Και στην Τουρκία ο Ερντογάν ελέγχει απευθείας το Κρατικό πρακτορείο και την κρατική TV

Τα δυο κρατικά Μέσα της χώρας, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ, που πέρασαν στον απευθείας έλεγχο και εποπτεία του μεγάρου Μαξίμου, είναι οι πρωταγωνιστές της ψευδούς είδησης ότι οι κάτοικοι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Η παραπληροφόρηση από Αθηναϊκό Πρακτορείο και ΕΡΤ συνιστά σοβαρότατο αδίκημα δεοντολογίας, όχι μόνο δημοσιογραφικά αλλά και εκ του ρόλου τους ως Μέσα δημοσίου συμφέροντος. Στη γείτονα Τουρκία, εκεί το καθεστώς Ερντογάν που φυλακίζει δημοσιογράφους, εκεί που οι δημοσιογράφοι αντιστέκονται και φυλακίζονται, έχει επίσης από τον Απρίλιο του 2019, τον απόλυτο έλεγχο σε κρατική τηλεόραση και κρατικό πρακτορείο. Τώρα ετοιμάζεται περάσει νόμο για τα social media και να πάρει υπό τον έλεγχο του και το Κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων. Αυτό δηλαδή που θέλει να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση! Διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ψύλλου που γράφτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

Ο Ερντογάν φυλακίζει αντιφρονούντες ηθοποιούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από τον Μιχάλη Ψύλλο

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών κινδυνεύουν να καταδικαστούν οι διάσημοι Τούρκοι ηθοποιοί και συγγραφείς Μιζντάτ Γκεζέν και Μετίν Ακπινάρ γιατί …προσέβαλαν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ ! Το «έγκλημά» τους; Ειχε πει ο Γκεζέν χαρακτηριστικά : « Κοίταξε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορείς να αμφισβητείς τον πατριωτισμό μας. Μάθε τα όριά σου»· Ο Ακπινάρ πρόσθεσε επίσης : «Αν δεν γίνουμε δημοκρατία , οι ηγέτες θα κρεμαστούν από τα πόδια ή θα δηλητηριαστούν στα κελιά» . Αυτές τις … «τρομερές βρισιές » εκστόμισαν οι δύο κωμικοί σε τηλεοπτική συνέντευξή τους. Και όχι τώρα, αλλά πριν σχεδόν δυόμισι χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2018, στο αντιπολιτευόμενο κανάλι Halk TV.


Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Γκοκχάν Αρσλάνογλου που έκανε και την μήνυση ,ζήτησε να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι για «προσβολή του Προέδρου». Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε φυσικά ότι η κατηγορία είναι βάσιμη ζητώντας να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι. «Σε ποιο λεξικό αναφέρεται ότι η φράση “ μάθε τα όριά σου” είναι προσβλητική;» αναρωτήθηκε έκπληκτος ο 77χρονος Γκεζέν , ο οποίος αν και πάσχει από χρόνια ασθένεια, παρέστη στη συνεδρίαση του ποινικού δικαστηρίου, κρατώντας ένα λεξικό της τουρκικής γλώσσας. Ο έτερος κατηγορούμενος ηθοποιός , ο 79χρονος Μετίν Ακπινάρ εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του. Οι δύο κατηγορούμενοι ηθοποιοί διατηρούν επίσης από κοινού έναν εκδοτικό οίκο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συνήγοροι του Γκεζέν ζήτησαν φυσικά την αθώωσή του ,ενώ ο ίδιος ο 77χρονος ηθοποιός ζήτησε να ανακοινωθεί αμέσως η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος επιφυλάχτηκε όμως , γνωρίζοντας προφανώς ότι η υπόθεση μυρίζει… μπαρούτι. Πρέσβης Καλής Θέση της UNICEF το 2007, ο Γκεζέν είναι άλλωστε ο πιο γνωστός κωμικός ηθοποιός, αλλά και σκηνοθέτης και με σημαντικό συγγραφικό έργο.

