Λύθηκε το μυστήριο της νέας λίστας Πέτσα: Μόνο για πανελλαδικά κανάλια που διαμαρτύρονται

Με διαδικασίες fast track, πάντα με πρόσχημα τον κορονοϊό , ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε στη Βουλή πως τις επόμενες ημέρες θα βγει νέα διαφημιστική καμπάνια, τύπου “Μένουμε σπίτι”. Μόνο όμως για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, όχι για άλλα ΜΜΕ. Ήταν η ημέρα που στην αρμόδια επιτροπή της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα κατεπείγοντα μέτρα λόγω κακοκαιρίας του Ιανού, κατέθεσαν τις απόψεις του για τα άρθρα που αφορούν στα μίντια (άρθρο 8 και άρθρο 11), πρόεδροι ενώσεων ιδιοκτητών και δημοσιογράφων. Από αυτή τη συζήτηση που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της Βουλής έγινε απόλυτα κατανοητός ο λόγος που τα δύο εκατομμύρια θα δοθούν μόνο στα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΣΕ Πάνος Κυριακόπουλος ήταν σαφής στην τοποθέτηση του: “Πήραμε μόνο το 25% της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου (της Λίστας Πέτσα εννοούσε), όταν έχουμε από την αγορά το 55% της διαφήμισης…Το μόνο κριτήριο που δεχόμαστε είναι η αποτελεσματικότητα…

Ο πρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) λοιπόν μετέφερε στη Βουλή επίσημα τη “δυσαρέσκεια” των καναλαρχών επειδή στη διανομή των 20 εκατ. ευρώ της πρώτης λίστας Πέτσα πήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ ενώ η “αποτελεσματικότητα” τους είναι πολλαπλάσια. Φυσικά δεν αναφέρθηκε αναλυτικά και διεξοδικά στην αποτελεσματικότητα αλλά όλοι μπορούμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

Τα έξι τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη κρούσης της κυβερνητικής προπαγάνδας, δεν μεταδίδουν απλώς την κυβερνητική γραμμή, κατασκευάζουν τους ενόχους που αυτή χρειάζεται, σκηνοθετούν το κυβερνητικό αφήγημα με τις τακτικές χειραγώγισης. Επιπλέον λογοκρίνουν οποιαδήποτε άλλη φωνή αντιτάσσεται στην κυβερνητική πολιτική, κι αν οι αντιδράσεις διαπεράσουν τα φίλτρα λογοκρισίας, αναλαμβάνουν να συκοφαντήσουν, να κατασκευάσουν τους ¨”εχθρούς”.

Για αυτούς όλους του λόγους προφανώς τα θιγμένα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα λάβουν επιπλέον δυο εκατ. ευρώ για μερικές ημέρες διαφήμισης νέων μέτρων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι Στ. Πέτσας και Π.Κυριακόπουλος και σε ότι αφορά στη δωρεάν μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων. Ο μεν Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στα δωρεάν μηνύματα των υπουργειών, όπως π.χ του Παιδείας, ο δε κ. Κυριακόπουλος ανέφερε πως τα κανάλια της ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν μεταδώσει δωρεάν διαφημιστικά μηνύματα “κόστους” για τα κανάλια 10-11 εκατ. ευρώ!

Στην ίδια συνεδρίαση μίλησαν ο γενικός γραμματέας των περιφερειακών καναλιών (ΕΕΤΕΠ) Γ. Σιμόπουλος, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Ε. Ριζεάκου και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Οι θέσεις και των τριών για στήριξη των θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ ως βασικό κριτήριο στην ενίσχυση μέσω διαφημιστικών πακέτων, ακούστηκαν για μια ακόμη φορά στο βρόντο.

Όπως είπε και ο Στέλιος Πέτσας “θα πρέπει να τα δούμε και ως την αποτελεσματικότητά τους”. Και η αποτελεσματικότητα στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση της Ν.Δ είναι η χειραγώγιση των πολιτών ως απάντηση σε όλα αυτά που δεν κάνει για την προστασία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *