Κατήγγειλαν στο ΕΣΡ τον ΣΚΑΙ για παραπληροφόρηση

Καταγγελία για παραπληροφόρηση από τον ΣΚΑΪ TV 

Aναδημοσίευση από το logistis-amea.blogspot.com

 Χωρίς να επιθυμούμε να πάρουμε πολιτική θέση απέναντι στο επεισόδιο που έγινε μεταξύ των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ και του βουλευτή, για τον λόγο του ότι διακρίναμε πως προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι μια στρεβλή πληροφορία, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρό κοινωνικό αποκλεισμό στα ΑμεΑ και στα άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, περάσαμε σε καταγγελία προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά.

Σημαντική διευκρίνιση:

Μιλάμε για άτομα που η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βρήκε να μένουν σε σπίτια που δεν είναι η κύρια κατοικία τους, παραμένουν σ’ αυτά για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τους δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στις κύριες κατοικίες τους. Να διακόψουν δηλαδή τις θεραπείες τους για να επιστρέψουν πανικόβλητα στην επαρχία όπου έχουν τις μόνιμες κατοικίες τους.

Η επιστολή στο ΕΣΡ

Θέμα: Καταγγελία για παραπληροφόρηση από τον ΣΚΑΪ TV που ενδεχομένως θα προκαλέσει κοινωνικό αποκλεισμό σε ΑμεΑ και άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. 

Αξιότιμοι κύριοι,
επιθυμώ να καταγγείλω τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ επειδή στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», που προβλήθηκε στις 13.04.2020 και ώρα 6:00, στο μέρος εκείνο που υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ των δημοσιογράφων και του Bουλευτή κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ειπώθηκε από τους δημοσιογράφους η παραπληροφόρηση ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάθονται στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όπως ορίζεται από το Ε1.

Συγκεκριμένα, ειπώθηκαν τα εξής από τους δημοσιογράφους:

«Δεν είστε μόνιμος κάτοικος Αίγινας πάντως».

«Υπάρχει αυτή η ΠΝΠ. Αυτή λέει ότι μένουμε εκεί που ορίζει το Ε1 ως κύρια κατοικία μας».

«Το διάβασα, το ρώτησα, ρώτησα νομικούς». 

«Το πνεύμα, λένε οι νομικοί που έφτιαξαν αυτή την πράξη, ότι κάθεται ο πολίτης στον τόπο της κύριας κατοικίας του που ορίζεται από το Ε1»

Πηγή: https://youtu.be/79jdcoAcOUU

Αυτή η διαβεβαίωση όμως, η οποία ειπώθηκε κατά απόλυτο τρόπο και παρά την επισήμανση από τον βουλευτή ότι είναι λάθος αυτά που ειπώθηκαν από τους δημοσιογράφους, αποτελεί πολύ σοβαρή στρέβλωση των όσων ορίζονται από την ΠΝΠ20.03.2020/2020, (ΦΕΚ Α’ 68/20-03-2020), άρθρο 68, και από την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036/2020 (ΦΕΚ B’ 986/22-03-2020), διότι δημιουργεί στους θεατές της εκπομπής την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα πρέπει να παραμείνουν μόνο στα σπίτια της μόνιμης κατοικίας τους – ενώ δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις τέτοιος περιορισμός ούτε και προβλέπεται το φορολογικό έντυπο Ε1 ως ισχύον δικαιολογητικό για τις μετακινήσεις τους.

Φανταστείτε, όμως, τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί τώρα, από αυτή την παραπληροφόρηση που έκανε ο ΣΚΑΪ TV, σε πολίτες με αναπηρίες και σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως και σε ηλικιωμένους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι έχουν μετακομίσει προσωρινά από την επαρχία στις μεγάλες πόλεις, είτε σε σπίτια κοντινών συγγενών τους, είτε σε δευτερεύουσες κατοικίες που έχουν, προκειμένου να φροντίσουν για ιατρικές επισκέψεις, ειδικές εξετάσεις, σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες που μόνο σε μεγάλες πόλεις μπορούν να τους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες! Χάρη στη στρεβλή είδηση προκαλείται κοινωνικός αποκλεισμός σε αυτά τα άτομα!

Μιλάμε φυσικά για άτομα που η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βρήκε να μένουν σε σπίτια που δεν είναι η κύρια κατοικία τους, παραμένουν σ’ αυτά για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμείνουν με την λανθασμένη εντύπωση ότι πρέπει να επιστρέψουν στις κύριες κατοικίες τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,
ζητάω από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει την καταγγελία μου και να παρέμβει αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της ορθής πληροφορίας όσον αφορά αυτά που πραγματικά ισχύουν από την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.  

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *