Και μια και δυο και τρεις ψηφιακές ταχύτητες στην TV

ψηφιακηΠολλές ταχύτητες και ανομοιογένεια χαρακτηρίζει την ελληνική ψηφιακή αγορά τηλεόρασης σε όλα τα επίπεδα. Η τηλεοπτική αδειοδότηση των 5 σταθμών, αντί να οδηγήσει σε εκσυγχρονισμό της αγοράς, έφερε νέες ανισότητες που επεκτάθηκαν πλέον και στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση! Έχουμε τους 5 αδειούχους για τους οποίους μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης και έχουν εξασφαλίσει πως δεν θα έχουν άλλους ανταγωνιστές –πέραν των άλλων δυο αδειών, αν δοθούν από το ΕΣΡ, για δέκα χρόνια.

Όλοι οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας συνεχίζουν να πληρώνουν 15% ειδικό φόρο τηλεόρασης. Έχουμε τους ίδιους 5 αδειούχους σταθμούς να πληρώνονται από την συνδρομητική του COSMΟΤΕ ΤV για να βρίσκονται στην πλατφόρμα της, ενώ η έτερη πλατφόρμα η Nova δεν πληρώνει και για αυτό έχασε ήδη δυο τηλεοπτικά κανάλια που βγήκαν εκτός (τον Alpha και το Star).

Στις αρχές της συνδρομητικής τηλεόρασης υπήρχε η υποχρέωση της δωρεάν εκπομπής των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από τη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά ο νόμος αυτός θάφτηκε στις εκατοντάδες των θεσμικών ρυθμίσεων. Η Cosmote σε αντίθεση με τη στάση που έχει για τα πανελλαδικής εμβέλειας προγράμματα, ζητά ενοίκιο από τους περιφερειακούς σταθμούς για να τους έχει στην πλατφόρμα της. Και το αποκορύφωμα. Cosmote TV και Digea που ήδη λαμβάνουν ενοίκιο από τους «πελάτες τους», είναι οι δυο εταιρείες που συμμετέχουν στην επιδοτούμενη δράση-δωρεάν για τους πολίτες- καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης με συνολικό ποσό 24 εκατ. ευρώ από το κράτος!

Αντιθέσεις  υπάρχουν και σε επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Για όλα αυτά κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Φεβρουαρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.