Φυλακίστηκε από τη χούντα του Εβρέν

«Βλέποντας την αστυνομία στο κατώφλι του σπιτιού μου για να με οδηγήσει στο δικαστήριο ,ήρθαν στο νου μου οι εικόνες από το πραξικόπημα του 1980 ,όταν οι στρατιωτικοί με φυλάκισαν για 20 ημέρες» θυμάται ο Γκεζέν. Η αιτία της φυλάκισής του από τη χούντα του στρατηγού Κενάν Εβρέν ήταν ότι ο Γκεζέν είχε γράψει ένα βιβλίο για τον μεγάλο τούρκο λογοτέχνη Ναζίμ Χικμέτ ,που πέθανε το 1963 εξόριστος στη Μόσχα. Ηταν το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Nazım Hikmet with Lines”,το 1975, στο οποίο ο Γκεζέν κατέγραψε το ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον της εποχής και τους περιορισμούς στην ελευθερία της σκέψης.
Το έργο του Γκεζέν είναι τόσο σημαντικό ,ώστε πρόσφατα ,ακόμη και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έκανε αφιέρωμα στον σπουδαίο ηθοποιό και συγγραφέα τονίζοντας ότι «έχοντας υπηρετήσει το τουρκικό θέατρο και κινηματογράφο επί 50 χρόνια, ο Γκεζέν είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό ,στο είδος του χιούμορ και της κωμωδίας». Ο Γκεζέν συμμετείχε σε 100 ταινίες, περίπου 50 θεατρικές παραστάσεις και περισσότερες από 1000 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές. Ηρθε όμως στο προσκήνιο και με τα λογοτεχνικά του έργα καθώς έγραψε 38 βιβλία. Εννέα από αυτά τα βιβλία χρησιμοποιούνται ως εγχειρίδια στα πανεπιστήμια.
Αυτός ο άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού λοιπόν, κινδυνεύει να κλειστεί στην φυλακή γιατί αναρωτήθηκε αν ο Ερντογάν «γνωρίζει τα όριά του».
Τυχαίο; Όχι, φυσικά. Ο Τούρκος Πρόεδρος καθίσταται όλο και πιο αυταρχικός βλέποντας πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ηττηθεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2023. Η πάλαι ποτέ δημοφιλία του βυθίζεται καθημερινά μαζί με την άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, όπως δείχνουν πλέον όλες οι δημοσκοπήσεις .
Πάνω από το 60% των Τούρκων λένε ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του ινστιτούτου Ipsos.

Οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν σε ποσοστό 36% την ανεργία και τη φτώχεια ως τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας ,ενώ τον κορονοϊό φοβάται το 33% , όπως διαπίστωσε η έρευνα του Ipsos:« What Worries the World». Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει βυθιστεί ήδη στα χρέη και δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά , μετά και το νέο κύμα της πανδημίας. Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της λίρας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά όλα αυτά ελάχιστα αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.


Νέα πλατφόρμα ελέγχου του διαδικτύου

Προς το παρόν πάντως, αυτό που προέχει για τον Τούρκο πρόεδρο -όπως έδειξε και η μήνυση εναντίον των δύο ηθοποιών- είναι η καταστολή με κάθε τρόπο της λαϊκής δυσαρέσκειας , πριν αυτή λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Αυτό που ανησυχεί μάλιστα περισσότερο τον Ερντογάν είναι η ογκούμενη αντίδραση της νεολαίας, που έχει πλέον περάσει στην απέναντι όχθη, στη μεγάλη πλειοψηφία της. Κάτι πολύ επικίνδυνο για τον Τούρκο πρόεδρο ενόψει και των εκλογών του 2023, καθώς εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα προσφιλή στους νέους ανθρώπους Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για τον υπόλοιπο Τύπο δεν ανησυχεί άλλωστε αφού ελέγχει το 90% των τηλεοπτικών δικτύων και των εφημερίδων.
Μελέτη του Ινστιτούτο Στατιστικής TÜİK έδειξε ότι το 75,3% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και η χώρα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους χρήστες του Twitter και του Facebook, ενώ το YouTube είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής διεύθυνση μετά το Google.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν αποκάλυψε μάλιστα το περασμένο Σάββατο ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια επίσημη πλατφόρμα ελέγχου γεγονότων επόμενης γενιάς για να βοηθήσει την κυβέρνηση στον «αγώνα της για την αλήθεια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Αλτούν έκανε την αποκάλυψη αυτή απαντώντας δήθεν σε έναν χρήστη του Twitter, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια τέτοια πλατφόρμα ,γιατί η αντιπολίτευση …«δηλητηριάζει τους ανθρώπους με ψέματα και συναισθηματική εκμετάλλευση».

Η πλατφόρμα, που ονομάζεται “Doğru mu; (Είναι αλήθεια;) “, βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση δοκιμών και «σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει ακριβώς αυτήν την ανάγκη και να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τον αγώνα μας για την αλήθεια “, ισχυρίστηκε ο Αλτούν.

Στον Ερντογάν η κρατική τηλεόραση και το Πρακτορείο ειδήσεων

Με ειδικό διάταγμα τον Απρίλιο του 2019 , ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναθέσει μάλιστα τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης TRT και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στον Αλτούν, καθιστώντας τον έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον τομέα πληροφόρησης της χώρας.
Ολομέτωπη επίθεση στο διαδίκτυο ετοιμάζει λοιπόν ο Ερντογάν, καθώς έκθεση του Center for American Progress τον Ιούνιο του 2020 , έδειξε ότι το 70% των Τούρκων δεν εμπιστεύονται τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει μάλιστα ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα ΜΜΕ. Με τον νόμο για μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχύει από τον περασμένο Οκτώβριο, η πλήρως ελεγχόμενη δικαιοσύνη έχει μάλιστα την εξουσία να διατάσσει την κατάργηση περιεχομένου, υπερβαίνοντας κάθε έννοια ελευθερίας του Τύπου. Με βάση το νέο νόμο, τους τελευταίους μήνες έχουν λογοκριθεί εκατοντάδες διαδικτυακά άρθρα .
Είναι τυχαίο άλλωστε που η Τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο; Όπως αναφέρει η οργάνωση Reporters Without Borders , το 2020 ,τουλάχιστον 146 Τούρκοι δημοσιογράφους ήταν στη φυλακή ,με τη χώρα να κατατάσσεται στην 154η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου…

Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *