% έως 40%.

Ως προς το ζήτημα της ποιότητας του προγράμματος της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε έχει καταρτιστεί 24ωρο πρόγραμμα και έχουν αποκατασταθεί οι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί 102 FM και του 95,8 που παρέχουν καθημερινό 24ωρο πρόγραμμα, 17 ώρες ζωντανό και 7 ώρες ηχογραφημένο, πρόγραμμα που παράγεται αποκλειστικά από το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα της ΕΡΤ. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ 3 έχει σαφές και ξεκάθαρο στίγμα με αναφορά στην ελληνική περιφέρεια, είπε ο κ. Κρέτσος και τόνισε ότι δίνει έναν αγώνα με πενιχρά μέσα και σκοπός είναι να στηριχθεί περισσότερο.

Επίσης ολοκληρώνεται η διαδικασία προμήθειας των πομπών που θα επιτρέψουν στην ΕΡΤ να εκπέμψει η ίδια το πρόγραμμά της σε όλη την επικράτεια, χωρίς λευκές περιοχές ανταποδίδοντας στους πολίτες τι αγαθό της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.