“Κουπόνια τροφείων” αντί για αυξήσεις και συμβάσεις εργασίας στα ΜΜΕ προωθούν οι συνδικαλιστές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Αρχικά εφαρμόστηκαν στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στο χώρο των Μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πληρωμές με κουπόνια σούπερ μάρκετ σε κακοπληρωμένους συντάκτες εφημερίδων και ιστοσελίδων. Η μέθοδος υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά για τις ΔΕΚΟ και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται σε Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ. Στα ΜΜΕ, η πρόσφατη “σύμβαση” που βαφτίστηκε “συλλογική” με τις υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ και της συνδικαλιστικής συμμαχίας δυνάμεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ, κατοχυρώνει στο δημοσιογραφικό κλάδο την παροχή των κουπονιών -τροφείων και επιβραβεύει την τακτική των ιδιοκτητών μίντια που δεν υπογράφουν σύμβαση εργασίας και πληρώνουν με κουπόνια της ντροπής. Είναι αστείο, όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που από το 2012 και δώθε ούρλιαζαν πως αν βγούμε από το ευρώ θα ζούμε με κουπόνια, τώρα διαφημίζουν τα κουπόνια ως “νίκη”, ενίοτε παρακαλάνε και για τις επιταγές σούπερ μάρκετ…

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Αυγούστου με την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να παραπέμπει τη διεκδίκηση και τους αγώνες για “Συλλογική Σύμβαση εργασίας” με αξιοπρεπείς όρους εργασίας στο απώτερο μέλλον. Στα μέλη τους που εργάζονται στην ΕΡΤ κουνάνε τα αναδρομικά των 5 ευρώ ημερησίως σε πιστωτικές κάρτες που θα δώσει η ΕΡΤ τον Σεπτέμβρη, συν τα 150 ευρώ επιταγή σούπερ μάρκετ για το Πάσχα. Για τους χιλιάδες των κακοπληρωμένων εργαζόμενων σε διαδίκτυο, εφημερίδες δεν λένε κουβέντα. Παρακαλάνε μόνο τους αρμόδιους υπουργούς που θα συναντήσουν στη Δ.Ε.Θ να επεκτείνουν την σύμβαση και στα γραφεία Τύπου και τα δημοτικά ΜΜΕ, όπου διαθέτουν και τους περισσότερους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, δημοσιογράφος, μέλος της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ περιχαρής για τη διαμεσολάβησή του αναλαμβάνοντας και ρόλο “συνδικαλιστή”, έστειλε νέα επιστολή. Αυτή τη φορά στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ανακοινώνοντας πριν τις διοικήσεις των σωματείων πως θα υπογραφεί Σύμβαση με τα πρωτοβάθμια, με τους όρους των δημοσιογράφων.

Η επιστολή Κ. Ζούλα προς τους εργαζόμενους τη ΕΡΤ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΡΤ είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω -και επισήμως πλέον- για την επιτυχή ολοκλήρωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που έγιναν με στόχο την κατάρτιση της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) που αφορά όλους της εργαζομένους της ΕΡΤ και η οποία θα αποφέρει -μεταξύ πολλών άλλων- μια σημαντική αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα όλων. Γράφω συνειδητά «όλων», καθώς, όπως προφανώς γνωρίζετε, μια αντίστοιχη συμφωνία με αυτή που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΡΤ και τα επιχειρησιακά της Σωματεία, υιοθέτησαν και συνυπέγραψαν με τα συναρμόδια υπουργεία και οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων, ύστερα από την δημόσια πρόταση που έκανε η ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ, με επιστολή μου στην πρόεδρό της κυρία Μαρία Αντωνιάδου την οποία σας είχα κοινοποιήσει στις 15 Ιουλίου.

Με τις δύο αυτές συμφωνίες όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ διασφαλίζουν μεταξύ άλλων μια ετήσια καθαρή αύξηση στο εισόδημά τους της τάξεως των 1200 ευρώ που αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε έναν 13ο μισθό. Μέσω της επιστολής μου στην ΕΣΗΕΑ, σάς έχω εξηγήσει αναλυτικά και τον τρόπο που αυτή η αύξηση θα δοθεί μέσω των λεγόμενων τροφείων -δηλαδή μιας προπληρωμένης προσωπικής κάρτας την οποία θα χορηγήσει η ΕΡΤ τον Οκτώβριο σε όλους τους εργαζομένους. Αυτό ωστόσο που θα ήθελα σήμερα να σας ενημερώσω είναι ότι καθώς η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αφορά τα έτη 2022-23, η συγκεκριμένη παροχή θα δοθεί αναδρομικά σε όλους και όλες και για τους προηγούμενους μήνες του 2022 αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Με απλά λόγια οι προπληρωμένες προσωπικές κάρτες που θα δοθούν σε όλο το προσωπικό τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνουν τα τροφεία που αναλογούν σε 9 μήνες (Ιανουάριο – Σεπτέμβριο), όπως βέβαια και την προβλεπόμενη δωροεπιταγή του Πάσχα, ύψους 150 ευρώ. 

Για να έχετε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της συμφωνίας που ενέκρινε το υπουργείο των Οικονομικών ύστερα από την διαπραγμάτευση της Διοίκησης με τα τρία επιχειρησιακά Σωματεία (ΕΕΕΡΤ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ), καταγράφω κάποια από τα βασικότερα άρθρα της τα οποία, όπως θα διαπιστώσετε, λύνουν και πολλά ακόμη ζητήματα τα οποία εκκρεμούσαν στην ΕΡΤ όλα τα χρόνια από την επαναλειτουργία της μέχρι σήμερα:

·      Χορήγηση τροφείων, ανά ημέρα εργασίας:

ü 4 €/ημέρα για τους εργαζόμενους σε σταθερό ωράριο εργασίας

ü 5 €/ημέρα για τους εργαζόμενους σε κυλιόμενο ωράριο εργασίας (βάρδιες).

·      Χορήγηση δωροεπιταγών συνολικού ύψους 300€ κατ΄ έτος, σε δύο δόσεις των 150€ εκάστη, Πάσχα και Χριστούγεννα.

·      Οργάνωση του χρόνου εργασίας (ημερήσιος χρόνος 7,5 ώρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα μισής ώρας)

·      Άδειες προσωπικού (έως 31 ημέρες ανά έτος).

·      Κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών παιδιών εργαζομένων έως 300€, μηνιαίως, για κάθε παιδί.

·      Μεταφορά των εργαζομένων κατά τις νυχτερινές ώρες που δεν λειτουργούν τα ΜΜΜ.

·      Κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών ένδυσης – υπόδησης.

·      Κάλυψη εξόδων ανανέωσης επαγγελματικών διπλωμάτων οδήγησης και διαβατηρίων.

·      Κάλυψη εξόδων υγιεινής και ασφάλειας.

·      Αναβάθμιση του ρόλου της εκπαίδευσης των εργαζομένων. 

Για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των Σωματείων, τον κ. Βαγγέλη Λουριδά η Γενική Διεύθυνση του οποίου είχε την ευθύνη των πολύμηνων συζητήσεων, αλλά και τους πολιτικούς προϊσταμένους και το διοικητικό προσωπικό των αρμόδιων υπουργείων οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά, προκειμένου να γίνει εφικτή στην ΕΡΤ μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κάτι που, όπως γνωρίζετε, είχε να συμβεί από το 2007, δηλαδή πριν από 15 ολόκληρα χρόνια. Θα ήταν τέλος παράληψή μου να μην ευχαριστήσω και τον Γιώργο Γαμπρίτσο, ο οποίος αφιέρωσε, όπως κι εγώ, αμέτρητες ώρες για να έχει αίσιο τέλος η χρόνια αυτή εκκρεμότητα. 

Θα ήθελα επιπλέον να σας ενημερώσω ότι ύστερα από συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ, η Διοίκηση δεν έχει καμία αντίρρηση να δοθεί και στο μη δημοσιογραφικό προσωπικό της ΕΡΤ το λεγόμενο voucherύψους 250 ευρώ ανά διετία που προβλέφθηκε στη συμφωνία μεταξύ ΕΣΗΕΑ και κυβέρνησης για την αγορά ή ανανέωση υπολογιστή, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η χορήγηση του θα αφορά τους εργαζομένους που έχουν ως απαραίτητο εργαλείο εργασίας τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και με αυτό το δεδομένο θέλω ειλικρινά να ελπίζω ότι οι έμμεσες αυτές παροχές θα είναι μια σημαντική βοήθεια για όλους, ενώ εύχομαι οι εν λόγω συμφωνίες να συμβάλουν και στην εργασιακή ειρήνη που όλοι επιζητούμε. 

Σας ενημερώνω τέλος ότι σήμερα στις 2 το μεσημέρι κάλεσα τους προέδρους των τριών Σωματείων της ΕΡΤ (ΕΕΕΡΤ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ) που έχουν ορισθεί ως επίσημοι εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων και τους επέδωσα τη συμφωνία, καθώς, όπως γνωρίζετε, εκ του νόμου απαιτείται η υπογραφή και των τριών για να λάβει το χαρακτήρα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή τηλεοπτική, ραδιοφωνική και ιντερνετική σαιζόν.

Κωνσταντίνος Ζούλας

Πρόεδρος Δ.Σ.

Εδώ η σύμβαση που ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ στην ιστοσελίδα της  10-8-22-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ-ΣΥΜΒΑΣΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *